Bez uniforme trećina vojnika

Izvor: BKTV News, 04.Jan.2013, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez uniforme trećina vojnika

Od ukupno 36.000 pripadnika sistema odbrane trećinu čine civili koji rade na različitim poslovima – od vozača i majstora do naučnika i vrhunskih istraživača.
Civila je najviše na radnim mestima u Ministarstvu odbrane, dok ih je na pozicijama u Vojsci Srbije znatno manje – oko 17 odsto.
Najveći deo platnog spiska civila u Ministarstvu čine zaposleni u vojnom zdravstvu i administraciji, ali svoje plate zarađuju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i u naučnim ustanovama, remontnim zavodima, izdavačkoj i medijskoj delatnosti.
Prosečna plata civila u sistemu odbrane je oko 50.000 dinara. Najniže zarade imaju vojni nameštenici, samo sa osnovnom školom, koji primaju nešto više od 22.000 dinara.
Prosečna plata doktora nauka, zaposlenog u Ministarstvu odbrane je oko 80.000 dinara. Reč je o zaradama, u čije iznose nisu uračunati različiti dodaci koje primaju zaposleni u sistemu odbrane.
“Samo na VMA, osim lekara, koji imaju status sanitetskih oficira, radi i gotovo 1.500 sestara i medicinskih tehničara,” objašnjavaju u Vojsci Srbije.
“Civili su i osnovni kadar u ostalim granama vojnog zdravstva, ali i vojnim naučnoistraživačkim ustanovama. Veliki broj njih obavlja tehničke, zanatske i poslove vojne administracije.”
Civili u sistemu odbrane, prema zakonu o vojsci, imaju dvojak status. Svoj posao obavljaju kao vojni službenici, kojima je potrebna diploma više škole ili fakulteta i kojih je na kadrovskim listama oko 8.000.
Drugu kategoriju čine vojni nameštenici. Ova grupa zaposlenih u sistemu odbrane obuhvata najširi krug osoblja za čija radna mesta je dovoljna srednja stručna sprema i kojih je oko 1.500.
U Vojsci Srbije kažu da je broj civilnih lica poslednjih godina prilagođen sadašnjem obimu i zadacima sistema odbrane. Nedostaju, međutim, stručnjaci za složena istraživanja u vojnonaučnim ustanovama.
Njihovim primanjem u radni odnos bila bi popunjena rupa, nastala posle napuštanja vojske velikog broja školovanih ljudi tokom krize devedesetih godina.
Izvor: vesti-online.com
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.