Bezbednosna situacija u KZB stabilna, ali osetljiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2013, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednosna situacija u KZB stabilna, ali osetljiva

DOBROSIN, BUJANOVAC -

Ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković posetili su danas vojnu bazu Dobrosin kod Bujanovca, gde ih je komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Milosav Simović informisao o bezbednosnoj situaciji u KZB i aktivnostima pripadnika vojske na tom području.

Simović je, raportirajući ministru i načelniku Generalštaba, istakao da je u zoni odogovornosti četrvrte brigade KOV >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednosna situacija stabilna, ali osetljiva i da poslednjih godina najveću pretnju bezbednosti uz administrativnu liniju ka Kosovu i Metohiji, pored periodičnih napada na policijske punktove, predstavljaju slučajevi krijumčarenja ljudi i stoke i nelegalne seče šume.

U zoni odgovornosti četvrte brigade, koja obezbeđuje 117 kilometara administrativne linije i 585 kilometara kvadratnih kopnene zone bezbednosti, poslednji oružani napadi na policiju dogodili su se prošle godine, kada je policijski punkt kod sela Dobrosin napadnut u tri navrata, precizirao je general Simović.

Prema njegovim rečima, poslednji napadi na vojnu bazu Dobrosin dogodili su se 2003. godine, a pripadnici Žandarmerije su u tom rejonu poslednji put napadnuti 2009. godine.

Vučić: Srbija želi mir

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom posete vojnoj bazi Dobrosin u opštini Bujanovac da Srbija želi mir, ali da će odgovoriti na eventualne provokacije.

Kao primer želje vojske da se izbegnu bilo kakvi incidenti, Vučić je naveo da pripadnici vojske do svoje baze dolaze sporednim putem da ne bi vojnim vozilima prolazili kroz selo Dobrosin koje nastanjuju isključivo Albanci.

"Većina albanskog stanovništva koje ovde živi neće reći ni jednu lošu reč o Vojsci Srbije, jer im pripadnici vojske pomažu, često im donose i lekove ili one kojima je potrebno prevoze u svojim vozilima do domova zdravlja", kazao je Vučić.

U vezi sa spornim spomenikom poginulim pripadnicima takozvane OVPBM, koji su podigle albanske lokalne vlasti u Preševu, Vučić je rekao se "još čekaju razumne reakcije samih Albanaca, ali da niko ne može da se igra sa državnom Srbijom".

"Mi Albancima niti bilo kome drugome ne pretimo, ali u državi Srbiji će se poštovati Ustav i zakoni. Uskoro će uslediti reakcija države (u vezi spomenika u Preševu), a ne bih da licitiram datumima. Uvek smo spremni da o tome razgovaramo ali oni (albanski lideri) su već doneli svoje odluke", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, među albanskim političkim liderima u opštinama Preševo i Bujanovac "postoje usijane glave koje moraju da shvate šta je razumno i racionalno ponašanje".

General Simović je dodao da je četvrta brigada Kopnene vojske ostvaruje dobru saradnju sa bezbednosnim službama, policijom i Žandarmerijom, kao i sa međunarodnim snagama na Kosovu i Metohiji sa kojima se organizuju jednovremene patrole uz administrativnu liniju.

Pripadnici vojske, prema njegovim rečima, sarađuju i sa lokalnim stanovništvom, pre svega, pružajući medicinsku pomoć i dostavljajući lekove, a inžinjerijske jedinice doprinele su poboljšanju lokalne infrastrukture tako što su u poslednje dve godine popravile više od 60 kilometara puteva.

U bazi Dobrosin, jednom od 11 punktova četvrte brigade KOV u Kopnenoj zoni bezbednosti, ministru Vučiću i generalu Dikoviću demonstrirano je reagovanje odeljenja za intervencije u slučaju napada na patrolu vojske.

Ministar Vučić je razgovarao sa komandirima baze i vojnicima koji obezbeđuju taj deo kopnene zone bezbednosti.

Pored Vučića i Dikovića, Kopnenu zonu bezbednosti danas je obišao i direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Vučić je ranije danas obilazak jedinica Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti započeo posetom bazi "Jug" kod Bujanovca.

Ministru Vučiću i načelniku Generalštaba Vojske Srbije Dikoviću je u bazi "Jug" izveštaj podneo komandant Četvrte brigade, brigadni general Simović.

Baza "Jug", na brdu Cepotina nedaleko od Bujanovca, otvorena je 23. novembra 2009. godine i kompleks na kome se nalazi zauzima oko 35 hektara zemljišta sa 66 objekata, od kojih su 44 objekta visokogradnje, ukupne površine oko 22.000 kvadratnih metara.

Baza pruža uslove za život oko hiljadu vojnika i policajaca, smeštaj specijalne opreme i tehničkih sredstava, čime je povećana borbena gotovost jedinica koje imaju specifične zadatke na prostoru Kopnene zone bezbednosti. Baza, pored objekata za smeštaj ljudstva, opreme i tehnike, ima i kapacitete za obuku, logističku podršku, odmor i sportske aktivnosti.

U bazi su trenutno smešteni pripadnici Četvrte brigade kopnene vojske, koji su pre otvaranja baze bili smešteni u neadekvatnom prostoru napuštene fabrike "Crvene zastave" u Bujanovcu.

U izgradnju kompleksa je uloženo 1.740.000.000 dinara, koje su obezbedili Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Nacionalni investicioni plan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bezbednosna situacija u KZB stabilna

Izvor: Akter, 13.Jan.2013

Ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković posetili su vojnu bazu Dobrosin kod Bujanovca

Nastavak na Akter...

Vučić obišao zonu bezbednosti

Izvor: Mondo, 13.Jan.2013

Ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković posetili su danas vojnu bazu Dobrosin kod Bujanovca...prev next 0 0 0.. ..1 / 3.. ..2 / 3.. ..3 / 3..Komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Milosav Simović informisao...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.