Srbi i u getu slave Božić

Izvor: Glas javnosti, 08.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i u getu slave Božić

GRAČANICA - U manastiru Gračanica božićnu liturgiju služio je vladika raško-prizrenski Artemije sa sveštenstvom.

Liturgiji je prisustvovalo nekoliko stotina vernika, koliko ih je bilo i na okupljanju na Badnje veče, kada je vladika Artemije sa sveštenstvom preksinoć ispred manastira založio badnjak.

U obraćanju povodom Božića vladika raško-prizrenski Artemije je ranije naveo da uslovi u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pravoslavni vernici na Kosovu dočekuju Božić u mnogome se razlikuju od onih uslova u kojima se taj praznik dočekivao i dočekuje u bilo kom mestu u Srbiji izvan Kosova i Metohije.

- To je poznata bezbednosna situacija i getoistički način našeg života u kome smo lišeni mnogih mogućnosti, osnovnih ljudskih prava, pa i slobode kretanja, čak i slobodnog odlaska po badnjak u šumu. No i u takvim neprilikama ništa ne može da pomuti unutrašnju radost koju donosi sam praznik Božića, te se i danas na Kosovu i Metohiji rođenje Hristovo slavi i dočekuje po tradicionalnom srpskom običaju - naveo je Artemije.

Vladika je kazao da se dugo radilo, planski i sistematski na sekularizaciji srpskoga naroda, na njegovom odvajanju od svetih predaka i pravoslavnog temelja.

gospodine Artemije,nekada davno kada nije bilo bezdusnih kao ti,mi kao ucenici,u Prizrenu za vreme slave bozica kao albanci prisustvovali li turgiji kao gosti.......bilo je to dobro nekad cestiali svima bozic i zajedno slavili.Sada kada procitam sta ti mislis o Albancima zar je moguce da jedan srpski vernik,trazi jos i dalje da se prolije krv na ovim prostorima.......gospodin vladika nikada niko nije radio zlo srbima naprotiv.....i ti dobro znas sta je ucinjeno i kakva zlo naneta albancima........dok Kosovo srbi napustili samovoljno prodavalji svoja imanja za veliki novac i poslji u Srbiji za boljim zivotom.....to je sigurno.......u Beogradu bolje za skolovanje i za zivot,bezdusni gospodine......

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.