Danas je Dan žalosti u Srbiji

Izvor: Studio B, 15.Mar.2015, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Dan žalosti u Srbiji

Zbog nesreće helikoptera Vojske Srbije u kojoj je poginulo sedam osoba, među kojima i jedna beba, danas se u Srbiji obeležava Dan žalosti.

?remijer Aleksandar Vučić obavestio je u subotu članove Vlade i građane Srbije da je zbog nesreće za danas predložio proglašenje Dana žalosti.

Kontakt radio vezom sa helikopterom Vojske Srbije izgubljen je u petak uveče u 22 sata i 31 minut, dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je premijer, a u 22 sata i 34 minuta vazduhoplov je nestao sa radarskih pokazivača.

U nesreći su stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Premijer je u subotu izrazio saučešće porodicama poginulih, a Vlada je odala poštu stradalima minutom ćutanja.

Grad Novi Pazar proglasio je u subotu trodnevnu žalost povodom tragično nastradalih u padu helikoptera koji je prevozio bebu iz tog grada u Beograd.

"Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost, u nedelju, ponedeljak i utorak, i biće otkazane sve manifestacije u gradu. Grad će pomoći porodicama nastradalih iz Novog Pazara, ali i porodicama pilota", rekao je na vanrednoj sednici Gradskog veća gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Ministarstvo omladine i sporta preporučilo je, na osnovu odluke Vlade da se 15. mart proglasi Danom žalosti zbog tragično nastradalih u padu vojnog helkikoptera, da se takmičenja prilagode ovoj tragičnoj situaciji.

"Ukoliko se zbog opravdanih i objektivnih okolnosti ne mogu odložiti već planirana takmičenja za 15. mart podsećamo sve sportske organizacije da su dužne da poštuju Zakon o danu žalosti koji propisuje da se dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava spuštanjem na pola jarbola, ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava medunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola, ili na pola koplja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je, povodom proglašenja 15. marta za Dan žalosti na teritoriji Srbije, obavestilo medije da usklade svoj program sa tom odlukom.

Kako se navodi, mediji treba da emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom Dana žalosti organizuju nadležni organi Srbije ili tela koja ona odrede, da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne Danu žalosti.

 Ministarstvo odbrane je saopštilo da je formirana komisija koja će utvrditi uzrok pada helikoptera.vtr. helikopter

I Vlada Republike Srpske proglasila je nedelju, 15. mart, za dan žalosti u Republici Srpskoj, povodom tragedije koja se dogodila u Srbiji.

 

Nikolić zatražio hitan izveštaj od Gašića i Dikovića

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić održao je sastanak sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem od kojih je zatražio kompletan izveštaj o padu helikoptera, u kome je u petak poginulo sedam osoba, u najbržem mogućem roku.

Nikolić je naglasio da ta tragedija potresa čitav region i da su njene razmere veće nego što bilo ko u ovom trenutku može da sagleda, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

"Jedno humano, veličanstveno delo pretvorilo se u tragediju koja je duboko potresla Srbiju", konstatovao je predsednik Nikolić.

Istakavši da je cela nacija u potpunom šoku, predsednik Srbije je podvukao da se mora sačuvati pribranost i rasvetliti sve okolnosti koje su dovele do tragedije. On je zahtevao od ministra Gašića i načelnika Dikovića kompletan izveštaj u najbržem mogućem roku, navodi se u saopštenju.

"Jedino istina i iznošenje činjenica mogu razvejati svaki tračak sumnje i očuvati kredibilitet institucije od najvećeg poverenja među građanima Srbije" rekao je predsednik Nikolić.

On je istakao važnost kontinuirane brige o porodicama poginulih, na prijateljski i neposredan način.

Ministar Bratislav Gašić se zahvalio predsedniku na podršci i izvestio ga o podacima kojima vojska raspolaže u ovom momentu.

Što se tiče porodica, one će biti obezbeđene u skladu sa zakonom," rekao je Gašić. On je naglasio da je veoma važno otkloniti sve sumnje i zato će izveštaj Komisije o tome šta se desilo biti precizan i nedvosmislen.

On je istakao važnost sloge u vojsci, koja je izložena čestim napadima i podvukao da će učiniti da se ostvari jedinstvo u toj instituciji.

Sastanku su prisustvovali Ranko Živak, komandant vazduhoplovstva i PVO, Jovica Draganić zamenik NGŠ, Slavoljub Janićijević zamenik komandanta združene operativne komande, pukovnik Milorad Vidaković, načelnik odelenja za planiranje u upravi za operativne poslove.

 

Heroji koji su stradali spasavajući bebu

Jedan od najboljih pilota Vojske Srbije Omer Mehić, kao oficir Vojske Srbije spasao je tokom službe više od 1.000 ljudi, prenosi Blic na svom sajtu.

Prošao je sve faze od instruktora letenja do vođe tima za spasavanje, a 2008. godine preživeo je pad helikoptetra "gazela m-8".

U nezgodi koja se maja 2008. završila padom helikoptera u metar duboku vodu i blato posred Rusande povređena su dvojica vojnih pilota - Dejan Lekić, kopilot koji je zadobio teže povrede, dok je Omer Mehić, koji je i pilotirao "gazelom", prošao je sa oderotinama i ogrebotinama po licu i telu.

Blic na svom sajtu prenosi da je Mehić upravljao helikopterom koji je prebacio Aleksandra Vučić od Feketića do Dimitrovgrada prošle godine, a da je Ivan Miladinović, koji je takođe stradao i sinoćnom udesu helikoptera, tokom prošlogodišnjih poplava u Obrenovcu učestvovao u spasavanju porodica.

Između ostalih, spasavao je i porodicu novinarke Blica, koja ga je opisala kao divnog čoveka i pozitivnu osobu.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je na vanrednoj sednici vlade da je pogibija Mehića i Miladinovića nemerljiv gubitak za Vojsku Srbije, podsetio da su leteli u operacijama spasavanja širom Srbije, a da je letelica kojom su upravljali bila jedna od najboljih u sastavu VS, opremljena svim uređajima za letenje noću i u složenim uslovima.

 

Ljajić uvek imao osmeh, a Miroslav je bio ljudina

Načelnik Hirurškog odeljenja Zdravstvenog centra u Novom Pazaru Kemal Brničanin izjavio je danas da ih je vest o pogibiji dvojice kolega, anesteziologa Dževada Ljajića i tehničara Miroslava Veselinovića, pogodila "kao grom iz vedra neba".

"Njih dvojica su dali živote spasavajući druge. Svima nam je veoma teško. Zaštitni znak doktora Dževada su bili osmeh, nesebičnost i stručnost, a Miroslav je bio ljudina", rekao je Brničanin Tanjugu, napominjući da sve kolege u Zdravstvenom centru saosećaju sa njihovim porodicama.

Doktorka Gordana Jevtović, anesteziolog, rekla je Tanjugu da je godinama radila sa kolegama Ljajićem i Veselinovićem.

"Stradanje naših kolega je veliki šok za nas, posebno što su bili na jednom tako humanitarnom zadatku.

Doktora Ljajića, koji je specijalizirao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, u Novom Pazaru, ali i u rodnoj Dugoj Poljani i pešterskim selima znaju kao divnog čoveka koji je organizovao i učestvovao u mnogobrojnim humanitarnim akcijama i brinuo o svojim pacijentima.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.