Tuča na manastirskoj kapiji

Izvor: Blic, 14.Feb.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuča na manastirskoj kapiji

Vladika Artemije i grupa od dvadesetak monaha su u raskolu sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ne samo što nisu ispoštovali odluke crkvene vlade i patrijarha Irineja o postavljanju privremene uprave u eparhiju, već su juče na Sretenje izazvali tuču u porti manastira Gračanica.

Grupu monaha odanu odlukama Crkve fizički je napala grupa kaluđera, mahom iz manastira Crna Reka. Delovanje vladike Artemija i nekoliko njemu najbližih monaha koji su iz sobe u manastiru Gračanica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << telefonom pozivali na pobunu, dovelo je do toga da su kosovska policija i Kfor morali da reaguju.

Praznično jutro u Gračanici počelo je mirno. Narod i sveštenstvo došli su u crkvu na liturgiju koju je služio vladika Atanasije (Jevtić), novoimenovani administrator Eparhije raško-prizrenske. Na liturgiji su pevale gračaničke monahinje. Za sve njih je nedelja, dan pred veliki post, period pokajanja, praštanja i pomirenja.

Ubrzo po liturgiji počelo je okupljanje na manastirskoj kapiji, i to mahom pristalica Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i pokreta "Obraz" i "1389", sa severa Kosova. Na ulazu je nastao metež, a okupljeni su počeli su da prave takvu gužvu da su žitelji Gračanice pomerali svoje automobile koji su bili blizu ulaza u manastir u strahu da ne budu slupani. U ovoj grupi sve vreme bilo je i dvadesetak monaha koji su fanatično zagovarali ulazak u manastir kako bi "preuzeli kontrolu". Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, predvođeni crnorečkim kaluđerima, oko 14.15 časova fizički su nasrnuli na monahe koji su bili u dvorištu manastira. Na sreću, niko od napadnutih monaha nije teže povređen. Među napadačima su, osim kaluđera iz Crne Reke, čiji je iguman na proteste pred Patrijaršijom pre dva dana zvao čak i navijače - delije, bili kaluđeri iz Banjske na severu Kosova, ali i Sopoćana u Raškoj. Praktično, niko od monaštva sa Kosova i Metohije.

Kosovska policija se nije mešala u sukob već je samo nastojala da razdvoji dve grupe. Utom dolaze i pripadnici Kfora, švedski bataljon, koji praktično izguravaju iz manastirskog dvorišta napadače, a potom zaključavaju manastirsku kapiju.

Međutim, kaluđeri, posebno Crnorečani, nisu odustali. Neki od njih preskaču manastirsku ogradu, otvaraju sporednu kapiju na manastirskom zdanju i provaljuju u portu manastira.

Oko 14.45 u manastirsku portu ulaze troje bornih kola Kfora, a lokalni komandir stanice KPS, po nacionalnosti Srbin, traži pomoć još jedne specijalne jedinice.

Crnorečki monasi koji su provalili u portu kreću ka episkopskim dvorima gde je, prema njihovim tvrdnjama, navodno zatočen vladika Artemije.

On je, međutim, pre toga odbio molbu vladike Atanasija i vladike Teodosija da služi sa njima liturgiju. Ostavili su mu i episkopsku stolicu u čelu stola u trpezariji gde su se posle liturgije okupili žitelji Gračanice i predstavnici srpske vlasti. Ni na jedan poziv dvojice vladika episkop Artemije nije želeo da se odazove. On se sa nekoliko monaha iz drugih manastira zatvorio u svojoj sobi u manastiru odakle su neprestano upućivani telefonski pozivi. Vladika Artemije nije izašao ni kada su njemu odani monasi provalili u portu.

Na ulaznim vratima u episkopski dvor u porti manastira i tokom nereda stajao je vikarni vladika Teodosije koji je pozivao na mir.

- Umoljavam vas da odustanete od fizičkog nasilja. Umoljavam vas da se priklonite veri u Gospoda i svoju Crkvu. Molim vas da ostanete verne sluge Božje, nasilje nigde ne vodi i nikome dobra ne donosi - obraćao se vladika Teodosije grupi crnorečkih monaha.

Najglasniji i najfanatičniji od svih je bio kaluđer Naum, zamenik igumana Crne Reke. On je sve vreme podbunjivao okupljene navodima o "zatočeništvu" vladike Artemija, a dodavao bi i da mu je "oduzet mobilni telefon", ali i automobil.

- Ni za živu glavu, po cenu života nećemo dozvoliti da vladika Artemije bude smenjen - poručio je Naum.

Nešto pre 16 časova kaluđerima koji su upali u manastir dopušteno je da uđu eparhijski dvor. U smirivanju situacije prelomni trenutak je bio razgovor patrijarha Irineja i vladike Artemija. Episkop se tek posle tog razgovora obratio kaluđerima i poručio im da se raziđu jer ceo događaj mu može samo naneti štetu.

Patrijarh srpski Irinej rekao je juče za javnost da je uveren da će SPC naći najbolje rešenje za prevazilaženje problema u eparhiji.

- Episkop Artemije je dobar i čestit čovek, ali je poslove bio previše prepustio drugima koji su ga kompromitovali - izjavio je patrijarh Irinej.

Tokom jučerašnjeg dana u Gračanici je najavljivan i dolazak pristalica SNV sa severa Kosova, a među onima koji su izazvali nemire u znatnijem broju nije bilo žitelja Gračanice kao ni iz metohijskih enklava. Mahom je reč o Srbima i monaštvu sa severa Kosova i iz Raške.

Nemili događaji u Gračanici donekle su na terenu potvrdili ranije najcrne slutnje pojedinih starijih episkopa u SPC da je delovanje vladike Artemija na korak od stvaranja „nezavisne kosovske crkve”.

Sinod SPC odlučio je u subotu da vladiku Artemija rezreši upravljanja eparhijom i za administratora odredio vladiku Atanasija.

Atanasije: Ne podleći obmanama

Administrator eparhije raško-prizrenske vladika Atanasije pozvao je sinoć sve u eparhiji da ne podležu obmanama i zlonamernim dezinformacijama koje šire pojedinci. Vladika Atanasije je detaljno objasnio da je u skladu sa sinodskim ovlašćenjem po dolasku u Gračanicu preuzeo odeljenje sekretara i blagajne eparhije, zbog sumnje da bi moglo doći do daljih zloupotreba, a da ništa drugo u episkopiji nije dirnuto. Vladika je dodao da episkop Artemije nije pod zabranom sveštenodejstva i da može boraviti gde god želi u ovoj eparhiji ili uz saglasnost nadležnog episkopa u nekoj drugoj. Inače, protiv najbližeg saradnika vladike Artemija, oca Simeona Vilovskog, podignuta je krivična prijava zbog finansijskih zloupotreba, a on je zbog toga pobegao u Grčku.

Pretnje novinaru: „Završićeš na groblju”

Dopisniku „Blica” iz Gračanice Nedeljku Zejaku upućene su otvorene pretnje. U porti manastira zapretili su mu „da će završiti na obližnjem groblju”.

- Ovo je naša crkva u nju može ući samo onaj koga mi pustimo - poručili su i dodali: - Znaš gde je groblje. Novinaru „Blica” u beogradskoj redakciji, jedan od monaha je „sugerisao” kako bi trebalo ubuduće da piše tekstove"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.