Skandal potresao SPC

Izvor: Politika, 24.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal potresao SPC

Vladika Artemije smenio episkopa lipljanskog Teodosija zbog nediscipline i stvaranja dvovlašća u Eparhiji raško-prizrenskoj. – Monasi iz Dečana „fizički udaljili” nepoželjnog protosinđela Simeona i izrazili podršku upravi manastira

Fizički sukob monaha u manastiru Dečani i smena vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija potresli su proteklog vikenda Srpsku pravoslavnu crkvu, a epilog bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da usledi sutra, na sednici Svetog arhijerejskog Sinoda, na koju su pozvani glavni akteri događaja – episkop raško-prizrenski Artemije i episkop Teodosije.

I vladika raško-prizrenski, koji je u petak smenio episkopa Teodosija, igumana manastira Dečani, i protosinđela Savu (Janjića), i bratstvo Visokih Dečana, koje je stalo u odbranu igumana i uprave ove svetinje, oglasili su se juče saopštenjima u kojima su izneli svoje viđenje događaja.

Vladika Artemije optužio je vikarnog episkopa Teodosija, kao igumana, i njegovog zamenika protosinđela Savu (Janjića), da su „organizovali i strateški osmislili” nasilje nad njegovim saradnikom, protosinđelom Simeonom. A svih 27 članova bratstva manastira Visoki Dečani potpisalo je saopštenje da ne prihvata Artemijev zahtev da iguman Teodosije i protosinđel Sava napuste manastir i teritoriju Eparhije.

Do vladike Teodosija juče nismo mogli da dođemo, a vladika Artemije je na pitanje kako ova situacija može da se prevaziđe odgovorio: „Samo izvršenjem naše odluke”. „Nema drugog ni puta, ni načina, ni rešenja”, rekao je vladika Artemije za „Politiku”, najavljujući da će doći na sutrašnju sednicu Sinoda.

On je istakao da zbog neprijatnih događaja može biti štete po Crkvu. „Nema sumnje da šteta jeste i može da bude velika, ali koreni su veoma duboki i to sam sve objasnio u zvaničnoj belešci”, kazao je vladika Artemije.

U toj belešci, objavljenoj na sajtu Eparhije raško-prizrenske, episkop Artemije navodi da je do incidenta došlo u petak, 22. avgusta, kada je on, s delegacijom, pokušao da u manastiru Visoki Dečani preda rešenje o smenjivanju vladike Teodosija i oca Save (pošto to, prethodnog dana, nije dozvoljeno ocu Simeonu). Kako je istakao, oca Simeona napala su tri monaha Dečana (Danilo, Isaija i Jezekilj), pretukli ga, izbacili iz manastira i pri tom mu slomili kost u stopalu desne noge. Za to vreme, naveo je vladika Artemije, njega su „zagovarali” episkop Teodosije i bratija manastira kako ne bi primetio šta se događa s njegovom pratnjom.

Prema njegovim rečima, događaji u manastiru samo su potvrdili opravdanost njegove ranije odluke o smenjivanju vladike Teodosija i oca Save (Janjića), kojoj su, inače, kako je vladika Artemije naveo, oni odbili da se povinuju.

Episkop Artemije je vladiku Teodosija optužio da mu se suprotstavljao u najvažnijim pitanjima u radu Eparhije, pre svega u vezi sa obnovom crkava i manastira na Kosovu, kao i u vezi s tužbom protiv četiri evropske države zbog propusta u zaštiti srpskih verskih spomenika.

Vladika Artemije, koji se protivi Memorandumu o obnovi, potpisanom s kosovskim institucijama, naveo je da je episkop Teodosije imao podršku nekih episkopa, članova Svetog arhijerejskog Sinoda i Sabora, pre svega mitropolita Amfilohija i bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

„Trpeli smo i podnosili, shvatajući našu tešku situaciju na Kosovu i Metohiji. Zajedno smo se viđali, služili, davali utisak da je sve u najboljem redu. A nije bilo. Dalje se tako nije moglo. Dvovlašće u Eparhiji raško-prizrenskoj moralo se prekinuti”, naveo je episkop Artemije.

