Vodimo na reviju Drugačija Evropa

Izvor: B92, 01.Jul.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodimo na reviju Drugačija Evropa

Sajt Kultura B92 i distributerska kuća MCF poklanjaju vam ulaznice za projekcije filmova koji će biti prikazani od 3 - 5. jula u Domu omladine, u okviru revije "Drugačija Evropa".

Poklanjamo vam 2x2 ulaznice za projekcije u 18 časova svakoga dana

Dobitnici su obavešteni


U okviru ove revije publika će moći da vidi filmove koji preispituju nacionalni i evropski identitet zemalja koje su netom postale ili su tek kandidati za članstvo u „veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropsku porodicu" .

Filmovi će se prikazivati u 18 i 20 časova, a cena ulaznice za svaku projekciju je 150 dinara.

Prvoga dana revije, u 18 časova na programu je tursko ostvarenje "Takva - strah od Boga" u režiji Ozera Kiziltana, u kojem glume Erkan Can, Oznur Kula i Erman Saban. "Takva" je moderna adaptacija srednjovekovne priče u kojoj pratimo Muharema, člana muslimanskog bratstva koji postaje blagajnik ovog zatvorenog društvenog i religijskog kruga. Film je dobio nagradu žirija na Sarajevo filmskom festivalu, nagradu FIPRESCi na Berlinskom festivalu kao i sve značajnije nacionalne nagrade.

Istoga dana, 3. jula u 20 časova možete pogledati „Snijeg" (BiH, 2008) rediteljke Aide Begić. Uloge u ovom ostvarenju tumače Zana Marjanović, Jasna Beri i Irena Mulamuhić. "Snijeg" istražuje nasleđe bosanskog rata čiji se efekti i danas snažno osećaju. Dobio je brojne nagrade među kojima i nagradu kritike na prošlogodišnjem Kanskom festivalu kao i nagradu „otkriće godine" na Evropskom festivalu.

U subotu, 4. jula u 18 časova prikazuje se „Čiko" (Nemačka, 2008). Film je režirao Ozgur Jildrim, a u filmu igraju Denis Mošito, Volkan Ozkan, Fahri Ogun Jardim. "Čiko" je nasilan i uzbudljiv film koji u centar svog interesovanja stavlja problem turske emigracije u Nemačkoj.

Drugi film u subotu je „Tulpan" Sergeja Dvorcevoja. Ovaj topao i nežan film koji je zaveo kritiku i publiku mnogobrojnih međunarodih festivala govori o mladiću Asi koji se posle osluženja vojnog roka vraća u kazahstanske stepe, gde njegova sestra i njen suprug žive nomadskim životom. Da bi otpočeo novi život i postao pastir, Asa mora da ispuni jedan uslov: da se oženi. Jedina moguća kandidatkinja za to je mlada Tulpan, kćer druge pastirske porodice. Asa je razočaran kad otkrije da se ne dopada Tulpan zbog svojih velikih ušiju. Asa, međutim, ne odustaje, pokušavajući sebi stvori život koji možda nije moguć u stepama" Uloge tumače Tulepbergen Baisakalov, Ondasin Besikbasov, Žapas Džailaubaev.

Poslednjeg dana revije, 5. jula u 18 časova pogledajte rusko ostvarenje „4" iz 2005. godine, a u 20 časova mađarsko ostvarenje"Delta" nastalo prošle godine.

Film "4" Ilje Kržanovskog, duboko je inspirisano radom Andreja Tarkovskog i pokušava da ocrta stanje duha Rusije danas. „Delta" reditelja Kornela Mundruca, u kojem glavnu ulogu tumači muzičar Lajko Feliks je neobična priča o incestu koja je podelila kansku publiku i kritiku.
Pogledaj vesti o: Vodimo Vas

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.