Danas obeležavanje 100 godina Vazduhoplovstva i PVO

Izvor: BKTV News, 24.Dec.2012, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas obeležavanje 100 godina Vazduhoplovstva i PVO

Svečanom ceremonijom, defileom jedinica vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i naletom avijacije je obeležen vek avijacije i 50 godina PVO.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković poručio da će se udruženim snagama raditi na njihovoj modernizaciji.
Predsednik Tomislav Nikolić, ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković čestitali su danas Dan Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i stotu godišnjicu tog vida oružanih snaga.
Izrazivši nadu da će sledeća godina biti “početak renesanse i ublažavanja uništenog”, Diković je rekao da je uveren u dalje jačanje vazduhoplovstva i PVO dodao da Vojska Srbije za to ima političku podršku.
On je precizirao da u tome vojska ima podršku od Ministarstva odbrane i predsednika Srbije.
“Generalštab Vojske Srbije pružiće vam podršku u svim aspektima unapređenja života i rada, pripadnicima i jedinicama vida. Udruženim snagama radićemo na modernizaciji vazduhoplovstva i PVO”, poručio je Diković.
Diković je, čestitajući pripadnicima ovih jedinica dan, rekao da je Vojska Srbije ove godine obeležila dva velika jubileja – 100 godina vazduhoplovstva i 50 PVO.
Prema njegovim rečima, tokom ovih vremena pripadnici vazduhoplovstva i PVO obezbedili su da njihov vid i svakom trenutku bude spreman da ispuni svoje zadatke na način na koji se to od njih očekuje.
Srpsko vojno vazduhoplovstvo, kako je dodao, ispisalo je brojne stranice herojskih dela koji su “uneli svoji mladost, znanje, iskustvo i živote u bogatu istoriju vazduhoplovstva”.
“Njihov heroizam i rodoljublje trajna su inspiracija sadašnjim i budućim pripadnicima vazduhoplovstva i PVO. Budimo ponosni na prethodnike i budimo dostojni naslednici”, zaključio je Diković.
U čestitki pripadnicima V i PVO, Nikolić je ocenio da su oni svojim angažovanjem i profesionalnim izvršavanjem zadataka potvrdili sposobnost tog vida vojske da očuva bezbednost vazdušnog prostora Srbije.
“Uveren sam da ćete i ubuduće uspešno izvršavati dodeljene misije i zadatke, raditi na stručnom osposobljavanju svojih pripadnika i modernizaciji vaših jedinica, dajući time pun doprinos jačanju operativnih sposobnosti V i PVO i Vojske Srbije u celini”, naveo je Nikolić u čestitki objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane (www.mod.gov.rs).
Ministar odbrane Aleksandar Vučić ocenio je da su pripadnici V i PVO profesionalnim i odgovornim radom postigli zapažene rezultate a da su izvedenim vežbama u Srbiji i inostranstvu doprineli afiramciji vazduhoplovstva ali i Vojske Srbije.
“Čestitam vam stotu godišnjicu postojanja srpskog vojnog vazduhoplovstva i pola veka raketnih jedinica protivvazduhoplovne odbrane, sa željom da i u narednom periodu postižete uspehe u radu”, naveo je Vučić.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković ocenio je da su vazduhoplovci značajno doprineli očuvanju bezbednosti vazdušnog prostora Srbije.
“Učešćem na međunarodnim vojnim vežbama, pokazali ste visoku operativnu sposobnost za izvršavanje najsloženijih zadataka, unapredili saradnju sa partnerskim i prijateljskim zemljama i doprineli širenju ugleda Vojske Srbije i van granica naše zemlje”, naveo je Diković.
Pre tačno 100 godina, formirana je Vazduhoplovna komanda u Nišu. Tog dana, na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog generalštaba, vojvoda Radomir Putnik je doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande u Nišu, čime su postavljeni temelji tog vida vojske, a Srbija postala jedna od prvih zemalja na svetu koja je osnovala vojno vazduhoplovstvo.
U sastav tadašnje komande ušli su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta.
Srbija je prvi put borbeno upotrebila avijaciju 1913. godine za vreme opsade Skadra, čime je postala peta zemlja na svetu koja je koristila vazduhoplove u ratnim operacijama.
Današnje vazduhoplovstvo Vojske Srbije sastoji se od Komande u Zemunu, dve avio brigade koje svoje jedinice imaju na aerodromima Batajnica, Kraljevo i Niš, zatim 250. raketne brigade PVO, 126. brigade Vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, 210. Bataljona veze i 333. inžinjerijskog bataljona.
Komandant V i PVO je general-major Ranko Živak.
U upotrebi se nalaze avioni Mig-29, Mig-21, J-22 Orao, G-4 Supergaleb, G-2 Galeb, An-26, An-2, Pajper Seneka, Utva-75, Lasta-95 i helikopteri Mi-8, Mi-17 i Gazela.
Izvor: b92.net
Tweet
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena godišnjica avijacije i PVO

Izvor: Mondo, 24.Dec.2012

Svečanom ceremonijom, defileom jedinica vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i naletom avijacije, na aerodromu u Batajnici danas je obeležen vek avijacije i 50 godina PVO, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković poručio je da će se udruženim snagama raditi na njihovoj...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.