Izražavajući podršku i puno razumevanje episkopu Teodosiju, protosinđelu Savi (Janjiću) i upravi manastira, bratstvo manastira Visoki Dečani izdalo je saopštenje u kome, između ostalog, kažu da su „duboko sablažnjeni činjenicom da se od našeg igumana i protosinđela Save bez ikakvih konkretnih dokaza zahteva da napuste naš manastir i teritoriju Eparhije raško-prizrenske i da se još neka naša bratija kažnjavaju nepravednim disciplinskim merama i premeštanjima”.

U saopštenju se navodi da bratstvo neće prihvatiti pokušaj razbijanja i da će ostati solidarni. „Posebno smo ogorčeni činjenicom da je glavni pokretač razbijanja našeg bratstva protosinđel Simeon (Vilovski), koji je mimo svih crkvenih pravila s gordošću došao u manastir 21. avgusta da prisilno smeni našeg igumana i vikarnog episkopa bez saglasnosti bratstva”, piše u saopštenju. Bratstvo manastira je izrazilo žaljenje što su u vreme dolaska vladike Artemija u manastir, protosinđela Simeona morali „fizički da udalje”, ali da su vladici na vreme ukazali da on nije dobro došao u manastir. „Vas kao našeg duhovnika i episkopa dočekali smo sa ljubavlju i to ćemo uvek činiti”, dodaje se u saopštenju.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je na molbu vladike Artemija njemu dodelio pomoćnog episkopa Teodosija i prema tome njega ne može niko razrešiti sem Svetog arhijerejskog Sabora, izjavio je za KiM radio izvor iz Patrijaršije u Beogradu. „Episkop Artemije je smenio vikarnog (pomoćnog) episkopa Teodosija s mesta igumana Visokih Dečana bez ikakvog crkvenog postupka. Bratstvo je jednodušno uz svog igumana, pa se sada kompletan postupak može tumačiti kao lični čin vladike Artemija i njegovog sekretara. Odlazak episkopa pod ovakvim okolnostima izazvao bi velike probleme, a moraju se uzeti u obzir okolnosti, značaj i način opstajanja Visokih Dečana u ovim teškim vremenima”, kaže neimenovani izvor iz Patrijaršije, kako je juče izvestio iz Visokih Dečana naš novinar Vladimir Radomirović.

Verski analitičar Živica Tucić rekao je juče za agenciju Beta da je vladika Artemije imao pravo da smeni svog vikarnog episkopa Teodosija, ali da je trebalo da o tome pismeno obavesti Sinod i navede da ne može da sarađuje s njim.

Na primedbu da postoji sumnja da nije poštovao proceduru prilikom smene episkopa Teodosija, vladika Artemije za „Politiku” ističe da „nikakva druga procedura ne postoji sem ove koja je primenjena”. „Svaki vladika je vlastan u svojoj eparhiji da postavlja i menja igumane svojih manastira jer je jedino on za to i odgovoran. Tako da tu nema nikakve druge procedure. To govore ili oni koji ne znaju, ili iz nekih drugih pobuda i razloga. Ja ne obraćam pažnju na to”, kaže vladika Artemije.

Biljana Baković

-----------------------------------------------------------

Koliko je ozbiljna povreda oca Simeona

Povodom izjave o povredi protosinđela Simeona, KiM radio je u Domu zdravlja u Gračanici došao do informacije da je otac Simeon primljen s lakšom povredom pete i da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnijoj povredi, pa nije zadržavan u bolnici niti je bilo potrebno bolničko lečenje. Izvor i očevici iz manastira Dečani kažu da protosinđel Simeon (Vilovski) nije napadnut već da su „monasi bili prisiljeni da ga fizički udalje iz manastirske porte, dok je vladika Artemije s pevanjem tropara svečano ulazio sa ostalom bratijom u crkvu”. Uostalom, italijanska vojska ima postavljene kamere na parkingu, pa se može videti je li otac Simeon normalno hodao pri izlasku. I radnici koji izvode građevinske radove u manastiru videli su oca Simeona kako potpuno normalno hoda bez hramanja nakon što je udaljen iz manastira.

