AMERIČKI ARTEMIS OBIGRAVA OKO SRBIJE: Bombarder čelendžer 650 leti TIK uz naš vazdušni prostor (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 15:57

AMERIČKI "ARTEMIS" OBIGRAVA OKO SRBIJE: Bombarder čelendžer 650 leti TIK uz naš vazdušni prostor (FOTO)

Koriste ga za skupljanje podataka

Prema podacima sa "Flajtradara", iznad BiH, a tik uz vazdušni prostor Srbije, leteo je "bombarder čelendžer 650", poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka.

Kako prenose sarajevski mediji, avion je u privatnom vlasništvu, a američka vojska ga "iznajmljuje po satu".

Avion je poletio iz rumunske Konstante koja se nalazi na obali Crnog mora, i gde je smešten zbog agresije na Ukrajinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Od početka ruskog napada avion je obavio na stotine letova u blizini zaraćenog područja.

Bombardier Challenger 650 Evropske komande američke vojske u osmatračkom letu na zapadnoj granici Srbije i severnoj pic.twitter.com/PbbkMi4rpq

— S-125M pechora (@S125Mpechora) February 23, 2024

- Ovi avioni mogu videti jako daleko kada lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara) - rekao je za web-stranicu "Defensone" Majk Čanjon, zamenik predsednika Leidos Defense Grupe.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uveliko se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Ovi avioni učestvuju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obaveštajnih podataka.

Izvor: Srbija Danas/Večernje novosti/Prenela: T.M.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.