Artemije ugrozio obnovu crkava

Izvor: Blic, 27.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije ugrozio obnovu crkava

Odluka vladike raško-prizrenskog Artemija da smeni igumana manastira Visoki Dečani Teodosija ugrozila je nastavak obnove kosovskih crkava i manastira koji su oštećeni u martovskom pogromu nad Srbima 2004. godine, kaže za „Blic" izvor u Patrijaršiji. U vrhu SPC strahuju da je zbog tuče monaha u Dečanima i svega što se kasnije događalo ugled Crkve narušen među stranim donatorima od kojih zavise radovi na očuvanju srpske baštine.

Vrh SPC pogodila je vest da je otkazan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sastanak Komisije za sprovođenje obnove na čijem je čelu Ema Karmajkl, ekspert iz Saveta Evrope, a članovi predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Ministarstva kulture Republike Srbije, kosovske vlade i vladika Teodosije, u ime SPC. Na dnevnom redu otkazanog sastanka bio je plan novih radova na obnovi crkava i manastira za ovu godinu.

- Sastanak Komisije trebalo je da bude održan u petak, ali sam dobila obaveštenje da se otkazuje, bez obrazloženja i bez naznake novog datuma. Trebalo je da se dogovorimo da se otvore novi tenderi za nove poslove jer se ove godine samo završavalo ono što je prošle godine bilo dogovarano i nijedan novi projekat obnove nije započet. Komisija se tokom ove godine, zbog svima poznatih događaja, slabo sastajala, svega dva puta - kaže za „Blic" Vera Pavlović-Lončarski, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ema Karmajkl, predsednica Komisije za sprovođenje obnove, izjavila je juče za „Blic" da je sastanak odložen iz „tehničkih razloga".

- Donekle sam pratila ono šta se događalo u SPC. Naša komisija je potpuno posvećena obnovi manastira i crkava. Za njen rad potrebno je da svih pet članova budu prisutni i odlučuju o onome šta će se dalje raditi na Kosovu, dakle važno je da bude prisutan i vladika Teodosije u ime SPC - rekla je Karmajkl i dodala da će sastanak komisije probati da zakaže početkom sledeće nedelje.

„Blicov" izvor, blizak generalnom sekretaru Saveta Evrope, rekao nam je da Komisija ne može da radi ako svi njeni članovi nisu prisutni i u punom mandatu, kao i da nisu sigurni u kakvom je statusu vladika Teodosije nakon što ga je episkop raško-prizrenski smenio.

- Sveti arhijerejski sinod jednoglasno je odlučio da se obustave svi sporovi i sve odluke s tim u vezi i sve što može ugroziti misiju SPC u celini. Time je i zamrznuta odluka episkopa Artemija o smeni vladike Teodosija i on može nastaviti svoj rad u Komisiji. Međutim, nama je bez obzira na jednodušnost s kojom je ova odluka Sinoda doneta, sukob i sve što je u javnosti eksplodiralo u vezi s tim nanelo mnogo štete. Narušen je naš ugledu i u društvu, među narodom na Kosovu i Metohiji i u Međunarodnoj komisiji od koje zavisi obnova naših manastira i crkava. Strahujemo da bi zbog svega strani donatori mogli odustati od obnove - rekao je za „Blic" izvor iz Patrijaršije.

Kako „Blic" nezvanično saznaje u Vladi Srbije, ovo strahovanje nije bez osnova jer je svojevremeno, u vreme dok su na čelu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika bili DSS kadrovi, poznati po bliskim kontaktima sa vladikom Artemijem, Teri Dejvis, generalni sekretar Saveta Evrope, davao do znanja da bi donacije mogle biti prekinute.

Da podsetimo, u talasu nasilja u martu 2004. godine na Kosovu porušeno je pet spomenika kulture prve kategorije, 14 spomenika kulture treće kategorije i 15 verskih građevina. Sredinom 2004. godine potpisan je memorandum o njihovoj obnovi i formirana Komisija. Vladika Artemije, kao episkop Raško-prizrenske eparhije, odbio je da u tome učestvuje i zato je u ime SPC u Komisiju postavljen vladika Teodosije. Vladika Artemije zalaže se da sve radove, van međunarodnih tendera, obavlja građevinska firma „Rade neimar" zbog čijeg je nelegalnog poslovanja Sabor SPC tražio njeno zatvaranje.

U obnovu verskih objekata na Kosovu, uz saglasnost Sinoda i Sabora SPC, do sada je uloženo ukupno oko sedam miliona evra, međutim od svih porušenih crkava i manastira, radovi su za sada kompletno završeni samo na osam objekata (na crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Uroševcu, crkvi Svete Petke u Kosovskoj Kamenici, crkvi Svetog Nikole u Kosovom Polju, crkvi Svetog cara Uroša u Uroševcu, crkvi Svete Petke u Vitini, crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice i crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu i Trpezarija svete nedelje u Orahovcu). Najznačajniji i najpoznatiji verski objekti poput crkve Bogorodice Ljeviške i manastira Svetih arhangela u Prizrenu ili na Vladičanskom dvoru radovi ili nisu ni započeti ili su samo izvršene kratkoročne popravke.

Obnova crkava i manastira na Kosovu nije sama sebi cilj. Ona je u funkciji povratka prognanog srpskog stanovništva. Međutim, ne samo što je sukobom vladike Artemija sa Saborom i Sinodom ugrožena obnova, već, kako naglašavanju izvori „Blica" iz Patrijaršije, ugrožena je i jedinstvenost Crkve na Kosovu, kao oslonca preostalih Srba.

