Diković na konferenciji UN sa drugim šefovima armija

Izvor: Blic, 28.Mar.2015, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diković na konferenciji UN sa drugim šefovima armija

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković učestvovao je na Konferenciji načelnika generalštabova zemalja kontributora snaga u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Na konferenciji, održanoj juče u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, učestvovali su načelnici generalštabova i drugi visoki vojni predstavnici iz više od 100 država članica UN.

Reč je o prvoj takvoj konferenciji koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << organizuju Ujedinjene nacije od svog formiranja, a visokim vojnim zvaničnicima obratio se generalni sekretar UN Ban Ki Mun sa porukom da je Ujedinjenim nacijama potrebno veće učešće zemalja članica u mirovnim operacijama, politička volja i jedinstvo.

Ban je, kako se u saopštenju navodi, takođe rekao da "efikasan učinak zahteva široki konsenzus oko pitanja zašto, gde i kako mirovnjaci ispunjavaju svoj mandat".

Cilj ove konferencije bio je da se načelnici generalštabova detaljnije upoznaju sa aktuelnim političkim, strategijskim i operativnim okruženjem u kojem se izvode mirovne operacije UN, trenutnim izazovima i prilikama za podršku ovim mirovnim operacijama, kao i da se sagledaju perspektive mirovnih operacija UN.

Na konferenciji se razgovaralo i o mogućnostima da se zajedničkim naporom unapredi efektivnost mirovnih operacija koje se izvode pod mandatom UN.

Srpska delegacija je imala bilateralna susrete sa delegacijama Danske, Angole, Malija i Belorusije, sa kojima je razgovarala o mogućnostima za unapređenje vojne saradnje.

Od 1948. godine, kada su Ujedinjene nacije uputile prvu mirovnu misiju na Bliski Istok, radi nadgledanja primirja, pokrenuto je 68 takvih misija.

Trenutno je aktivno 16 misija na četiri kontinenta, a u njima je angažovano oko 93 hiljade vojnika i vojnih stručnjaka, 17 hiljada civila i 13 hiljada policajaca iz 120 zemalja.

Od 2006. do kraja 2014. godine, Vojska Srbije učestvovala je u 12 mirovnih misija UN u kojima je bilo angažovano 1.227 pripadnika VS.

Vojska Srbije trenutno učestvuje u sedam mirovnih misija Ujedinjenih nacija, sa 312 svojih pripadnika.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

General Diković na Konferenciji UN

Izvor: RTS, 29.Mar.2015, 01:01

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković učestvovao je na prvoj Konferenciji načelnika generalštabova zemalja učesnica u multinacionlani operacijama UN, koja je održana u sedištu Ujedinjenih nacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.