Budžet Vojske Srbije za 2016: dovoljno samo za preživljavanje

Izvor: TangoSix.rs, 11.Dec.2015, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet Vojske Srbije za 2016: dovoljno samo za preživljavanje

U predlogu vojnog budžeta za 2016. godinu nalazi se mnogo manje detalja nego što je to bio slučaj u nacrtu predloga budžeta za 2015. godinu. Ovoga puta nema posebnih podataka o izdvajanjima za funcionisanje RV i PVO ali se na osnovu predloženog budžeta može zaključiti da će to biti još jedna teška godina za ovaj vid Vojske Srbije.
Predlog je da vojni budžet bude 55.788.602.000 dinara ili skoro 465 miliona evra što je za oko dva miliona evra >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << manje nego što je bio predloženi budžet za ovu godinu. Ipak iskustva iz trošenja projektovanih sredstava tokom proteklih godina kao i rebalansi budžeta govore da su planirana sredstva smanjivana a da plan ulaganja uglavnom nije tekao po planu. Zbog toga će se tek na kraju 2016. videti kako je i koliko uloženo u VS a posebno u RV i PVO.
“Neraspoređeni viškovi iz prethodnih godina”Kao i do sada, veliki deo novca ide na plate i naknade zaposlenima u MO i VS pa će za ovu namenu država izdvojiti čak oko 280 miliona evra što je oko 60 posto budžeta, kako za plate tako i za socijalne dopinose i davanja, naknade troškova itd.
Vojska Srbije uglavnom nije dobijala ili je dobijala mnogo manje od onoga šta joj je obećano a mnogi projekti obnavljanja sredstava NVO (Naoružanje i vojna oprema) nikada nisu realizovani niti je njihova realizacija započeta.
U budžetskom fondu za naoružanje i vojnu opremu projektovano je da se potroši oko 15,7 miliona evra a u izvorima finansiranja Vojske Srbije spominje se i neraspoređeni višak iz prethodnih godina koji iznosi oko 10,4 miliona evra. Međutim od 15,7 miliona evra u budžetskom fondu za naoružanje, oko 7,5 miliona evra je uzeto upravo iz viška od 10,4 miliona.
Novi hangar na Batajnici, za radove u 2016. izdvojeno 10 miliona dinara / Foto: Živojin BankovićOd konkretnih izdvajanja koja se tiču RV i PVO u budžetu postoji plan za izdvajanje nešto preko 83 hiljade evra za novi hangar na vojnom aerodromu Batajnica. Većina radova na hangaru je završena a trebalo bi da je do sada u ovaj objekat uloženo nešto manje od dva miliona evra. Kompletan završetak objekta planiran je za početak 2017. godine
Druga značajna stavka je modernizacija školsko-borbenog aviona G-4 ‘’Super Galeb’’ na standard G-4MD. Plan je da se u 2016. izdvoji oko 4,5 miliona evra a da u 2017. počne modernizacija prototipa i ispitivanja u Tehničko opitnom Centru. Završetak procesa ispitivanja bi trebao da bude gotov 2019-2020.
Ipak, ova modernizacija se već nekoliko godina nalazi u budžetu. Podsećamo da je za period od 2013. do 2015. bilo planirano 10 miliona evra a u prošlom budžetu za period od 2015-2017. samo 588 hiljada. Do konkretnih radova na prototipu još uvek nije došlo i može se izraziti sumnja da će tako biti ne samo u 2016. već i u narednim godinama.
Ovakav budžet ne ostavlja mesta za optimizam da će se materijalno i tehničko stanje Vojske Srbije a posebno RV i PVO  poboljšati.
Iako se vojnim budžetom uglavnom ne kupuju kapitalna sredstva poput vazduhoplova, radara ili PVO sistema, predviđena sredstva biće jedva dovoljna za puko preživljavanje RV i PVO.
Dostupnost tehnike, aktivnosti ljudstva, logistika i sve drugo bitno za osnovno funkcionisanje vida, biće skromno i gotovo minimalno. Kao i svake godine, možemo reći da će to itekako dodatno negativno uticati na normalne i očekivane operativne sposobnosti vojske.
The post Budžet Vojske Srbije za 2016: dovoljno samo za preživljavanje appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.