PROPAO POKUŠAJ ULASKA U CRNU REKU, UHAPŠENO NEKOLIKO MONAHA

Izvor: Kurir, 20.Nov.2010, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROPAO POKUŠAJ ULASKA U CRNU REKU, UHAPŠENO NEKOLIKO MONAHA

BEOGRAD - Eparhija raško-prizrenska saopštila je u petak veče da je u manastiru Devine vode, u koji su tokom dana ušle pristalice raščinjenog vladike Artemija, vraćen kanonski poredak SPC, kao i da je policija privela nekoliko pristalica Artemija tokom pokušaja ulaska u manastir Crna reka (na fotografiji).

Eparhija navodi da je vladika Teodosije posle boravka u manastiru Devine vode otišao u manastir Duboki >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << potok u kome se nalazi Artemije sa pristalicama i gde je danas održao liturgiju.

U saopštenju piše da su pristalice raščinjenog vladike Artemija pokušale da uđu i u manastir Crna reka i da je policija tada privela nekoliko pristalica raščinjenog vladike. Monasima Kiprijanu i Martinijanu, koji su, kako se navodi u saopštenju, pokazali posebno agresivno ponašanje određen je pritvor od 48 sati, dok su ostali učesnici pokušaja nasilne provale u manastir Crnu reku, među njima i jeromonah Nikolaj Negojević, bivši iguman tog manastira, dali izjave u policiji.

"S obzirom da su ti monasi bezakono i antikanonski služili liturgiju u manastiru Duboki potok i učestvovali u nizu nasilnih radnji protiv kanonskih manastira SPC, očekuje se da će Crkveni sud ubrzo proširiti crkveno-sudsku optuznicu i primeniti dodatne kanonske mere lišenja sveštenog čina", navodi se u saopštenju. Eparhija raško-prizrenska u saopštenju navodi i da će protiv Artemija kao i njegovih pristalica, biti podneta i krivična prijava zbog uzurpacije imovine SPC.

"Episkop raško-prizrenski Teodosije je večeras oko 19.00 u pratnji sveštenstva i naroda sa severa Kosova, kao i srpske policije, ušao u manastir Devine Vode koji je danas nasilno okupiran od strane pristalica raščinjenog vladike Artemija. Episkop Teodosije vratio je kanonsku upravu u taj manastir", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je episkop Teodosije nakon toga produžio do manastira Duboki potok gde se i dalje nalazi Artemije sa svojim pristalicama, kako bi uspostavio kanonski poredak i u tom manastiru SPC. "Očekuje se da će se večeras i u manastir Duboki potok vratiti kanonski red i poredak i da će uzurpatori zajedno sa monahom Artemijem napustiti tu svetinju", navodi se u saopštenju.

Eparhija je u saopšenju odbacila tvrdnje monahinja raščinjenog vladike Artemija da je episkop raško-prizrenski Teodosije danas navodno "lično učestvovao u njihovom izbacivanju i fizičkom nasrtaju".

"Episkop Teodosije je u manastir ušao kao kanonski episkop raško-prizrenski i bez ikakve primene sile obavestio uzurpatore da moraju da oslobode prostorije manastira. Tom prilikom nije primenjena nikakva sila", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.