Borba za pozicije u vrhu SPC

Poznavaoci SPC tvrde da će aktuelni, zamrznuti sukob u vrhu SPC uticati na izbore za novog patrijarha kada do njih dođe. Za najsnažnije kandidate za novog patrijarha slove mitropolit Amfilohije i vladika Artemije koji se nalaze na suprotnim stranama aktuelnog sukoba. Međutim, u SPC navode još bar desetak imena uglednih vladika koji bi mogli biti kandidati za novog patrijarha, a među njima vladike Irineja Bulovića, episkopa banjalučkog Jefrema, zahumsko-hercegovačkog Grigorija. Međutim, treba imati u vidu da se patrijarh bira žrebom između tri kandidata i da u krajnjem ishodu o izboru odlučuje „prst sudbine". U vreme kada je biran patrijarh Pavle, on je slovio za rezervnog kandidata i nije se u predizbornim kalkulacijama pominjao kao mogućnost. Glavni kandidati bili su Stefan Žički i Sava Šumadijski.

Objekti čija je obnova zaustavljena

1. Crkva Bogorodice Ljeviške (Prizren)

2. Manastir Svetih arhangela (Prizren)

3. Manastir Devič (Srbica)

4. Saborna crkva Svetog Đorđa (Prizren)

5. Crkva Svetog Nikole (Prizren)

6. Crkva Svetog spasa (Prizren)

7. Stara crkva Svetog Đorđa (Prizren)

8. Crkva Svetog Ilije (Vučitrn)

9. Crkva Svetog Save (Kosovska Mitrovica)

10. Crkva Svetog Nikole (Priština)

11. Crkva Svetog Andreja (Podujevo)

12. Srpska pravoslavna Bogoslovija Svetih Ćirila i Metodija (Prizren)

13. Vladičanski dvor (Prizren)

14. Crkva Svete nedelje (Prizren)

15. Crkva Svetih Petra i Pavla (Uroševac)

16. Srpsko pravoslavno gradsko groblje (Uroševac)

17. Crkva Svetog Ilije (Varoš selo, Uroševac)

18. Crkva Svetog Jovana Preteče (Peć)

19. Crkva Vavedenja Bogorodice (Belo Polje, Peć)

20. Saborni hram Svete trojice (Đakovica)

21. Crkva uspenja Presvete Bogorodice (Đakovica)

22. Crkva Svetog Kazara (Đakovica)

23. Crkva Svetog arhangela Mihajla (Obilić)

24. Crkva Svetog arhangela Mihajla (Štimlje)

25. Crkva Svetih Petra i Pavla (Istok)

ANKETA: Koliko ponašanje pojedinaca u SPC (sukob vladika) ruši ugled Crkve?

Božidar Kovačević penzioner, Beograd

Njihovo ponašanje je nedopustivo. Svedoci smo velike sramote i njihovi postupci moraju se najoštrije osuditi. Sve nadležne institucije moraju da se angažuju i spreče dalje propadanje Crkve kao institucije.

Bosiljka Milutinović penzioner, Beograd

Sramota. Najbolje je da vernici osude ovakvo ponašanje u javnosti. Svedoci smo klasične borbe za vlast, kakva ne priliči nikome. To je za svaku osudu. Svi moramo da reagujemo, naročito sada kad se patrijarh razboleo.

Jelena Mraković student, Beograd

- Naravno da utiče. Žalosno je to što se dešava. Kako da se ne zapitamo u kakvom nam je stanju država, ako nam se ovakve stvari dešavaju unutar Crkve kao institucije? Za svaku osudu.

Milan Paldrmić prodavac, Niš

Kako će narod da veruje ubuduće onima koji propovedaju poštenje i ljubav prema bližnjem, a ovamo krčme crkvenu imovinu i čak se tuku? Ta sramota među crkvenim licima odavno postoji jer mnoga sveštena lica imaju i svoje biznise.

Mladen Velojić pravnik, Niš

Pravoslavlje i onako u nekoj borbi za opstanak i samo nam je falila ta bruka u vrhu Crkve. To će poljuljati ugled Crkve, ali ne smemo poštena crkvena lica da stavljamo u isti koš. Oni koji su bacili sumnju na veru, moraju da snose sankcije pojedinačno.

Boban Mihajlović privatnik, Niš

Na jednoj strani se propoveda veronauka u školama, a na drugoj se prodaje srpska zemlja i to crkvena. Nesreća je to što se dešava i za narod na Kosovu jer sada kada im je neophodna Crkva da ih čuva i okuplja. Sramota.

Rajko Uzunović poljoprivrednik, Užice

Pojedini crkveni velikodostojnici ruše ugled Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i to ga dobro ljuljaju, zaboravljajući čije su sluge. Kao da nam nije mnogo problema u Srbiji pa još nam trebaju i raskoli u Crkvi.

Bogdan Glavinić bankarski službenik, Užice

Najgore od svega jeste to što u rušenju ugleda Crkve učestvuju članovi Svetog sinoda SPC. Sada imamo slučaj da se vladike javno prepucavaju preko medija, a nikako se ne sme zaboraviti ni slučaj Pahomije i pedofilija.

Aleksandar Ćirović radnik, Užice

Individualnim ekscesima i glupostima pojedinci ne mogu da naruše ugled SPC, pa makar to bili vladike i mitropoliti. Pravog vernika ta previranja ne mogu da okrenu na drugu stanu.

M. S. - V. L. - Z. L.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.