Dan informatičke službe Vojske Srbije

Izvor: RTS, 21.Feb.2013, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan informatičke službe Vojske Srbije

Povodom Dana informatičke službe VS koja ove godine obeležava pola veka postojanja, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković primio delegaciju te službe.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je delegaciju informatičke službe, povodom dana te službe, koja ove godine beležava pet decenija postojanja.

Delegaciju je predvodio načelnik Uprave za telekomunikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i informatiku Generalštaba brigadni general Predrag Simović, koji je i predsednik Saveta službe telekomunikacija i informatičke službe.

U sastavu delegacije bili su i pukovnici Ivan Vulić i Željko Ivanović, stariji vodnik prve klase Sanjin Aleksić i vojni službenik Andrija Miletić, navela je Vojska Srbije u saopštenju na svom sajtu.

Pripadnici informatičke službe obeležavaju 21. februar kao svoj dan u znak sećanja na isti datum iz 1963. godine kada je formirana Uprava veze i informatike.

Toj upravi bio je potčinjen Centar za obradu podataka koji je 1964. godine opremljen prvim računarskim sistemom UNIVAC-1004.

Kasnije su računarski centri bili sledbenici tog centra tako da se 21. februar vezuje za početak uvođenja računarske tehnike u vojsku i razne segmente poslovanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.