Vulin: Situacija na jezeru Gazivode ruši naše poverenje u KFOR

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Situacija na jezeru Gazivode ruši naše poverenje u KFOR

Mi smo tokom krize imali komunikaciju sa KFOR-om i tražili smo od njih informacije, ali na prvom mestu tražili smo od njih da reaguju u skladu sa njihovim mandatom, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a odgovarajući na novinarsko pitanje da li deli mišljenje da je KFOR bio neaktivan i da nije ispunio svoju ocenu obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti tokom nedavne situacije na jezeru Gazivode.

Ministar Vulin je podsetio da je, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << skladu sa Rezolucijom 1244, KFOR odgovoran za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije.

„On je taj koji garantuje bezbednost za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, i za sve građane, ko god da tu živi i dužan je da spreči bilo kakvu provokaciju. Ima diskreciono pravo da zaustavi bilo čije kretanje iz razloga bezbednosti i da kaže da nije bezbedno i da će to da izazove određene posledice. KFOR je znao šta se dešava, bio je očigledno, upoznat, učestvovao je u samoj koloni koja je imala nekoliko vozila UN, imali su i bespilotne letelice tog dana koje nisu slučajno bile tu i nadletale to područje. KFOR je sve odlično znao, ali se pravio nevešt", naglasio je ministar Vulin dodajući da, nažalost, to ruši naše poverenje u KFOR, koji je naš jedini saveznik, šta god da mi mislili o tome.

Ministar odbrane je podvukao i da to, takođe, ruši poverenje u međunarodne organizacije na prostoru Kosova i Metohije jer mi ne možemo da razumemo šta je njihov stav i cilj.

„Da li žele nestabilnost ili stabilnost na prostoru Kosova i Metohije? Ako žele nestabilnost, ovo je odličan put i samo nastavite da podržavate Tačija u njegovim suludim potezima, a ako želite stabilnost, morate da sarađujete sa Srbijom i da pođete od elementarne vojničke pretpostavke", ne možete dovoditi ljude tamo gde ih niko ne želi", naglasio je ministar Vulin.

Upitan da kaže šta treba da se dogodi da bi odluka o povišenoj borbenoj gotovosti bila stavljena van snage, ministar Vulin je istakao da će o tome načelnik Generalštaba Vojske Srbije i on razgovarati sa vrhovnim komandantom Vojske Srbije i predsednikom Vučićem.

„Kada se donese odgovarajuća procena da li su pretnje smanjene, da li mogu ili ne mogu da dođu i u kojoj meri, shodno tome ćemo doneti odgovarajuću odluku. Ja samo mogu, u ime čitave Srbije, da zahvalim svim pripadnicima Vojske Srbije na izuzetno profesionalnom odnosu, na hrabrom postupanju. Onog momenta kada je dato naređenje o podizanju nivoa borbene gotovosti, ne samo da niko iz Vojske Srbije nije otišao na bolovanje ili odmor, već su svi do jednog prekidali i bolovanje i odmore i javljali se u svoje jedinice, čak i oni kojima to nije traženo. Vojska Srbije je pokazala da je profesionalna, da je sposobna da poštuje svoju državu i svoja naređenja, ali još više, da voli svoju zemlju", poručio je ministar Vulin.

Srbiju ima ko da podrži

Susret Vučića i ruskog šefa države Vladimira Putina u Moskvi poruka je čitavom svetu da sada, kada je Srbiji veoma teško, ima moćnih zemalja i političara koji hoće da podrže Srbiju i njenog predsednika, izjavio Vulin i ocenio da poseta Kremlju "ne može proći bez odjeka" u svetu.

On je rekao da su velike sile, poput Rusije, uvek uključene u sve što se dešava svuda u svetu, posebno u regionu Balkana, koji je i za Rusiju jedan od vitalnih prostora.

"Srbija je u teškoj poziciji i vremenima, gde joj je potrebno da velike sile imaju razumevanja za njenu politiku i da znaju koliko je teško očuvati mir i stabilnost na ovom prostoru, ako ste potpuno sami. Za rat i sukob dovoljan je samo jedan, a za mir, stabilnost, dogovor bar dva", rekao je Vulin.

On je naglasio da jučerašnji razgovor Putina i Vučića u Moskvi bio njihov 13. susret i ocenio da u ovom trenutku taj razgovor u Kremlju nije nešto što može da prođe bez odjeka u svetu.

"Jako je važno da sve što imaju da čuju, čuju od Aleksandra Vučića. Oni traže stav, ne traže informaciju, već stav čoveka kome veruju i za koga veruju da ima političku snagu da usmerava procese u regionu", ocenio je Vulin posle jučerašnje posete predsednika Srbije Moskvi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Borbena gotovost biće ukinuta...

Izvor: B92, 03.Okt.2018

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da će stanje najviše borbene gotovosti na jugu Srbije biti ukinuto kada se proceni da su "smetnje smanjene"...Vulin je za RTS kazao da će se o smanjenu borbene gotovosti odlučiti nakon njegovog razgovora sa načelnikom Genralštaba Milanom Mojsilovićem...

Nastavak na B92...

Borbena gotovost vojske do daljeg

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2018

Odluka o proglašenju pune borbene gotovosti Vojske Srbije ostaje na snazi, a kada će naredba biti opozvana biće odlučeno nakon zajedničke procene u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin...Vulin je za RTS rekao da će odluka o proglašenju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.