Danas se obeležava Dan Vojske Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Apr.2016, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se obeležava Dan Vojske Srbije

Vojska Srbije praznuje 23. aprila u znak sećanja na dan kada je, na Cveti 1815. godine, doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva, što je kasnije omogućilo stvaranje moderne srpske države i vojske.

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i upisao se u Spomen-knjigu odajući poštu precima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su pre 201 godine krenuli u oslobađanje Srbije od turskog ropstva.

"Ponosni na naše pretke koju su pre 201 godine krenuli u konačno oslobađanje Srbije od vekovnog ropstva, pripadnici Vojske Srbije dostojanstveno obeležavaju svoj dan. Briga za bezbednost građana Srbije i naše otadžbine rodila se iz poštovanja vama, naši slavom ovenčani preci. Večno zahvalni pripadnici Vojske Srbije", napisao je Diković, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Sa Dikovićem su poštu odali general-potpukovnik Đokica Petrović, komandant Komande za obuku, i general-major Ranko Živak, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Ministar odbrane Zoran Đorđević poručio je juče da se Srbija sa sigurnošću može osloniti na svoju vojsku čiji će pripadnici uvek biti spremni da odgovore na najkompleksnije zadatke, kao i da će država ostati dosledna poziciji vojne neutralnosti.

"Građani Srbije veruju svojoj vojsci i vole je. Vojska je uvek bila i biće uz svoj narod, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu kao i uključenju naše države u evropske integracije", rekao je Đorjdević sinoć na prijemu podovom Dana Vojske u Domu garde na Topčideru.

Đorđević je istakao da se i ove godine nizom akivonsti obeležava Dan Vojske Srbije 23. april, kao sećanje na dan kada je podignut Drugi srpski ustanak - Takovski ustanak.

Tokom obeležavanja Dana VS uručena su odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izvedena je pocasna artiljerijska paljba, kao i promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde u Beogradu i Vojnog orkestra u Nišu, a u Vojnom muzeju na Kalemegdanu postavljena je izložba "Povlačenje preko Albanije i boravak na Krfu".

Pripadnicima Ministarstva odbrane i VS biće dodeljene godišnje nagrade za najbolji naucno-istraživacki projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad dok će u Takovu kod Gornjeg Milanovca biti položeni venci.

Centralna proslava Dana Vojske Srbije i Dana pobede nad fašizmom biće organizovana 9. maja u Zrenjaninu i tom prilikom, jedinice VS izvešce pešadijski defile centralnim gradskim ulicama dok ce avijacija izvršiti prelet iznad Zrenjanina.

U Takovu će danas biti obeležena 201. godišnjica izbijanja Drugog srpskog ustanka.

Državnu ceremoniju predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, i položiće venac Vlade Srbije u Spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.