Izvor: TangoSix.rs, 05.Mar.2024, 08:01

Balkanska bezbednosna mreža: Izraelski sistem za ciljanje manjih dronova SMASH 3000 u naoružanju Vojske Srbije

Na nedavnom prikazu naoružanja i vojne opreme, održanom krajem januara u Topčideru nakon redovne godišnje analize stanja i sposobnosti Vojske Srbije (VS), među izloženim sredstvima našla se i puška sa novim sistemom za upravljanje vatrom (SUV) koji se koristi i za ciljanje manjih dronova pred njihovo kinetičko uništenje.
Kako piše Balkanska bezbednosna mreža (BBM), reč je o izraelskom sistemu SMASH 3000 koji je primenjen na belgijskoj automatskoj pušci FN >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << SCAR L. Izložena puška koju koriste specijalne jedinice VS, imala je montiran nišanski sistem Smartshooter SMASH 3000.
BBM dalje prenosi podatke sa informativnog lista VS na kome se navodi da je SMASH 3000 namenjen za precizno upravljanje vatrom pri gađanju pokretnih i nepokretnih ciljeva malih gabarita, iz automatske puške danju i noću. Takođe, sistem povećava verovatnoću pogađanja cilja prvim metkom na daljinama od 250 metara za veće ciljeve i dronova male veličine na 100 metara.
Oružane sange UK plaćale su nišane 24 hiljade evra po komadu / Foto: Smartshooter Sistem ima ekran rezolucije 640 x 480 piksela, dnevnu i noćnu kameru. Konstrukcijski je povezan kablovima i sa mehanizmom za okidanje na pušci. Nema optičkog uvećanja, već se proračunavanjem kretanja i udaljenosti cilja određuje nišanska tačka odnosno mesto koje vojnik treba da nanišani kako bi pogodio cilj.
Proizvođač sistema SMASH je izraelska firma „Smartshooter“ sa sedištem u kibucu Jagur, nedaleko od Haife. Među korisnicima su i Oružane snage Velike Britanije koje su krajem prošle godine kupile 225 nišana po ceni od oko 24.000 evra po komadu, a do kraja godine je uveden u naoružanje jedinica za brzo reagovanje. BBM navodi i da je 2022. godine isti sistem nabavila američka Kopnena vojska, kao i da je pokazao odlične rezultate na testiranjima.
Sajt prenosi i ocene stručnjaka američke vojske da je korišćenje ovakvih sistema budućnost u zaštiti od dronova male veličine. To, kako se navodi, potvrđuju ratovi u Ukrajini i pojasu Gaze gde se koriste dronovi kamikaze koji nose male bojeve glave, minobacačke mine ili ručne bombe, i nanose sve veće gubitke zaraćenim stranama.

 
The post Balkanska bezbednosna mreža: Izraelski sistem za ciljanje manjih dronova SMASH 3000 u naoružanju Vojske Srbije appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.