„Čim je stavljen gips znači da je povreda ozbiljna. Prelomljena je kost u stopalu noge i on mora da nosi gips tri nedelje. To je, pored ostalih povreda, najozbiljnija povreda oca Simeona”, kaže episkop Artemije za naš list.

V. R. – B. B.

-----------------------------------------------------------

Podsećanje na zahteve Sinoda iz 2006.

Posle incidenta u Eparhiji raško-prizrenskoj, na sajt SPC je postavljeno i saopštenje Sinoda iz 2006. godine u kome se episkop Artemije moli za saradnju, pored ostalih, sa Svetim arhijerejskim Saborom, Sinodom i episkopom Teodosijem. Osim toga, episkop Artemije je zamoljen da se reši vlasništva nad nekretninama koje poseduje u Beogradu, jer na njih nema pravo. Navodi se da eparhijski arhijerej nema pravo da poseduje nekretnine izvan svoje eparhije, zbog čega episkop Artemije treba da se reši vlasništva nad kućama u Beogradu i Banji Koviljači.

U istoj odluci, koju je potpisao i patrijarh Pavle, Artemije se, kako piše, umoljava da misionarski centar „Atos” prenese u vlasništvo Crkve i da ugasi Eparhijski centar „Rade Neimar”. Ovaj centar je, kako prenosi B92, u Agenciji za privredne registre zaveden pod imenom „Preduzeće za građevinarstvo, trgovinu i usluge Eparhijski centar Rade Neimar DOO Beograd”.

Vladika Artemije za B92 nije želeo konkretno da odgovori na pitanje o imovini koja se pominje u crkvenoj odluci, navodeći da je na zahteve Sinoda već odgovorio pre nekoliko godina.

U istoj odluci Crkva je od Artemija tražila da smeni protosinđela Simeona zbog, kako stoji u saopštenju, prekršaja crkveno-kanonskog poretka i neistina koje je izgovorio pred Sinodom, kao i zbog „unošenja nemira među klira Eparhije raško-prizrenske”.

B. B.

-----------------------------------------------------------

Naneta šteta SPC-u

Verski analitičar Živica Tucić ocenio je juče da je sukobom u Eparhiji raško-prizrenskoj naneta velika šteta Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pre svega na Kosovu i Metohiji, bez obzira na to kako se spor reši. On je dodao da je teško zamisliti da bi vladika Artemije mogao da povuče svoju odluku.

Tucić je ocenio da „ova situacija otežava položaj Crkve i njenu kredibilnost prema Kosovu, Unesku i drugim institucijama koje su zadužene za obnovu svetinja”.

Dodao je da je nemoguće da SPC određuje uslove obnove crkava i manastira na Kosovu, jer ona to ne organizuje i ne finansira. „Episkop Artemije dovodi u pitanje dobru nameru Sinoda i države za obnovu svetinja na Kosovu, a to je nedopustivo. Obnova je prvenstveno stručno i tehničko pitanje, i ne treba u to unositi toliko politike”, kazao je Tucić.

On je kazao da već dugo nisu zadovoljavajući odnosi u SPC. „Spor Artemija i Sinoda, i dela Sabora, o raznim pitanjima je dugogodišnji. Jedno od najvećih sporenja je oko Kosova i obnove manastira u pokrajini, ekumenizma, odnosa s drugim crkvama”, kazao je Tucić.

On je ocenio da bi Visoki Dečani trebalo da dobiju „stavropigijanski status”: „U svim pravoslavnim crkvama patrijaršije imaju manastire u drugim eparhijama koje su pod upravom patrijaršije. S obzirom na okolnosti na Kosovu Visoki Dečani bi trebalo da imaju taj status”.

Beta

[objavljeno: 25/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.