Izvor: TangoSix.rs, 17.Avg.2020, 08:01

[ANALIZA] Dokle se stiglo sa razvojem domaćeg artiljerijsko-raketnog sistema PVO PASARS?

[ANALIZA] Dokle se stiglo sa razvojem domaćeg artiljerijsko-raketnog sistema PVO PASARS?

Prilikom obilaska 15. tenkovskog bataljona Prve brigade Kopnene vojske u kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici 26. jula ove godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, između ostalog, da će Vojska Srbije do kraja 2020. godine imati 12 artiljerijsko-raketnih sistema PVO PASARS. Poslednjih meseci Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je više vesti i reportaža o ispitivanju tog domaćeg sistema na osnovu kojih se može analizirati >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dokle se stiglo sa ovim interesantnim projektom.
Prema do danas objavljenim informacijama, može se zaključiti da će PASARS-16 imati tri verzije.
Osnovno naoružanje jeste švedski jednocevni protivavionski top Bofors L/70 kalibra 40 mm. Što se tiče raketa, tu su domaće RLN-IC, ruske Igle i francuski Mistral. Od navedenih sistema, rakete RLN-IC se još uvek nalaze u razvoju, Igle se već nalaze u naoružanju i radi se na njihovoj integraciji dok se isporuka Mistrala još uvek očekuje a to će najverovatnije biti sistem Atlas-RC ili veći deo njegovih komponenti.
Usavršeni top L/70 kalibra 40 mm je do sada više puta ispitivan na mnogobrojnim gađanjima / Foto: Ministarstvo odbrane Treba napomenuti i da se trenutno na ispitivanjima, nakon dva različita prototipa, nalazi i treća varijanta PASARS-a sa drugačijom oklopljenom kabinom i borbenim modulom a moguće je da je ovaj obrazac izabran za serijsku proizvodnju barem što se tiče osnove sistema na koju se dalje mogu postavljati različiti senzori i raketni sistemi. Ako ne bude nekih iznenađenja PASARS bi u budućnosti trebalo da bude okosnica trupne PVO Vojske Srbije odnosno PVO Kopnene vojske koja nije značajnije obnavljana gotovo 30 godna.
Interesantno je da je 9. juna ove godine prilikom prikaza gađanja tempirnom municijom 40 mm u okviru verifikacionog ispitivanja, kako je bilo navedeno, usavršenog topa L/70, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović rekao da je PASARS posle rigoroznih ispitivanja uveden u naoružanje prošle godine i da se u okviru nulte serije završava proizvodnja prve baterije. Pomoćnik ministra je pojasnio da je ovaj sistem jedan od prvih složenih borbenih sistema koji se razvijaju za potrebe Vojske Srbije, a na koji se primenjuje princip takozvanog „spiralnog razvoja“.
Drugi prototip na kome je ispitivana nova tempirna municija / Foto: Ministarstvo odbrane Miloradović je dalje naveo da se sada radi na ispitivanju prototipa ovog protivavionskog sistema iz Faze 2 što podrazumeva verifikaciju još četiri nova podsistema kojim će se nadalje opremati svi sistemi pa i oni iz nulte serije. Trenutno se ispituje novi dizel električni agregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vizualizaciju vozača odnosno za vožnju sa prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, novi termovizijski nišan i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije (radio-predajnik koji je odgovarajućom elektronikom povezan sa sistemom za upravljanje vatrom).
Novi prefragmentiran projektil topa osim standardne košuljice ima još i tungstenske kuglice, vrlo velike mogućnosti penetracije, a i ima i novi tip upaljača kojim od podsistema za elektronsko tempiranje, ugrađenim na vozilu, dobija radio-komandu kada će eksplodirati. Kako je navedeno, time se postiže da svi projektili eksplodiraju u vazduhu iznad i ispred odgovarajućeg cilja, čime se dejstvo umnožava, efekti na cilju su znatno veći a uspešnost dejstva jedinica Vojske Srbije opremljenih ovim sistemom značajno će se povećati, kako po ciljevima u vazduhu tako i pri dejstvu po ciljevima na zemlji – pešadiji, lakim vozilima, i drugim neoklopljenim ciljevima.
Domaća raketa RLN-IC razvijena je na bazi rakete vazduh-vazduh R-13M. Međutim od sovjetske rakete vrlo malo toga je ostalo, upravljačke površine i deo prednje sekcije / Foto: Ministarstvo odbrane U trećoj fazi modernizacije PASARS-a započeta su opitna gađanja probnih infracrveno samonavođenih raketa RLN-IC FM-2 koje predstavljaju dalji razvoj raketa RLN-IC odnosno RLN-IC 170 koje su lansirane sa dorađenog sistema PASARS FM-1 a mete su bile osvetljavajuće minobacačke mine kalibra 120 mm. Ova unapređena verzija koristi savremeniju glavu za samonavođenje, digitalnu elektroniku upravljanja, kao i bojevu glavu nove konfiguracije većeg kalibra. Sve pomenute komponente rakete, kao i raketni motor, razvija Vojnotehnički institut sa svojim kooperantima.
