Određen administrator koji će menjati Artemija

Izvor: Politika, 12.Feb.2010, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Određen administrator koji će menjati Artemija

Episkop raško-prizrenski trebalo bi sutra da se u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu izjasni o stanju u svojoj eparhiji, nezvanično saznaje „Politika”

Eparhijski arhijereji, članovi Svetog arhijerejskog sinoda, i patrijarh Irinej, kako se nezvanično saznaje, raspravljali su juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu o izveštaju o finansijskom poslovanju Eparhije raško-prizrenske. Posle saslušanja vladike Artemija u sredu u Gračanici i provere finansijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslovanja eparhije, komisija koju je odredio Sinod sastavila je svoj izveštaj o kojem se raspravljalo u Patrijaršiji, rekao je naš sagovornik blizak crkvenim krugovima, ističući da, prema njegovim saznanjima, postoji sumnja da je lični sekretar vladike Artemija, protosinđel Simeon Vilovski, zloupotrebio svoj položaj. „Nije isključeno i da tu ima elemenata za krivično gonjenje, pa bi se u tom slučaju u ispitivanje mogli uključiti i državni organi", kaže on.

Ni u Patrijaršiji ni u privremenom sedištu Eparhije raško-prizrenske u Gračanici nisu se mogle dobiti zvanične izjave u vezi sa radom sinodske komisije. Kako je objašnjeno, vladika Artemije neće se oglašavati dok Sinod ne saopšti rezultate rada komisije. Izvori iz Srpske pravoslavne crkve, međutim, nezvanično pominju da će Sinod sutra zasedati, kao i da je na tu sednicu pozvan i vladika Artemije, koji će morati da se izjasni o stanju u svojoj eparhiji.

Tokom jučerašnjeg dana moglo se čuti i da je „crkvena vlada” već odredila administratora koji će, umesto episkopa raško-prizrenskog Artemija, preuzeti privremenu upravu nad eparhijom. U crkvenim krugovima kao mogući administrator pominjao se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, ali nikakve potvrde tih navoda nisu se mogle dobiti.

Komisija koja je u sredu otišla u privremeno sedište eparhije u Gračanici, da ispita finansijsko poslovanje, proveravala je, između ostalog, poslovanje narodnih kuhinja na Kosmetu, kao i trošenje sredstava koja se prikupljaju putem SMS-a u akciji „Jedan obrok za gladne na Kosovu i Metohiji", kaže naš sagovornik blizak crkvenim krugovima. Petoro članova koje je odredio Sinod, a među kojima su bili i dvojica članova „crkvene vlade" mitropolit Amfilohije i episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, trebalo je da utvrde da li se donacije prikupljene putem SMS-a pravilno koriste, kao i da li se novac donatora namenjen narodnim kuhinjama usmerava na ispravan način. Ispitivali su se, kako se saznaje, i navodi o poslovanju Eparhijskog centra „Rade neimar d. o. o.", koji je bio predmet istraživanja posebne sinodske komisije još 2006. godine.

To građevinsko preduzeće osnovano je 2003. godine, a za direktora je postavljen Predrag Subotički koji je u jednom intervjuu izjavio da je „ideja vladike Artemija bila da eparhija formira telo koje će biti sposobno da prati sve što se dešava u vezi sa izgradnjom i obnovom” svetinja. Međutim, prema navodima iz izveštaja sinodske komisije od pre skoro četiri godine, a na koje su se pozivali mediji, u radu preduzeća otkrivene su brojne nepravilnosti. „Rade neimar" osnovan je bez znanja Eparhijskog saveta i Upravnog odbora, kao i patrijaršijskog Upravnog odbora. Isticano je i da preduzeće koje je obavljalo građevinske poslove i zastupalo Eparhiju raško-prizrensku nije uplaćivalo obavezni eparhijski doprinos, nije taksiralo račune sa četiri odsto, niti je davalo jedan odsto za centralnu patrijaršijsku kasu.

U izveštaju koji je potpisao prezviter Vladan Simić navedeno je i da je vladika Artemije vlasnik kuće u Sremčici, koja se vodi na njegovo ime, dok se kuće u beogradskoj Bistričkoj ulici i Banji Koviljači vode na ime Eparhije raško-prizrenske. Na sednici Svetog arhijerejskog sabora u maju 2006. godine, posle pregleda ovog izveštaja, episkop Artemije umoljen je da ugasi Eparhijski centar „Rade neimar", kao i da „u skladu sa kanonima i Ustavom SPC" reši vlasništvo nad kućama u Bistričkoj, Sremčici i Banji Koviljači. Sabor je u istoj odluci umolio episkopa raško-prizrenskog da razreši svih administrativnih i crkvenih dužnosti protosinđela Simeona Vilovskog, nastojatelja manastira Banjske, „zbog dosadašnjih prekršaja crkveno-kanonskog poretka, zbog neistina izjavljenih pred određenom Komisijom SA Sinoda 17. maja 2006. godine i zbog unošenja nemira među klir Eparhije raško-prizrenske”.

Takođe, od vladike Artemija zatraženo je da protiv svog ličnog sekretara, oca Simeona, povede crkveno-sudski postupak, ali on to nije učinio, kao što ga nikada nije razrešio ni crkvenih dužnosti. Sagovornici bliski SPC kažu da su pojedini arhijereji više puta podsećali vladiku Artemija na ovu saborsku odluku, a navodno je to nedavno učinio i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije u jednom pismu upućenom episkopu raško-prizrenskom u kojem ga poziva da izglade odnose, ali i da ispuni saborsku odluku. Otac Simeon nije bio u Gračanici za vreme saslušanja, jer je na putu u Grčkoj.

Jelena Beoković

[objavljeno: 12/02/2010]
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.