Vodimo vas na koncert u Kolarac

Izvor: B92, 27.Sep.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodimo vas na koncert u Kolarac

Sajt Kultura B92 i Institut Servantes poklanjaju vam 3x2 ulaznice za koncert za dva klavira u Kolarcu, na kome nastupaju Sonja Radojković i Alfred Ojagues.

Dobitnici karata su obavešteni


Koncert, koji se realizuje u saradnji Instituta Servantes i Kulturnog centra Beograda, održava se u sredu, 1. oktobra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Pijanisti Sonja Radojković (Srbija) i Alfred Ojagues (Španija) publici će se predstaviti delima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pola Boulsa, Albenisa, Geršvina i Sabrijea.

"Sonja Radojković je pijanistkinja čija ličnost objedinjuje najlepše ljudske osobine: vatreni temperament, s jedne strane, i nežnu slovensku dušu, s druge”, rekao je Evgenije Jakoljevič Liberman.

Sonja je rođena u Beogradu. Diplomirala je na odseku za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u klasi profesora Igora Laska, koji je svoju učenicu ocenio kao „zrelu umetničku ličnost, pijanistkinju čija je izvođačka tehnika savršena i besprekorna i uvek u službi muzike, a ne samog izvođača. Ona ima istančan osećaj za prefinjeno muziciranje”.

Dve godine nakon završetka osnovnih studija Sonja Radojković je magistrirala u klasi profesora Jurija Stjepanoviča Slijesarjeva na Konzervatorijumu „Čajkovski” u Moskvi.

Nakon povratka u Beograd, Sonja je nastavila studije klavira u klasi profesora Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti gde je, takođe, magistrirala

Pobednica je mnogobrojnih državnih, republičkih i saveznih takmičenja. 1993. godine je učestvovala na memorijalnom takmičenju „Sergej Rahmanjinov” zajedno sa 57 najboljih izvodjača muzičkih dela ovoga kompozitora i pobedila u kategoriji izvođača Rapsodije na Paganinijevu temu...

Redovno nastupa kao solista. Nastupala je, takođe, sa mnogim orkestrima u bivšoj Jugoslaviji, kao i Rusiji.

Sonja radi na odseku za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Takođe, profesor je klavira u Sarajevu. Član je Udruženja muzičara Srbije.

Alfred Ojagues završio je magistarske studije klavirske interpretacije na Jejlu 1994. godine. Nakon što je postavljen za umetničkog direktora Simfonijskog orkestra mladih Santa Barbare, uspešno je završio i magistarske studije klavirske interpretacije i orkestarskog dirigovanja u klasama profesora Pola Berkovica (Paul Berkowitz) i Heihira Ohiame (Heichiro Ohyama) na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari (UCSB).

Rođen je 1967. godine u Madridu. Studirao je u klasama Almudene Kano (Almudena Cano) i Konsuelo Mehias (Consuelo Mejas) na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Madridu gde je stekao zvanje profesora klavira. Usavršavao se kod pijaniste Josepa Koloma (Josep Colom).

Proveo je tri godine u Poljskoj i Češkoj Republici gde se školovao na Muzičkoj akademiji „Fridrih Šopen” Varšavskog univerziteta i Muzičkoj akademiji Praškog univerziteta u klasama profesora Andreja Stefanovskog (Andrej Stefansky), Borisa Krajinja (Boris Krainj) i Ivana Moraveca (Ivan Moravec).

Nakon usavršavanja radio je dve godine kao asistent pijaniste Borisa Bermana (Boris Berman) na Jejlu.

Četiri godine je bio član Španskog nacionalnog orkestra mladih (JONDE) sa kojim je nastupao kao solista pod dirigentskom palicom Čarlsa Piblsa (Charles Peebles). Takođe je nastupao sa Orkestrom grada Malage pod dirigentskom palicom Odona Alonsa (Odn Alonso), Simfonijskim orkestrom mladih Santa Barbare i to kao solista i umetnički direktor, Simfonijskim orkestrom Nove Britanije (New Britain Symphony) pod dirigentskom palicom Džesi Levina (Jesse Levine) i Orkestrom jadranskog festivala kamerne muzike pod dirigentskom palicom Edvina Autvotera (Edwin Outwater).

Radio je kao profesor na Madridskom konzervatorijumu, pijanista-saradnik Orkestra grada Lisabona, pomoćnik direktora opere u Santa Barbari (Santa Barbara Grand Opera), muzički direktor kompanije Lobero Stage i producent Kamernog orkestra Santa Barbare.

1996. godine je osvojio prvu nagradu na takmičenju Fondacije umetnosti Santa Barbare.

Držao je koncerte po čitavoj Evropi (Nemačka, Francuska, Španija, Portugal, Italija, Poljska, Čehoslovačka, Danska, Švedska, Austrija, Holandija, Bugarska, Makedonija, Srbija, Albanija") i Sjedinjenim Američkim Državama.
Pogledaj vesti o: Vodimo Vas

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.