Sutra počinje redovno jesenje zasedanje Sabora SPC

Izvor: Blic, 16.Nov.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje redovno jesenje zasedanje Sabora SPC

U Manastiru Rakovica kod Beograda, sutra počinje redovno jesenje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji će, sada je izvesno, raspravljati o vladiki Artemiju i sinodskoj odluci da mu privremeno zabrani činodejstvovanje.

Patrijarh Irinej je, povodom špekulacija o raščinjavanju vladike Artemija i crkvenom raskolu, Tanjugu ranije rekao da je uveren da će se vladika Artemije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "skrasiti".

On je juče, međutim, pozvao penzionisanog vladiku Artemija da na narednom Saboru svoje stavove "saobrazi sa saborskim odlukama" sa, kako se navodi, celokupnim sabornim predanjem pravoslavne Crkve i sa svim što se očekuje od jednog arhijereja SPC.

Patrijarh je vladiki Artemiju zamerio to što se predstavlja kao vrhovni kanonski sudija koji po svom nahođenju tumači šta je kanonsko, a šta nije kanosko u sinodskim odlukama.

Patrijarh Irinej vladiki zamera i to što je sebi prisvojio pravo da, kako se navodi, samovlasno odlučuje koje će sinodske odluke prihvatati, a koje ne.

Istovremeno, on penzionisanog vladiku uverava da nema nameru da ga odvoji od Boga niti, kako se navodi, osporava njegove nesporne ranije zasluge za srpsku Crkvu.

Artemiju je posebno zamereno to što je, uprkos upozorenjima, kako se navodi, još iz perioda blaženopočivšeg patrijarha Pavla do danas, nastavio sa polemikama i blaćenjem Svetog arhijerejskog sabora, Sinoda i patrijarha po medijima.

Sednica Sabora započeće sutra svetom arhijerejskom liturgijom, a potom i zaupokojenom liturgijum povodom godišnjice smrti srpskog patrijarha Pavla.

Sabor će zasedanje početi u Manastiru Rakovica, a potom će biti nastavljeno u Patrijaršiji.

Sabor će biti u znaku obeležavanja godišnjice smrti patrijarha Pavla, pa će 18. novembra na Kolarcu biti organizovana akademija pod nazivom "Budimo ljudi".

Poznavaoci crkvenih prilika kažu da jesenji Sabor uvek traje kraće od prolećnog i, prema pravilu, ne karakterišu ga velike odluke.

Izvesno je, međutim, da će na Saboru biti otpočeta rasprava o arondaciji ili "prekrajanju" eparhijskih granica, pre svega, stvaranju Raške eparhije.

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije (Đurić) rekao je ranije Tanjugu da se u Sinodu i Saboru "ozbiljno razmišlja" o izdvajanju drevne Raške u posebnu eparhiju.

Vladika Grigorije nije negirao mogućnost da upravo on bude naimenovan za episkopa te buduće Raške episkopije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.