Granit 2023; Vučić: Drastično smo ojačali vojsku FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 08:32

Granit 2023; Vučić: Drastično smo ojačali vojsku FOTO/VIDEO

Beograd -- Vojska Srbije prikazala je na aerodromu u Batajnici novu opremu i veštine svojih pripadnika.

Veličanstvenom prikazu snage i moći "Granit 2023" prisustvovao je državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prisutan je i mađarski premijer Viktor Orban.

"Imali smo odličan razgovor sa Orbanom, vezano za zajedničku vorbu pritiv terorizma. Sarađivaćemo u svakom smisli, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od proizvodnog do trening dela", rekao je Vučić i čestitao Dan vojske.

"Ovo je poseban datum, dan početka Drugog srpskog ustanka, veoma važan, jer je utemeljio modernu srpsku državnost."

"Danas ste mogli da vidite brojne promene", rekao je Vučić.

Naveo je da razvijamo naše dronove.

"Do kraja godine ćete moći da vidite naše dronove kamikaze koje smo već kupili", kazao je. Kako kaže značajno smo ojačali svoje snage.

"Imali smo probleme u specijalnim jedinicama, videli ste danas kako su svi opremljeni i odeveni, i 63. i 72. i "kobre" i "sokolove". Posebno sam ponosan što nam se prijavilo 1700 kandidara za 530 mesta koliko smo tražili. 4,43% su žene, ostalo su muškarci. Sa teritorije Beograda je veliki broj, najviše sa 7 okolnih okruga, a proporcionalno broju stanovnika ubedljivo najviše iz Leskovačkog okruga. Da čestitam tim ljudima, oni sa Toplicom i Pčinjom najviše brane Srbiju. Prijavilo nas se 3 puta više ljudi, verujem da ćemo kroz selektivan proces dobiti više od traženog broja vojnika, onda idemo na sledeći konkurs kada ovi momci budu dobili prve plate od 2000 i više evra, onda će svi videti da govorimo istinu, i da je sve tako, baš kao i ovo danas što ovde vidite", rekao je Vučić.

"Danas ste mogli da vidite 10 migova 29 da lete, 10 "orlova", helikoptere, a tek nam stižu helikopteri. Verujemo da ćemo nešto od zapadnih zemalja dobiti i helikoptera istočne proizvodnje. Naša vojska je sve snažnija, ali ćemo ljudske kapacitete morati i dalje da snažimo i popunjavamo. Naše je da čuvamo i štitimo mir, a to možete samo ako imate snažnu armiju", rekao je Vučić.

Vučić je ranije tokom obilaska rekao da je ponosan na našu vojsku.

"Kada imate jeftinu pretnju iz vazduha, morate da odgovorite jeftinim naoružanjem, to smo videli sada u Ukrajini. Mi sada ponovo obnavljamo Strele i imamo ih mnogo", naveo je predsednik Vučić.

"To su sve stvari koje ranije niste mogli da vidite. Pre je bio jedan prototip, sad ih ima 26. Sad moramo municiji da se posvetimo, moramo za sebe da čuvamo jer smo videli da municija postaje veliki resurs", rekao je Vučić.

"Pre 10 godina nismo imali ništa", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana i gostiju iz RS obilazi naoružanje i vojnu opremu na aerodromu Batajnica. Upriličen je defile specijalnih jedinica Vojske Srbije, 63. padobranske, 72. specijalne brigade, odreda "Kobre", izviđačkih jedinica... Prvi put na jednom mestu.

Prikazani su i PVO sistemi, modernizovani ručni raketni lanseri "igla" i "šilo", kao i novi raketni sistem "mistral".

Nalet lovačke avijacije

"Orao J22" prvi avion domaće proizvodnje koji može da leti brže od zvuka. J-22 orao je srpski dvomotorni jurišni avion razvijen i serijski proizvođen.

Modernizovani su i "migovi 29", sada imaju veći domet osmatranja i nišanjenja, kao i gađanja, migovi mogu da ponesu modernije rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

U sadejstvu sa avijacijom, deluju i pripadnici jedinica VOJIN (Vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje) i PVO. Borbeni avioni simuliraju dejstvo po ciljevima na zemlji.

Prikazana je i nova raketa za opremanje Orla, kao i izvlačenje tehnikom kišobrana.

Poleteli su i avioni "galeb G-4", a pre toga prisutni su imali prilike da vide "kobre" u akciji. Tačnije, jedinica "kobre" izvela je protivterorističku akciju presretanja otetog vozila.

Nešto ranije izveden je helikopterski desant helikopterima Mi-8 i Mi-17 u kojima su učestvovali pripadnici 72. specijalne brigade.

Naletima helikoptera Mi-35 počeo je letački program. Inače, kako prenosi RTS, ovaj helikopter je poznat kao "leteći tenk", i može da nosi do osam osoba.

Padobranskim skokom pripadnika 63. padobranske brigade, koji su nosili srpsku zastavu, počeo je prikaz.

"Granit 2023" je prilika da građani pogledaju prikaz sposobnosti i izloženo naoružanje i lično se uvere da je Vojska Srbije, zahvaljujući velikom investicionim ciklusu započetom pre nekoliko godina, sada respektabilna snaga i faktor na koji se mora računati.

Prikazu sposobnosti upriličenom povodom Dana Vojske Srbije, koji se obeležava 23. aprila u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske, prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je za Tanjug da će sve što će moći da se vidi danas na aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" biti na ponos i otadžbine i građana Srbije.

"Sve što će biti prikazano deluje vrlo impresivno na ponos svih građana i otadžbine", rekao je Vučević i naglasio da će svi, makar i ako letimično pogledaju prikaz moći da vide koliko je vojska napredovala, koliko je snažnija, opremljenija, osposobljenija, motivisanija, ornija nego u godinama iza nas.

Više od 5.000 pripadnika učestvuje u prikazu, tokom kojega će moći da se vidi više od 2.300 komada oruđa i oružja - svega čime vojska raspolaže, rekao je Vučević i dodao da da će na aerodromu biti i poseban deo u kojem će izlagati predstavnici grupacije odbrambene industrije Srbije.

General Mojsilović je ocenio da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji.

Dodao je da će u jednom trenutku na nebu biti više od 50 vazduhoplova.

"Naravno, ne sve na jednom mestu, već po zonama očekivanja i zonama angažovanja što samo po sebi pravi kompleksnost i podiže lestvicu na neki viši nivo sposobnosti da se održi takva aktivnost sutra", rekao je Mojsilović.

Danas će biti prikazan i novi raketni sistem malog dometa "Mistral" koga Srbija još nije videla.

Kapije aerodroma otvorene su od 9.00 do 15.00. a za sve koji ne stignu do Batajnice, direktan prenos je na Radio-televiziji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.