Cilj opitnog gađanja izvršenog 22. maja u rejonu Vojnog kompleksa ‘’Pasuljanske livade’’ bio je testiranje mogućnosti zahvata cilja pripremne i start sekvence rakete i aerodinamičke konfiguracije, provera zakona vođenja rakete RLN-IC 170 u realnim uslovima samonavođenja gađanjem vazdušnog cilja, kao i provera funkcionalnosti novougrađenih podsistema rakete.
Raketni sistem PVO Atlas-RC sa raketama Mistral 3+ / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Druga verzija sistema PASARS imaće rakete Mistral odnosno najverovatnije elemente sistema Atlas-RC sa raketama Mistral 3+. Tango Six je na prošlogodišnjem Le Buržeu ekskluzivno došao do saznanja da postoji velika mogućnost da će Srbija nabaviti Mistral a tom prilikom je u izjavi za naš portal predstavnik kompanije MBDA Didije Filip izjavio da bi ukoliko dođe do posla, MBDA obezbedila module sistema odnosno “elektronske kutije“, električne i druge instalacije za prenos signala i podataka, na PASARS bi išle dve rakete sistema Mistral (konkretno je spomenuto da se nude Mistral 3+), potom francuska IC kamera i sistem svoj-tuđ. Za integraciju pomenutih elemenata bio bi zadužen  Vojnotehnički institut koji bi radio i na razvoju interfejsa za lansiranje raketa.
Potvrda nabavke stigla je veoma brzo. Prvog dana posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji sredinom jula, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je Srbija kupila 18 sistema Mistral sa 50 raketa. Početkom novembra iz Ministarstva odbrane je u vesti o tome da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na poziv Evropske grupacije MBDA prisustvovala bojevom gađanju sistemom PVO Mistral 3 koje je obavljeno na vojnom poligonu na Sardiniji, objavilo da će ovaj sistem Vojsci Srbije biti isporučen u dve varijante. U prvoj će se koristiti kao laki prenosni sistem PVO, dok će u drugoj varijanti biti integrisan u artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16.
Atlas RC na bojevom gađanju / Foto: MBDA Delegaciju MO i VS je na Sardiniji predvodio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović koji je izjavio da se delgacija uverila u kvalitet sistema, da je raketa Mistral 3 lansirana iz automatizovanog sistema ATLAS RC, pri tom su podaci o cilju davani s komandnog mesta Licorne koji je bio povezan sa  radarskim i optoelektronskim osmatračkim senzorima. Gađanje je na malu metu koja je simulirala borbeni helikopter izvedeno uspešno. Posmatrači iz Srbije imali su prilike da vide da su optoelektronski nišanski senzori zahvatili cilj na više od 11 km i da prate pravilan let rakete i pogodak u cilj na nešto više od 7 km.
Miloradović je pojasnio da je to Srbiji bilo veoma bitno kako bismo se pre svega uverili u kvalitet sistema raketa čija je kupovina ugovorena, a takođe i da se vidi kako je on integrisan u komandne sisteme i sa ostalim senzorima. On je dodao da je to nešto što Srbiji predstoji, jer se planira da se raketa integriše  na domaći sistem PASARS koji je takođe uvezan u naš komandni baterijski sistem baziran na modernizovanom radaru Žirafa.
Prva dva prototipa na defileu jedinica na manifestaciji “Sloboda-2019“ / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Da će PASARS možda imati i treću verziju, moglo se naslutiti na manifestaciji ‘’Sloboda-2019’’ gde su prikazana prva dva prototipa od kojih je jedan imao domaće rakete RLN-IC a drugi ruske raketne sisteme PVO malog dometa 9K310 Igla-1.
Prva zvanična potvrda da se razvija verzija sa Iglama stigla je tek pre 8 dana.
Ministarstvo odbrane objavilo je da je na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici izvršeno ispitivanje rada protivavionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama Igla koji je uvezan sa modernizovanim osmatračko-akvizicijskim radarom Žirafa.
Iako je i ranije bilo najavljeno da će osmatračko-akvizicijski radar Žirafa biti uvezan sa sistemom PASARS, ovo je takođe bio prvi zvanični dokaz da se na tome radi. Švedski radar Žirafa koji se već oko 35 godina nalazi u upotrebi, modernizovan je, kako se navodi, naporima naših ljudi i domaće industrije dok je tom prilikom Miloradović izjavio je da će upravo ovaj radar biti osnovni osmatrački senzor baterije PASARS-a.
