AMERIKANCI RASPOREDILI PROTIVVAZDUŠNU ODBRANU U HRVATSKOJ: Raketni sistem zemlja-vazduh na vratima Srbije! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2021, 09:21

AMERIKANCI RASPOREDILI PROTIVVAZDUŠNU ODBRANU U HRVATSKOJ: Raketni sistem zemlja-vazduh na vratima Srbije! (VIDEO)

U okviru vojne vežbe američka vojska rasporedila u Hrvatskoj raketni sistem "Patriot"

Američki sistem protivvazdušne obrane Patriot, iz sastava američkog 10. Zapovedništva protivraketne i protivvazdušne obrane, koji učestvuje u sklopu međunarodne vojne vežbe Astral Knight 21 - Immediate response, predstavljen je u kasarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Patriot je PVO sistem zemlja-vazduh i prvi put razmešten je u Hrvatskoj, što je, kako je istaknuto, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << potvrda partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske te pokazatelj zajedničkih nastojanja država članica NATO-a u odgovoru na moguće bezbednosne pretnje.

Zapovjednik jednice avionskog osmatranja i navođenja Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, pukovnik Krešimir Tafra, rekao je da su ovakve vežbe  prilika da se uvežbaju složenije i kompleksnije zadatke u vazhušnom prostoru s 50-ak aviona u vazduhu, izvestivši da je do sada sve prošlo u najboljem redu.

Vojna vežba Astral Najt 21 - Imidijet rispons deo je grupnih vojnih vežbi u kojima će učestvovati oko 28.000 vojnika iz 26 evropskih zemalja, a sve pod zapovedništvom NATO i SAD. Hrvatska vojska tu učestvuje s Migovima 21, ali i s ratnim brodovima.

Vežba se od 13. do 22. maja sprovodi u vazdušnom prostoru severnog i južnog jadranskog akvatorija - Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.