Atanasije umesto Artemija

Izvor: Blic, 13.Feb.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atanasije umesto Artemija

Vladika Artemije više ne upravlja Eparhijom raško-prizrenskom. Kako saznajemo, ovu odluku Sinoda vladika je juče potpisao i složio se i sa primopredajom vlasti.

Među dvestotinak okupljenih ispred Patrijaršije bili su i pripadnici ekstremnih organizacija

Upravljanje Eparhijom, do prolećnog zasedanja Sabora SPC, povereno je umirovljenom vladiki zahumsko-hecegovačkom Atanasiju. Prema saznanjima „Blica", protiv najbližih saradnika vladike Artemija, arhimandrita >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Simeona Vilovskog i kuma njegovog rođenog brata Predraga Subotičkog, vlasnika firme „Rade Neimar", pokrenute su krivične prijave zbog osnovane sumnje da su proneverili eparhijski novac.

Sinod SPC, s patrijarhom Irinejem na čelu, već samo nekoliko nedelja po ustoličenju, povukao je odlučan potez i poslao poruku da neće biti tolerisane finansijske malverzacije, ali ni pokušaji narušavanja crkvenog jedinstva – sabornosti SPC. Protiv Artemija pokrenut je postupak za utvrđivanje kanonske odgovornosti za stanje u Raško-prizrenskoj eparhiji. Vladiki je ostao čin, ali ne i mogućnost upravljanja Eparhijom. Utemeljenje za ovakvu odluku nije samo u finansijsko-materijalnom poslovanju Raško-prizrenske eparhije.

Kako je juče rekao vladika bački Irinej, član Sinoda, uočeno je da je bilo „propusta i problematičnih transakcija" za koje je vladika Artemije posredno odgovoran jer je propustio da proveri odluke svojih saradnika. Vladika bački je podsetio da su već dve komisije Sinoda ustanovile da postoje nepravilnosti, nejasnoće, čak i zloupotrebe za koje su odgovorni pojedinci u Eparhiji, a kojima je Artemije poverio poslovanje.

Ovoj odluci Sinoda prethodila je istraga o poslovanju u Raško-prizrenskoj eparhiji koja je s prekidima trajala godinama. Po saznanjima „Blica", vladiki Artemiju su često upućivane molbe sabraće arhijereja, davane šanse da ispravi greške, ali on nije mario. Posebno u protekle četiri godine ignorisao je sve, pa čak i saborske odluke.

Kako saznajemo, čak i juče članovi Sinoda pokušali su da razgovaraju s vladikom Artemijem. Pokazani su mu „crno na belo" dokaze i nuđeno mu je da se dostojno povuče u penziju. Do prolećnog Sabora i konačne odluke, vladika ima vremena da se pokaje i povuče. U suprotnom, ukoliko se upusti u sukob sa Crkvom, može mu sledovati crkveno-sudski proces sa drastičnijim posledicama.

Sve vreme dok je trajalo vanredno zasedanje Sinoda ispred Patrijaršije je bilo između 150 i 200 građana. Većina su bile pristalice „Obraza" i Garde cara Lazara. Između ulaza u Patrijaršiju gde je bila vanredna sednica Sinoda i okupljenih stajao je kordon policije. Ispred Patrijaršije bilo je oko dvadesetak monaha od kojih nekoliko sa KiM. Najviše ih je bilo iz manastira Crna reka, a među njima i otac Branislav Peranović, poznat po „duhovnom centru" u kome su brutalno premlaćivani ovisnici. Međutim, među malobrojnim sveštenstvom koje je pružilo podršku vladiki Artemiju, ali indirektno i protestovalo protiv SPC, nije bio najbliži vladikin saradnik Simeon Vilovski. Upravo se za njega osnovano sumnja da je i proneverio najviše novca i protiv njega je podignuta krivična prijava.

