Bajden dobrodošao u Visoke Dečane

Izvor: Glas javnosti, 21.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden dobrodošao u Visoke Dečane

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve poništio je juče odluku vladike raško-prizrenskog Artemija kojom je uskratio blagoslov potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu za današnju posetu manastiru Visoki Dečani. U prilično oštro intoniranom saopštenju pres-službe Eparhije raško-prizrenske navodi se da „američki potpredsednik dolazi u posetu Kosovu kao nezavisnoj državi da potvrdi nasilno otkidanje dela teritorije Srbije i njeno predavanje u ruke šiptarskim teroristima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koji su nekažnjeno počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom, srpskom imovinom i srpskom verskom i kulturnom baštinom“.

Međutim, u vanrednom saopštenju Sabora SPC koje je potpisao portparol „crkvene skupštine“ vladika bački Irinej (Bulović) navedeno je da Sabor „poništava ovu odluku episkopa Artemija i izražava žaljenje zbog nje“.

- Ona je u suprotnosti sa tradicionalnim hrišćanskim načelima gostoljublja, duboko ukorenjenim u srpskom narodu, a posebno u našim manastirima. Poseta potpredsednika SAD je legitimna poseta državama u regionu, među njima i Srbiji, i Sabor smatra, bez obzira na Bajdenove lične i opšte američke stavove o statusu Kosova i Metohije, da odluka Bajdena da poseti našu najveću svetinju u našoj južnoj pokrajini, manastir Dečane, predstavlja gest dobre volje i jasnu poruku onima koji bi ili da i dalje ruše ili da prisvajaju srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji - saopštio je episkop Irinej.

Ova odluka Sabora je konačna i praktično znači da će potpredsednik SAD danas ipak uživati u velelepnoj, drevnoj srpskoj svetinji, zadužbini svetog kralja Stefana Dečanskog, koja podignuta 1327. godine.

Tokom čitavog jučerašnjeg dana vladika Artemije i vikarni episkop lipljanski Teodosije, koji je i nastojatelj manastira Visoki Dečani, nisu bili dostupni za komentar.

Па није Христос био крчмар па да му је гостопримство био главни циљ!

Хришћанска традиција су проказивање и осуда зла и позив на искрено покајање због греха почињених. Ко се покаје, он се прима од срца! Непокајани крвник је сам отпао и треба га се клонити и својим примером га наводити на пут правде и добра.

Та гомила доконих сплеткароша у Београду (не мислим на владу!) треба да се стиди свог односа према оном правом хришћанину мученику Артемију! Кад их буду шиптари разјурили једног дана и из Београда, промениће причу, ако пре тога не промене веру!

Народ све зна и памти! Певаће се песме о Артемију кад се нико, сем по злу, неће сећати ове дружине београдске на којој је више свиле и кадифе него на ”сексуалним радницама” у каквом борделу!

Живео владика Артемије!

Bez obzira na cinjenicu da je Artemije odbio posetu bajdenu mislim da se nece prijatno osecati dolaskom u manastir jer je njegovo kao i neznanje ostalih belosvetskih lopova koji ni na karti neznaju gde su bili!!!Zivim vani idobro znam koliko znaju geografiju a pogotovo istoriju balkana ali nasi DUPELISCI bi se i u dupe uvukli da bi ostali na vlasti i da i dalje varaju i pljackaju taj narod!!!!

U medijima se namerno izostavlja redosled ovih dogadjaja samo da bi se nenela steta ugledu kosovskog vladike Artemija. Naime, poseta Bajdena manastiru Decani je isplanirana jos pre nekoliko dana pri cemu niko nije o tome obavestio vladiku Artemija kao nadleznog episkopa, vec je on to tek juce saznao iz novina. To su namerne provokacije upucene vladici Artemiju, jer im on sa svojom iskrenom pravoslavnom verom i nepokolebljivoscu veoma smeta na Kosovu. Sta mislite npr. kako bi reagovao mitropolit Amfilohije da iza njegovih ledja organizuju politicku posetu Bajdena manastiru Ostrog a da niko ne obavesti Amfilohija o tome? Ekumenisticke vladike (Amfilohije, Irinej Backi i mnogi) polako, ali istrajno rade po direktivama iz Vatikana.

Nisam stručnjak za crkveno pravo, ali priznajem da ovakvu odluku Sabora ne razumem. Vladika Artemije je uskratio blagoslov Bajdenu; Sabor je poništio "odluku" kojom je uskraćen blagoslov. Šta to znači? Ova odluka Sabora je politička, ali je pravno bez ikakve važnosti i smisla. Kako god okreneš, samo Vladika Artemije daje blagoslov u svojoj Eparhiji. Niko ne može dati blagoslov u jednoj Eparhiji, sem nadležnog vladike, tako da Bajden svakako dolazi bez blagoslova u Dečane, kao običan silnik i kabadahija, koji ne poštuje pravni poredak i ustrojstvo Svete Pravoslavne Crkve.

Ako ima mozga, Bajden nece ici u Decane.

¨Pomozi Gospode da oborena u prah iz praha ustane i iz svih muka vaskrsla cela Srbija stane pod jedan venac¨. Saborom vlada manjina episkopa Ekumenista uz pomoc marionetske vlade i medija.

http://www.novinar.de/2009/05/18/globalne-obmane-i-uloga-pojedinih-episk...