Treća varijanta PASARS-a sa raketama Igla / Foto: Ministarstvo odbrane Miloradović je još izjavio da su pre uvođenja u naoružanje, na radaru Žirafa u toku ispitivanja softverskog radarskog prijemnika, koji značajno poboljšava njegove sposobnosti. To je, kako je rečeno prva faza u modernizaciji tog radara na kome se unapređuju razni podsistemi kako bi radar imao sveukupno bolje karakteristike kao što su veće daljine zahvata malorazmernih ciljeva, poput malih bespilotnih letelica koje sada postaju dominantna pretnja, povećanje brzine zauzimanja borbenog položaja, povećanja broja oruđa kojima može da se upravlja tj. kojima mogu da se automatski dodele ciljevi.
Rezon po kojem su na PASARS integrisane i ruske rakete sistema Igla, Miloradović je pojasnio činjenicom da imamo veliki broj starijih, prenosnih protivavionskih raketnih sistema kao što su Igla i Strela. On je objasnio i da će se na bojištima u budućnosti pojaviti veliki broj ciljeva novog tipa, pre svega raznih vrsta bespilotnih letelica i ta starija, takoreći otpisana oružja, odnosno protivavionske IC vođene rakete, sada dobijaju na značaju jer su one, uz potrebne modifikacije, efikasno, a veoma jeftino sredstvo za uništavanje takve vrste ciljeva i da se iz tog razloga kod nas integrišu na sistem PASARS.
PASARS i modernizovani osmatračko-akvizicijski radar Žirafa koji će biti osnovni osmatrački senzor baterije domaćeg artiljerijsko-raketnog sistema / Foto: Ministarstvo odbrane Rukovodilac projekta na zadatku ‘’Usavršeni protivavionski sistem Bofors – PASARS’’ kapetan Aleksandar Stanojević iz Vojnotehničkog instituta rekao je da je opitovanje po svim parametrima proteklo uspešno. On je izjavio da sam sistem PASARS funkcioniše tako što je uvezan sa osmatračko akvizicijskim radarom Žirafa i da je prilikom ovog ispitivanja nova digitalna komunikacija između radara i oruđa uspešno funkcionisala. Kapetan Stanojević je rekavši da je ovo druga faza modernizacije PA sistema Bofors-PASARS dodao da su praćeni razni ciljevi u vazduhu, uspešno su dobijeni zahvati na definisanim daljinama, a navođenje je bilo podjednako uspešno i uz pomoć modernizovanog radara i uz pomoć optičkog indikatora cilja.
Kada je reč o stanju trupne PVO Vojske Srbije i približnoj proceni koliko bi sistema PASARS bilo potrebno jedinicama PVO Kopnene vojske (KoV), prema trenutnoj formaciji, KoV ima po jedan artiljerijsko-raketni divizion (ard) za protivvazduhoplovna dejstva (PVD) u svakoj od četiri brigade Kopnene vojske. Prva brigada 14. ard, Druga brigada 25. ard, Treća brigada 35. ard i Četvrtva brigada 45. ard. Takođe, tu su i dva artiljerijsko-raketna diviziona za PVD u dve vazduhoplovne brigade (vbr), 98. ard na aerodromu Lađevci u 98. vbr i 177. ard na aerodromu ‘’Pukovnik – pilot Milenko Pavlović’’ u 204. vbr a svoj artiljerijsko-raketni divizion za PVD ima i Centar za obuku RV i PVO na aerodromu ‘’Pukovnik – pilot Milenko Pavlović’’ u Batajnici.
Trupna PVO nije ozbiljnije zanavljana više od 30 godina. Okosnicu raketnih sistema čine zastarele Strele-1 i 10 / Foto: Ministarstvo odbrane Svaki artiljerijsko-raketni divizion za PVD najverovatnije ima po dve baterije protivavionskih topova L/70 kalibra 40 mm, jednu bateriju lakih mobilnih raketnih sistema 9K31M Strela-1M ili 9K35M Strela-10M (Strelu-10 samo 14. ard Prve brigade KoV) i jednu bateriju lakih prenosivih raketnih sistema 9K32M Strela-2M/A ili 9K310 Igla. Najkritičnije stanje je sa lakim mobilnim raketnim sistemima Strela-1M koji se nalaze u naoružanju još od 1975. godine. Topovi L/70 kupljeni su početkom 80-tih godina a Strele-10M sredinom iste decenije.
Svaka baterija ard-ova bi trebala da ima po 6 topova L/70 i 6 sistema Strela-1 i na osnovu toga neke procene govore da se u jedinicama nalazi 72 L/70, 36 do 54 Strela-1 kao i samo 6 Strela-10. Takođe od 2016. u  počelo je vraćanje u operativnu upotrebu protivavionskih oruđa M53/59 Praga sa dvocevnim topovima kalibra 30 mm. Međutim iako su zbog kadra i logistike dodeljeni artiljerijsko-raketnim divizionima Kopnene vojske oni su prvenstveno namenjeni za podršku mehanizovanim bataljonima (svaka brigada Kopnene vojske ih ima po dva) kao i pešadiji.
The post [ANALIZA] Dokle se stiglo sa razvojem domaćeg artiljerijsko-raketnog sistema PVO PASARS? appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na TangoSix.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.