Počeo Sabor SPC

Izvor: B92, 16.Maj.2011, 02:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Sabor SPC

Beograd -- U Patrijaršiji u Beogradu počelo redovno prolećno zasedanje Sabora SPC. Glavne teme podela eparhija i izbor novih episkopa, ali i raščinjeni vladika Artemije.

Pred Saborom Srpske pravoslavne crkve, koji danas počinje redovno prolećno zasedanje, naći će se nekoliko vrućih tema.

Iako dnevni red još nije utvrđen, najviše crkveno telo verovatno će se baviti i slučajem bivšeg vladike Artemija, koji je i nakon raščinjenja, nastavio je da činodejstsvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da nosi vladičanska obeležja, a prati ga i grupa odmetnutih monaha.

Sam patrijarh Irinjej je pre izvesnog vremena najavljivao da bi na ovom saboru mogla da bude doneta odluka o Artemijevom izopštenju iz crkve, ali prema saznanjima B92 to se ipak neće desiti.

Njegovo ime biće pomenuto na saboru, ali u vrhu crkve i dalje postoji rasploženje da se "slučaj Artemije" reši kompromisom.

Verski analitičar Živica Tucić kaže da i njegove informacije govore da se se slučju Artemije pristupati oprezno na ovom saboru.

"Jednostavno, stanje se nekako smirilo. Možda se želi izbeći nova polemika u episkopatu tako da možda u ovom trenutku to pitanje neće imati onu dimenziju i onu polemiku kao oba prethodna sabora prošle godine", ocenjuje on.

"Bivši Vladika Artemije krenuo je svojim putem i on stvara svoju strukturu. Po crkvenim kanonima on bi mogao ili morao biti isključen iz crkve. To se može uraditi pre ili kasnije, da li na ovom Saboru ili nekom drugom. Zapravo, to i nije pitanje za Sabor. On je monah na teritoriji Beogradske eparhije tako da je to pitanje samo za nadležnog episkopa", dodaje Tucić.

Patrijarh je ranije najaviljivao da bi na Saboru moglo biti reči i o dolasku pape Benedikta XVI u Srbiju, u sklopu proslave 1700-te godišnjice donošenja Milanskog edikta.

Tucić smatra da se sa pripremama krenulo kasno i čisto sumnja da će Papa doći u Srbiju.

"U međuvremenu dogovorenh je jedan susret verskih poglavara gde će doći patrijarh Carigradski, kao prvi u pravoslavlju, i papa Rimski Benedikt, juna 2013, ali u Češkoj a ne ovde, povodom jubileja svete braće Kirila i Metodija. Meni je malo verovatno da bi se ovi poglavari u jako malom razmaku okupili po drugi put. Tako da, ono što govori moja analiza je da bi taj susret, koji bi bio u Beogradu ili Nišu, bio na nekom nižem nivou", smatra on.

Izemene u unutrašnjoj organizaciji

Unutrašnja organizacija crkve je ono čime će se najviše baviti prolećni sabor SPC, koji počinje danas i trajaće 10-ak dana.

Nezvanično saznajemo da će raško Prizrenska eparhija biti podeljena na dva dela - na Prizrensku kojom će upravljati vladika Teodosije i Rašku, na čijem čelu će biti vladika zahumsko hercegovački Grigorije. Izvesna je i podela Beogradsko- Karlovačke eparhije, čijim bi novoosnovanim delom upravljao aktuelni vladika bački Irinej.

Vladike će na Sabor podneti redovne godišnje izveštaje o radu svojih eparhija. Prema pisanju beogradske štampe, među arhijerejima je sazrela svest da su potrebne teritorijalno manje eparhije.

"Blic" piše da će i pored potreba da se bira 10 vladika, uspeh ovog zasedanja biti imenovanje makar trojice episkopa, i to u novoformiranoj Kruševačkoj eparhiji, upražnjenoj Američkoj i Niškoj, kojom administrira patrijarh.

"Novosti" prenose saznanja da će arhiepiskopija Beogradsko-Karlovačka biti reorganizovana tako što će iz nje biti izdvojene dve nove eparhije: Voždovačko-vinčanska i Novobeogradsko-zemunska. Arhijereji će, kako piše taj list, na Saboru doneti i odluku o obnovi Raške eparhije, koja će biti izdvojena iz sadašnje Raško-prizrenske, kojom upravlja vladika Teodosije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.