Artemije tema Sabora SPC

Izvor: B92, Tanjug, 26.Apr.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije tema Sabora SPC

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio patrijarh srpski Irinej, počeo je redovni Sabor SPC-a (FoNet)

Beograd -- Počeo Sabor Srpske pravoslavne crkve na kojem će se razmatrati i kanonska odgovornost vladike Artemija. Njegove pristalice najavile proteste.

Sabor Srpske pravoslavne crkve počeo je redovno godišnje zasedanje na kojem će, kako je najavljeno, razmatrati i kanonsku odgovornost vladike Artemija zbog finansijskih zloupotreba u Raško-prizrenskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << eparhiji. Pristalice Artemija pokušale su da predaju peticiju za njegov povratak na tron i najavljuju svakodnevne proteste ispred Patrijaršije.

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je u Sabornoj crkvi služio patrijarh srpski Irinej, počeo je redovni Sabor SPC-a.

Na služenju su među vladikama bili i svi predstavnici Eparhije raško-prizrenske koja bi, kako se očekuje, trebalo da bude glavna tema Sabora zbog finansijskih prekršaja u poslovanju.

Očekuje se izveštaj finansijske komisije sinoda koja je ispitivala navede optužnice protiv Artemijevog zamenika, Simeona Vilovskog.

Sabor, kojim prvi put predsedava patrijarh srpski Irinej, treba da utvrdi kanonsku odgovornost Artemija.

Publicista Milorad Tomanić ne očekuje raščinjenje vladike Artemije.

"Kao što ste videli u prethodnom periodu, niko praktično krivičnu odgovornost na njega nije upućivao. Sve je išlo na gospodina Vilovskog. Tako da sumnjam da bi do raščinjena moglo da dođe, ali do oduzimanja eparhije, ne znam šta da vam kažem to su već pretpostavke tipa šta bi bilo kad bi bilo”, kaže Tomanić.

A da situacija u toj eparhiji i dalje deli vernike i sveštenstvo pokazuje i skup ispred Patrijaršije u vreme održavanja Sabora. Tridesetak pristalica vladike Artemija pokušalo je da preda peticiju kojom mu pružaju podršku i traže povratak na čelo eparhije.

"Doneli smo 10 hiljada potpisa zabrinutog naroda, monaštva i sveštenstva zbog celokupne situacije u kojoj se sada naklazimo, a izazvane nekanonskim smenivanjem vladike Artemija sa trona episkopa raško-prizrenskog”, kaže jedan od pristalica vladike Artemija, Ivan Mladenović.

Pošto im policija nije dozvolila da dođu do ulaza u Patrijaršiju i predaju peticiju, okupljeni su najavili da će protestovati svakog dana.

Na zvaničnom sajtu SPC-a u više navrata su objavljivana upozorenja vernicima da se ne osvrću na prikupljanja potpisa i oglašavanje monaha kojima je, kako je rečeno, uskraćeno pravo činodejstvovanja.

U vreme održavanja skupa, u zgradu Partijaršije ušao je i vladika Artemije, ali se nije obratio ni novinarima ni okupljenima.

Važan Sabor SPC

Ovaj Sabor je važan i zbog toga što će, posle skoro tri godine, Sabor za predsedavajućeg imati vrhovnog poglavara SPC. To omogućava crkvenoj vladi da usvoji neke važne odluke, za koje su pojedini episkopi otvoreno tvrdili da bi mogle da usmere dalju sudbinu SPC.

O tome je za B92 govorio verski analitičar Živica Tucić.

B92: Znamo da je od otvaranja slučaja Vilovski i privremenog razrešenja vladike Artemija 11. februara, Komisija Svetog sinoda, koja je u poslednja dva meseca proveravala finansijsko poslovanje ove eparhije. Šta možemo da očekujemo na Saboru, da li će Komisija podneti izveštaj i šta sledi posle izveštaja?

"Sigurno bi Sveti Sinod morao da podnese izveštaj i ustanovi da li postoji odgovornost episkopa Artemija i njegove okoline. U međuvremenu je nastala velika polemika da li postoji odgovornost ili ne, ali po meni, najbolje je bilo sačekati ovaj Sabor i videti šta će tu biti podneto.

B92: Da li će vernici, ali i šira javnost biti upoznati sa rezultatima istrage i da li bi, po vašem mišljenju, taj izveštaj trebalo da bude objavljen?

"Morali bi biti upoznati zato što je to pitanje uneto u javnost i mnogi vernici su se podelili. Tu su došle do izražaja jako krupne reči. Postoji jedan deo crkve - fundamentalistički koji je pitanje materijalnih preispitivanja hteo da usmeri na opšte pitanje crkve ekumenizma, zatvaranja, izolacije. Tih fundamentalističkih tendencija ima u svim pravoslavnim crkvama i ovde postoji jedno krilo, konzervativno koje želi da preusmeri crkvu i koje želi sva pitanja da gleda kroz optiku toga. Ovde zaista treba vrlo stručno i otvoreno reći šta se desilo. Da li je tu bilo manipulacije sa sredstvima, ko snosi odgovornost, ko je morao to da nadgleda i da ustanovi. Pitanje je veoma vašno i stvorena je velika napetost među vernicima.”

B92: Treba li očekivati i preispitivanje statusa mitropolita Amfilohija u Sinodu? Njemu je, naime, mandat u crkvenoj vladi istekao prošle godine.

"Koliko je meni poznato, oni kojima je mandat istekao neće biti u Sinodu. Biti član Sinoda je jedan radan zadatak, ne treba da je odlučujuće ko je u njemu. Sada je prvi redovni Sabor, prethodni je bio izborni. Pre njega je poglavar bio u bolnici. Sada mogu svi organi crkve da funkcionišu i da se konstituiše novi Sinod. Treba crkva da razmotri koja je njena misija, da vidi koje je njeno mesto u društvu.”

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.