Izvor: Politika, 24.Mar.2013, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analizira sukobe u Kongu

Stariji vodnik Darko Sili, jedini državljanin Srbije u Gomi, gradu oko koga se vode sukobi, a u čiji centar je pao putnički avion. – Svake noći policijski čas

Stariji vodnik Darko Sili (1981) već šest meseci nalazi se u Gomi, na krajnjem istoku Konga, na dužnosti štabnog podoficira u UN misiji MONUSCO. Tim mirovnjaka Vojske Srbije postoji u Kinšasi, gde su angažovani kao medicinska ekipa za evakuaciju vazdušnim putem, a Sili je na sasvim drugom kraju ove ogromne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << afričke zemlje.

Trenutno je jedini državljanin Srbije u Gomi, gradu u čijoj okolini se vode oružani sukobi – pobunjenici ratuju međusobno, ali i sa regularnim kongoanskim trupama. Povrh svega, nedavno je u centar Gome – pao putnički avion.

– Nisam lično video udes, ali sam prošao u blizini mesta pada, vraćajući se sa posla. U trenutku udesa bilo je jako nevreme praćeno ledom, jakom kišom i grmljavinom, koje je zadesilo avion u kritičnom momentu sletanja aviona, pa se to smatra glavnim uzrokom nesreće. Ovde postoji aerodrom sa lošom reputacijom. Padovi aviona su česti zbog velike nadmorske visine, preko 1.500 metara, čestih padavina – jake kiše i leda, kao i uticaja vetrova sa severa i istoka – objašnjava stariji vodnik Sili za „Politiku”.

Goma je, kaže ovaj starešina Vojske Srbije, grad od blizu milion stanovnika i uvećava se svakodnevno, sa velikim brojem izbeglicama iz provincije Severni Kivu. Osim jedne fabrike duvana, druga privreda praktično ne postoji.

Stanovnici se uglavnom bave obrađivanjem zemlje i stočarstvom. Povezanost Gome sa ostalim delovima Konga je veoma loša. Putevi su uglavnom zemljani i u kišnoj sezoni su uglavnom neprohodni. Grad poseduje luku i brodovi saobraćaju do grada Bukavu na južnom delu jezera Kivu.

– Smešten sam u privatnom smeštaju van baze UN. Na posao se prevozim svakodnevno UN vozilom. Moja sekcija je zadužena za analizu sukoba i buduću procenu aktivnosti pobunjeničkih grupa. Ostali pripadnici sekcije su iz Pakistana, SAD, Velike Britanije, Kanade, Egipta, Južne Afrike i Senegala – kaže stariji vodnik Sili.

Kaže da se svakog jutra pre početka posla, od šest do sedam časova, bavi sportom. Od 8.30 časova počinje sa obavljanjem dužnosti i to traje do 17.30 časova, sa pauzom za ručak od 12.30 do 14.30 časova.

– Za vreme pauze pohađam kurs lokalnog svahili jezika. Slobodno vreme nakon posla koristim za kratak odmor i za druženje sa kolegama i prijateljima. Zbog opšte bezbednosne situacije, od 22.00 do 5.30 časova na snazi je policijski čas – napominje stariji vodnik Sili.

Trenutna borbena dejstva se, objašnjava on, vode na severu Gome, između dva krila pobunjeničke grupe M23, nazvanom po 23. martu 2009. godine, kada je potpisan dogovor između CNDP-a i ostalih pobunjeničkih grupa sa vladom DR Konga, o njihovom integrisanju u regularnu vojsku.

– Jedno krilo hoće da nastavi pregovore sa vladom DR Konga, da prestane sa pobunom i da se ponovo integriše u regularnu vojsku, dok drugo krilo ne želi da pregovara. Takođe, borbe su se vodile i severozapadno od Gome, u mestu Kičanga, između APCLS-a, sastavljenu od pripadnika plemena Hunde i 812. puka regularne vojske, u kojem većinu čine pripadnici Tutsi plemena, kao i pobunjenici iz grupe M23.

Opasnost od kriminala i malarije

Svi pripadnici misije MONUSCO mogu biti ugroženi zbog povećane stope kriminala, uglavnom u toku noći, kaže stariji vodnik Darko Sili. Što se bolesti tiče, kao i na celoj teritoriji DR Kongo, najveći stepen rizika predstavljaju malarija i amebijaza.

M. Galović

objavljeno: 24/03/2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.