Američki čelendžer 650 leteo tik pored vazdušnog prostora Srbije FOTO

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 14:56

Američki "čelendžer 650" leteo tik pored vazdušnog prostora Srbije FOTO

Prema podacima sa Flightradara iznad BiH leteo je avion "čelendžer 650", poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka.

Kako prenoe sarajevski mediji, avion je u privatnom vlasništvu, a američka vojska ga "iznajmljuje po satu".

Avion je poletio iz rumunske Konstante koja se nalazi na obali Crnog mora, i gde je smešten zbog agresije na Ukrajinu. Od početka ruskog napada avion >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je obavio na stotine letova u blizini zaraćenog područja.

"Ovi avioni mogu videti jako daleko kada lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara)", rekao je za web-stranicu "Defensone" Majk Čanjon, zamenik predsednika Leidos Defense Grupe.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uveliko se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Ovi avioni učestvuju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obaveštajnih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američki špijunski bombarder preletio iznad BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Feb.2024

SARAJEVO - Prema podacima sa Flightradara iznad Bosne i Hercegovine proletio je avion Bombardier Challenger 650 poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.