Prema saznanjima „Blica", Vilovski je po prvi put napustio KiM u sredu pred dolazak sinodske komisije u Gračanicu, ali se vratio kada je komisija napustila Kosovo. Međutim, Vilovski je preksinoć pred sinodsku odluku iznova pobegao iz zemlje. Kako saznajemo, u 22.40 u kolima makedonskih tablica SK40408RU napustio je Kosovo na prelazu Blace, a juče ujutro u 6.52 časova preko prelaza Đevđelija u svom luksuznom audiju BG 996-933 prešao je u Grčku. U Grčkoj, kako se sumnja, Vilovski ima tajne račune na koje je sklanjan novac iz humanitarnih fondova, ali i stan i zemlju kupljene ranije. Vilovski ima i diplomatski pasoš koji mu je kao i vladiki Artemiju dat u vreme vlade Vojislava Koštunice.

Prema saznanjima „Blica", od grčkih vlasti biće zatraženo da se Vilovskom uskrati ’gostoprimstvo’, kako bi se vratio u zemlju gde bi trebalo da bude procesuiran. Drugi akter malverzacija u Raško-prizrenskoj eparhiji nije svešteno lice, već kum rođenog brata Simeona Vilovskog, Predrag Subotički. Njegova firma „Rade Neimar" imala je po vladikinom dopuštenju neprikosnoveno pravo da jedina gradi na KiM. Istraga tek treba da utvrdi koliko je novca tačno pronevereno u građevinskim radovima. Međutim, na Kosovu ništa nije moglo da se radi, čak ni popravi, ako Subotički ne ispostavi račun, uvek veći nego što je realna cena.

Istraga tek treba da utvrdi precizno koliko se novca, prvenstveno namenjenog u humanitarne svrhe, slilo u privatne džepove vladikinih saradnika. Međutim, već sada se naslućuje da je reč o veoma značajnoj, višemilionskoj sumi koja kontinuirano godinama nije odlazila za najugroženije i za obnovu crkava na KiM. „Blic" je došao do podatka o jednoj od suma – više od 250.000 evra za koju se još uvek ne zna gde je utrošena. Artemije godinama nije poslušao nijednu odluku Sabora, ignorisao je sve vladike, okrivljavao ih da su „vatikanske sluge" kada god bi pomenuli njegove privatne račune. Sebe je umesto odgovora na navode o novcu predstavljao kao jedinog borca za KiM. Međutim, dosadašnja saznanja, kojima će se po svemu sudeći baviti i državni organi, govore da je upravo najviše novca nestalo iz humanitarnih fondova i donacija za narod na KiM.

Vladika Atanasije već na KiM

Vladika Atanasije Jevtić kome je povereno upravljanje Eparhijom raško-prizrenskom već juče je otputovao na KiM. On je ne samo poznavalac prilika na KiM već i vladika koji je obeležio život Srba na Kosovu devedesetih godina jer je odlazio kada god je trebalo pomoći. U junu 1999. godine lično je obezbedio da autobusi Crvenog krsta evakuišu deo srpskog naroda iz Prizrena pa i samog episkopa Artemija. Uvek se iznova vraćao u selo Cernica gde su Srbi posebno stradali, a retki znaju da je redovno od svoje penzije novac slao za decu u toj enklavi. Kada je februara 2001. godine 11 Srba nastradalo u terorističkom napadu na autobus Niš ekpresa, tadašnji episkop Artemije bio je na Bahamima u gostima kod izvesnog Veljka Sikirice. Sahranu je tada obavio vladika Atanasije. Jedan od glavnih prioriteta novog administratora, kako saznajemo u Patrijašiji, jeste vraćanje dostojanstva Eparhiji - pomoć narodu, sređivanje izuzetno teške finansijske situacije i obnova liturgijskog života u obnovljenim crkvama. Vladika Atanasije će u svom radu imati punu podršku vikarnog episkopa Teodosija, inače svog bivšeg studenta sa teoloskog fakulteta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.