Na Kosovu se sva humanitarna pomoc skrece u Decane, a v.Teodosije je nagradio Odenom Svetog Save I-og stepena americku nevladinu organizaciju IOCC. Bajden je i ranije bio u Decanima,. Kako to Sabor prekida dnevni red i donosi politicku odluku hitro? Dr. Marko Jakšić, potpredsenik zajednice srpskih opština KIM-a je izjavio ¨Sabor SPC narugao se svim srpskim žrtvama.¨ U medijima se namerno izostavlja redosled ovih dogadjaja samo da bi se nenela steta ugledu kosovskog vladike Artemija. Naime, poseta Bajdena manastiru Decani je isplanirana jos pre nekoliko dana pri cemu niko nije o tome obavestio vladiku Artemija kao nadleznog episkopa, vec je on to tek juce saznao iz novina. To su namerne provokacije upucene vladici Artemiju, jer im on sa svojom iskrenom pravoslavnom verom i nepokolebljivoscu veoma smeta na Kosovu. Sta mislite npr. kako bi reagovao mitropolit Amfilohije da iza njegovih ledja organizuju politicku posetu Bajdena manastiru Ostrog a da niko ne obavesti Amfilohija o tome? Ekumenisticke vladike (Amfilohije, Irinej Backi i mnogi) polako, ali istrajno rade po direktivama iz Vatikana.

Istina, pravda, hrabrost i zrtva su univerzalne i vecne kategorije. Danas, medju nama Srbima, jedini narodni vodja koji ih poznaje i koji ih se drzi je vladika Artemije.

Sabor SPC je poceo vredjanjima bivseg vladike Atanasija, pa je vladika Nikanor zatrazio da se on udalji sa Sabora, kao sto je bio isteran sa prehodna dva Sabora. Nesuglasice su trajale danima. Sabor je prekinuo dnevni red i nezakonito postavio pitanje "ne davanje blagoslova Artemija poseti Decanima". Onda su skocili bivsi vladika Atanasije, pa zatim vladike Jovan, Hrizostom i Grigorije i stali da se deru na sav glas. Svi nabrojani su Novatori i krse odluke Sabora o sluzenju Liturgije. I to je bilo sve. Nije bilo glasanja.

-Na osnovu tog dranja je potparol Irinej lepo napisao da je Sabor SPC doneo odluku da se ponistava postupak nadleznog vladike Artemija. Ovaj nacin diktature manjine Ekumenista se ponavlja na poslednja 4 Sabora. Sledeceg dana je bilo manje episkopa, pa poslednjeg dana mozda nije bilo ni kvoruma, a tog poslednjeg dana bi trebalo da potpisu svi episkopi Saopstenje. Saopstenje nije izaslo na sjatu Patrijarsije jer ce verovatno traziti potpise od episkopa koji nisu prisustvovali, pa ni informacija da je Sabor zavrsen -sto su objavile skoro sve novine danas. Sve medije su o Saboru pisale vrlo rezervisano i iskljucivo prepisivali ono sto je potparol irinej objavljivao svakodnevno a svi znamo da su dani proticali u neslaganju.

--Mogu samo da kazem da zamenik Patrijarha po Ustavu SPC ne moze biti vise od godinu dana. Mitropoli Amfilohije obavlja tu duznost od 2007(a kako obavlja vidimo po poslednjim 3 Sabora i okupljanjem oko sebe samo ekumeniste).

-- Clan Sinoda moze po ustavu biti samo 2 godine, a on sebi ne postavlja ogranicenje. Episkopi svetosavci se proganjaju. Manipulacija sa patrijarhom se nastavlja preko svih granica. Pa niko nije video otvoreno oko patrijarha u poslednje dve godine. A oni opisuju kako im on govori sta da rade. Njegova svetlost p. Pavle nikada ne bi izgovorio ove pogrdne reci koje mu oni stvljaju u usta i nikada ne bi prestao da brani Kosovo. Uvek se drzao Jevandjelja i govorio da se za slobodu treba boriti svim sredstvima i svim zrtvama. Nikada ne bi dozvolio ono sto se desava u Decanima, a to je postala odavno americka baza i put priznavanja otcepljenja Kosova. --Upozoravam, da ce se za Vojvodinu boriti vladika Nikanor (to vidim po tome sto su ekumenisti poceli da ga napadaju), a za njeno otcepljenje vladika irinej i Sinod.

-- Kada su se oni brinuli za napaceni srpski narod. Da li se brinu sto ih Vatikan proteruje i pokatolicava. Da li se brinu sto je Vaseljenski patrijarh Bartolomej tri puta posetio papu i priprema Sabor na kome je Prva tacka dnevnog reda: da sve crkve van granica Srbije pripadnu Vaseljenskoj patrijarsiji(a on ce ih posle pokloniti Papi).

-- Da li su mislili da ova njihova odluka o gasenju Novogracanicke eparhije u Americi ide na ruku toj ideji. jer ako se to ostvari a nema nikoga da ospori (nas predstavnik ce biti m.Amfilohije, a on se tamo na sastancima potpisuje sa Amphilohius of Montenegra i moze da se dogodi vec u Februaru 2010) onda ce sve te crkve pripasti Vaseljenskoj patrijarsiji. Ovako su mogle da kazu mi smo Slobodna Crkva odvojili smo se od SPC jos 1963 i nista nemamo sa njima i barem da ostanu pravoslavne i da budu uteha Srbima u Dijaspori.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.