[ANALIZIRAMO] Nove fotografije i novi detalji o srpskim helikopterima H145M

Izvor: TangoSix.rs, 26.Nov.2018, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[ANALIZIRAMO] Nove fotografije i novi detalji o srpskim helikopterima H145M

Istoga dana kada je izvršena primopredaja prvog višenamenskog helikoptera H145M za Vojsku Srbije, na nemačkom internet sajtu Helionline objavljene su slike još dva helikoptera namenjenih Srbiji od kojih jedan vojni a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Autor fotografija je Alexander Lutz a na njima se mogu uočiti neki interesantni detalji.
U krugu pogona Erbasove fabike na zemlji i u letu primećeni >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << su vojni H145M koji imaju privremenu nemačku civilnu registraciju D-HBTS (fabrički broj 20236, verovatno vojni 14502) i maskirni policijski primerak kome se ispod nalepljenje nemačke privremene registracije D-HADR vidi srpska civilna registracija YU-ICE (fabrički broj 20235).
Vojni H145M sa meteo radarom RDR 2000 / Foto: Alexander Lutz Za razliku od helikoptera sa našim vojnim evidencijski brojem 14501 (fabrički broj 20231) sa ceremonije primopredaje, D-HBTS u nosu ima montiran meteo-radar tipa Honeywell RDR 2000. Kako Tango Six saznaje, svi policijski H145M će imati ovaj radar dok to neće biti slučaj sa svim vojnim letelicama.
Vojni i policijski helikopter jedan pored drugog, uočljive su minimalne razlike u šemi farbanja / Foto: Alexander Lutz Jedna fotografija pokazuje ova dva H145M zajedno i na njoj se vidi da imaju gotovo iste maskirne šeme s tim što je na policijskom braon boja nešto tamnija a raspored šara na neznatno malo drugačiji. Pored toga, MUP-ov ima i zatamnjena bočna stakla. Kako saznajemo, to će biti jedini policijski maskirni helikopter.
Na nosu helikoptera 14501 jasno se vidi nosač sistema AMPS / Foto: Airbus Helicopters Primerak 14501 po svemu sudeći na nosu ima montiran nosač sistema AMPS (Airborne Missle Protection System) za aktivnu samozaštitu helikoptera od raketa zemlja-vazduh proizvođača Hensold. Stoga je moguće da prvi vojni predati helikopter, i pored opreme koju je imao na primopredaji, ipak nije za traganje i spasavanje.
Flota vojnih H145M će definitivno imati 5 primeraka od kojih će najverovatnije tri biti naoružana a dva će biti za traganje i spasavanje. Jedinica koja će ih koristiti biće 119. mešovita helikopterska eskadrila “Zmajevi“, 98 vazduhoplovne brigade na aerodromu Niš a piloti i pripadnici vazduhoplovnootehničke službe su već na obuci. U Nišu je za smeštaj ovih savremenih helikoptera u toku izgradnja hangara koji će biti gotovo isti kao onaj na Batajnici.

The post [ANALIZIRAMO] Nove fotografije i novi detalji o srpskim helikopterima H145M appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.