Vlada nije popustila ratarima

Izvor: B92, 05.Jun.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada nije popustila ratarima"

Beograd -- Ministar Dušan Petrović kaže da nije tačno da je vlada popustila poljoprivrednicima, jer će država jedan deo novca za subvencije isplatiti i 2012. godine.

On kaže da je odluka doneta u vladi posle sastanka predsednika vladajućih stranaka, da na ime regresa ratari u 2011. dobiju po 14.000 dinara za najviše 30 hektara.

"Razlika za poljoprivrednike koji imaju između 30 i 100 hektara biće isplaćena do 31. januara 2012. godine", kaže ministar Petrović za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Blic.

"Mi vodimo politiku kakvu smo procenili da treba da vodimo, a to što je odluka o subvencijama doneta jednoglasno na nivou koalicije govori da oko važnih pitanja nema dilema", smatra ministar poljoprivrede.

Poljoprivrednici koji su u ponedeljak 30. maja krenuli u protestnu vožnju traktorima ka Beogradu ali ih je u tome sprečila polcija. Usledila je blokada puteva širmo Vojvodine jer ni poljoprivrednici ni policija nisu hteli da se povuku sa puteva.

Blokade su uklonjene u subotu nakon šest dana protesta, kada su poljoprivrednici u Pančevu i Novom Sadu, kao i na drugim saobraćajnicama po Vojvodini prekinuli proteste i povukli svoje traktore i mehanizaciju.

Ševarlić: Iznuđeno pomirenje

Beta

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić kaže da je dogovor poljoprivrednika i vlade "iznuđeno pomirenje" i da će se, bez dugoročnog rešenja, problemi ponovo manifestovati u narednom periodu.

Ševarlić je ocenio da će "doći do pobune ogromnog dela proizvođača Srbije koji ne dobijaju ni dinara subvencija", a koji, prema njegovim rečima, obuhvataju 83,3 odsto registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

On je precizirao da subvencije tri godine zaredom, od 2009.godine, kada je napušten sistem subvencioniranja po hektaru svih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ne dobija 375.000 od sadašnjih 450.000 registrovanih gazdinstava.

"Subvencije ne dobijaju ni zemljoradničke zadruge, čak ni za prvih 100 hektara, ni poljoprivredna preduzeća", naveo je Ševarlić.

Profesor Ševarlić smatra da Srbija mora da napraviti temeljnu analizu agrarne politike, jer koncept agrarne politike koji imamo tangira samo jednu destetinu privrednih subjekata u poljoprivredi. "Sa takvim konceptom, naša zemlja nema šta da traži u pridružovanju i harmonizaciji sa zajedničkom agrarnom politikom evrope", zaključio je Ševarlić.

Krediti za poljoprivrednike - da li donose olakšanje?

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović i predstavnici banaka potpisaće u ponedeljak u Vladi Srbije ugovore o subvencionisanju dela kamate za kredite poljoprivrednicima.

Subvencije za kreditiranje primarne poljoprivredne proizvodnje pđdvidjene su Uredbom Vlade Srbije, usvojenom 13. maja. Za te namene je u budžetu obezbedjeno 2,7 milijardi dinara.

Krediti će biti dinarski i odobravaće se na period do tri godine, sa godišnjom kamatnom stopom od osam odsto. Namenjeni su za stočarsku i biljnju proizvodnju, nabavku mehanizacije i opreme, izgradnju poljoprivredenih objekata, kao i za refinansiranje kratkoročnih zajmova iz prošle godine.

Subvencionisane kredite će moći da dobiju i mali registrovani poljoprivrednici, kao i velika poljoprivredna preduzeća. Maksimalni iznos kredita biće do pet miliona dinara.

Kako je ranije najavljivano, zahtevi za te pozajmice moći će da se podnose do 1. novembra 2011. godine.
Pogledaj vesti o: Vodimo Vas

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.