Episkop Artemije: Ako mi sačuvamo ime svetitelja onda će i Bog sačuvati nas i našu omladinu

Izvor: KMnovine.com, 20.Okt.2014, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Episkop Artemije: Ako mi sačuvamo ime svetitelja onda će i Bog sačuvati nas i našu omladinu

Beseda vladike Artemija na praznik Svete Petke Paraskeve u crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu 2003. godine.
... 
 
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha.

Evo, braćo i sestre, posle dugih pet godina ponovo se nađosmo u ovome svetom Božjem hramu na današnji veliki praznik, praznik Svete Petke Paraskeve kojoj je ovaj hram i posvećen i kada se svake godine ranije na ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << dan ovde služila služba Božija u čast Svete Petke Paraskeve. A onda je nastao prekid, nasilno, ne od naše volje.

Međutim, sila Božja se u nemoći pokazuje, kaže u Svetome pismu, i evo danas dokaza te sile Božje. Iako smo još u nevoljama, iako još prolazimo stradanja, iako još nema našega naroda koji je odavde izbegao da se vrati, evo, najpre se vratila molitva u ovaj sveti hram na praznik Svete Petke Paraskeve. To je nada, to je garancija, braćo i sestre, da Bog nije napustio ovaj grad, da Bog nije napustio ovaj hram, da u njemu prebiva i obitava kao što je obitavao stotinama godina u prošlosti. To je dokaz da će blagodat Božja, da će Bog biti ovde prisutan i u budućim vekovima koji su pred nama, a naše je da sačuvamo ove naše svetinje, da držimo naše divne običaje, da se u ovome hramu Božijem kandilo ne ugasi, da se ime Svete Petke ne prestane pominjati ovde jer, ako to mi sačuvamo onda će i Bog sačuvati nas i našu omladinu, i našu decu, i ove hramove naše, i običaje naše predaće njima u ruke da ih oni dalje čuvaju i da predaju mlađim pokolenjima i tako da se ime Božije slavi u ovome hramu i u svim ostalim našim hramovima širom Kosova i Metohije kao što je to bilo i nekada.
 
   
Bogorodiva Ljeviška    

Sveta Petka Paraskeva svojim životom ukazuje da onaj ko služi Bogu, ko vrši volju Božiju, da njega Bog ne napušta i ne zaboravlja. Ona je život svoj provela u podvizima, nije znala za zemaljske radosti, nije htela da zna nego je sav svoj život usmerila da ugodi Bogu, da izvrši Božije zapovesti i onda kada se upokojila i bila sahranjena na jednom neznanom mestu, posle više stotina godina ona se javila i objavila gde su njene svete mošti i to je, u stvari, Bog prokazao i projavio svoju svetiteljku da se njeno ime ne zaboravlja, da se njen spomen nikada ne ugasi, nego da traje i da se slavi iz godine u godinu, iz naraštaja u naraštaj.

U ovome hramu ovde, koji... ovde se služba Božija vrši, ovde se ime Božije slavi, ovde se pominje ime Svete Petke Paraskeve.


Neka bi Bog, molitvama svetih ugodnika, pre svega Svete Bogorodice, naše zastupnice i ostalih ugodnika Božijih i Svete Petke Paraskeve, primio i naše današnje molitve u svoj nadnebesni... ovde sabrane, ne samo za naše srodnike i prijatelje nego za ceo naš pravoslavni narod, za sve pravoslavne hrišćane i za sve one koji u Boga istinski veruju i Boga slave i poštuju, da Bog oprosti grehe naše, da nas vrati k Sebi i da nas vrati samima sebi, da se vratimo mi sami sebi, naš narod, odvraćenim od sebe i od Boga pa će onda i Bog biti ponovo sa nama i onda prestaće nevolje, prestaće stradanja i biće radost i mir u dušama našim, u domovima našim, u selima i gradovima našim. Neka Bog blagoslovi da tako bude sada i uvek i u vekove vekova. Amin.


Srećan i Bogom blagosloven današnji praznik. Hvala vam što ste ostali u Prizrenu, hvala vam što ste došli danas u ovaj sveti hram da se zajedno Bogu pomolimo. Amin.


Izvor: Pastir dobri.com

   Pripremile: KM Novine

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.