Diković: Opremanje vojske nije pretnja

Izvor: N1 televizija, 14.Jan.2017, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diković: Opremanje vojske nije pretnja

Opremanje Vojske Srbije je u funkciji bezbednosti građana i nije nikome nikakva pretnja, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da država ne može istovremeno da unapredi naoružanje i opremu vojske i standard njenih pripadnika, a ocenio je da nema vojnih pretnji po bezbednost Srbije i da ne postoji trka u naoružanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Sve što je dobro, to je i skupo. Vojska jeste skupa, ali je i dobra i u nju treba ulagati.

"Nabavkom aviona MIG-29, uvođenjem u upotrebu školskogaviona 'lasta' i modernizacijom borbenog aviona 'orao' mi spasavamo srpsko ratno vazduhoplovstvo i srpskog pilota", istakao je Diković.

On je dodao da Srbija nikome ne preti.

"Naše opremanje je isključivo u funkciji bezbednosti građana i nije nikome nikakva pretnja, ali je u isto vreme stvaranje sposobnosti za odgovor nekome ko bi želeo da ugrozi bezbednost Srbije i razori je, što se u istoriji često dešavalo", rekao je načelnik Generalštaba.

Diković je istakao da nije strategijsko opredeljenje Srbije da kupuje oružje sa svetskog tržišta, već da se ono proizvede u zemlji i da se domaća odbrambena industrija osposobi da što više proizvodi.

Najavio je da će u 2017. godini 3.000 vojnika biti opremljeno najsavremenijim naoružanjem i opremom, sistemom veza i balističkom zaštitiom, tako da će pripadnici Vojske Srbije biti opremljeni kao i pripadnici najsavremenijih armija u svetu.

Diković je ocenio da su etnički i verski ekstremizam, a na prvom mestu terorizam, najveći bezbednosni izazovi za Srbiju.

"Dnevno pratimo stanje bezbednosti i pripremamo se za adekvatan odgovor", naglasio je Diković i dodao da sve bezbednosne službe razmenjuju informacije i prate indikatore terorističkih dejstava.

Diković je istakao da ne postoje vojne pretnje po bezbednost Srbije i prokomentarisao izjave pojedinih političara iz regiona da Srbija nekome preti.

"Srbije ne predstavlja pretnju nikome. Ne zato što je nejaka, ili zato što nije kadra da preti, već zbog toga što se naša politika zasniva na mirnom rešavanju problema, kojih ima", objasnio je Diković.

Na pitanje kako delovanje sindikata utiče na operativne i funkcionalne sposobnosti vojske, Diković je odgovorio da te dve stvari nisu povezane.

"Delovanje sindikata u vojsci je regulisano zakonima i Pravilom službe, koje navodi čime sindikati ne mogu da se bave", ukazao je Diković.

Rekao je da je na osnovu svakodnevne komunikacije sa pripadnicima vojske zaključio da su, bez obzira na to da li su članovi sindikata ili ne, svi spremni za izvršavanje svojih zadataka.

Načelnik Generalštaba je rekao i da je smanjenje zarada i visine dnevnica za pripadnike vojske sigurno izazvalo nezadovoljstvo, ali da su to mere za ekonomsku stabilizaciju države, od koje će svi imati koristi.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.