Artemije raščinjen!

Izvor: Glas javnosti, Beta, 20.Nov.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije raščinjen!

BEOGRAD - Penzionisani vladika raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) raščinjen je u petak veče, trećeg dana redovnog jesenjeg zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, rečeno je u Srpskoj pravoslavoj crkvi (SPC).

Sabor je odluku o oduzimanju vladičanskog čina vladiki Artemiju doneo pošto je on, sa četrdesetak svojih sledbenika, odbeglih monaha i monahinja, uzurpirao dva manastira - Donji potok i Devine vode na severu Kosova.

Ova saborska odluka doneta je većinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << glasova. Artemiju je oduzet čin vladike i on je vraćen u red monaha.

Vladika Artemije je, oglušivši se o sinodske i saborske odluke, služio jutros svetu arhijeresku liturgiju u trpezariji manastirskog konaka Donji potok.

Posle toga, njegovi sledbenici su pokušali da uzurpiraju manastir Banjsku, ali pošto su meštani blokirali put, oni su se uputili prema drugim manastirima na severu Kosova.

Sabor je, istovremeno, podneo krivične prijave protiv Artemija i njegovih sledbenika, zbog nasilja i uzurpacije imovine u vlasništvu SPC.

Artemije je penzionisan na ovogodišnjem majskom zasedanju, zbog finansijskih malverzacija u Eparhiji raško-prizrenskoj, a za njegovo stalno stanište mu je određen manastir Šišatovac u Sremu.

Sabor je juče za novog episkopa raško-prizrenskog izabrao vladiku Teodosija.

SPC: Najteže kanonske krivice

"Posle upoznavanja sa svim relevantnim činjenicama i iscrpne rasprave, Sveti Arhijerejski Sabor je, sa velikom žalošću, ali i odlučno stajući u odbranu svetog i spasonosnog jedinstva Crkve, zbog dokazanih i od njega samoga potvrđenih najtežih kanonskih krivica - sveštenosluženja pod važećom zabranom sveštenodejstva, odbijanja poslušnosti Saboru, stvaranja raskola i nasilnog zauzimanja pojedinih manastira Srpske Pravoslavne Crkve u Eparhiji raško-prizrenskoj, čak uz učešće naoružanih pojedinaca i fizičko ugrožavanje monahâ u tim manastirima - lišio umirovljenog Episkopa raško-prizrenskog Artemija episkopskog čina i vratio ga u red monahâ", navedeno je u saopštenju Svetog arhijerejskog Sabora SPC.

Situacija u manastirima mirna

Potojerej Milija Arsović rekao je da je situacija na teritoriji raško-prizrenske aparhije mirna i da se pristalice raščinjenog vladike Artemija nalaze jedino još u manastiru Duboki potok, gde je u petak veče došao i novi episkop te eparhije Teodosije.

"Sve je normalno i situacija je mirna u celoj raško-prizrenskoj eparhiji. Bila je to jedna ludost i glupa ideja da Artemije zauzima kuću koja nije njegova", rekao je Arsović agenciji Beta.

Monahinje i iskušenice bliske raščinjenom vladiki Artemiju koje su se tokom dana smestile u manastir Devine vode u blizini Zvečana, napustile su manastirski konak.

"Ljudi bliski crkvi rekli su im da to nije njihova kuća i da tu ne mogu da ostanu, i one su otišle", rekao je protojerej Arsović. On je dodao da ni one ni monasi bliski raščinjenom vladiki Artemiju ne mogu da borave u manastirima eparhije Raško-prizrenske.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je policija privela nekoliko sledbenika raščinjenog vladike Artemija kod manastira Crna Reka, u koji su takođe pokušali da uđu.

Monasima Kiprijanu i Martinijanu, koji su, kako se navodi usaopštenju, pokazali posebno agresivno ponašanje, određen je pritvor od 48 časova, dok su ostali učesnici pokušaja nasilne provale u manastir Crnu Reku, među njima i jeromonah Nikolaj Negojević dali izjave u policiji.

Artemije ne priznaje odluke Sabora, odbija da napusti Duboki potok

Raščinjeni vladika Artemije Radosavljević, koji se nalazi u konaku manastira Duboki potok na severu Kosova i Metohije, odbija da napusti taj verski objekat.

Artemije je vladiki Teodosiju, novom episkopu Eparhije raško-prizrenske, rekao da ne priznaje odluku Sabora o njegovom raščinjavanju, kao što ne priznaje ni odluku o njegovom penzionisanju ili sinodsku odluku o zabrani činodejstvovanja.

Artemije je u manastir Duboki potok, kod Zubinog potoka, nasilno upao u četvrtak veče u pratnji četrdesetak monaha i monahinja, njegovih odbeglih sledbenika, a jutros je u trpezariji konaka, uprkos zabrani Sinoda, služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Uhapšeno nekoliko monaha

Eparhija raško-prizrenska saopštila je u petak veče da je u manastiru Devine vode, u koji su tokom dana ušle pristalice raščinjenog vladike Artemija, vraćen kanonski poredak SPC, kao i da je policija privela nekoliko pristalica Artemija tokom pokušaja ulaska u manastir Crna reka (na fotografiji).

Eparhija navodi da je vladika Teodosije posle boravka u manastiru Devine vode otišao u manastir Duboki potok u kome se nalazi Artemije sa pristalicama i gde je danas održao liturgiju.

U saopštenju piše da su pristalice raščinjenog vladike Artemija pokušale da uđu i u manastir Crna reka i da je policija tada privela nekoliko pristalica raščinjenog vladike. Monasima Kiprijanu i Martinijanu, koji su, kako se navodi u saopštenju, pokazali posebno agresivno ponašanje određen je pritvor od 48 sati, dok su ostali učesnici pokušaja nasilne provale u manastir Crnu reku, među njima i jeromonah Nikolaj Negojević, bivši iguman tog manastira, dali izjave u policiji.

"S obzirom da su ti monasi bezakono i antikanonski služili liturgiju u manastiru Duboki potok i učestvovali u nizu nasilnih radnji protiv kanonskih manastira SPC, očekuje se da će Crkveni sud ubrzo proširiti crkveno-sudsku optuznicu i primeniti dodatne kanonske mere lišenja sveštenog čina", navodi se u saopštenju. Eparhija raško-prizrenska u saopštenju navodi i da će protiv Artemija kao i njegovih pristalica, biti podneta i krivična prijava zbog uzurpacije imovine SPC.

"Episkop raško-prizrenski Teodosije je večeras oko 19.00 u pratnji sveštenstva i naroda sa severa Kosova, kao i srpske policije, ušao u manastir Devine Vode koji je danas nasilno okupiran od strane pristalica raščinjenog vladike Artemija. Episkop Teodosije vratio je kanonsku upravu u taj manastir", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je episkop Teodosije nakon toga produžio do manastira Duboki potok gde se i dalje nalazi Artemije sa svojim pristalicama, kako bi uspostavio kanonski poredak i u tom manastiru SPC. "Očekuje se da će se večeras i u manastir Duboki potok vratiti kanonski red i poredak i da će uzurpatori zajedno sa monahom Artemijem napustiti tu svetinju", navodi se u saopštenju.

Eparhija je u saopšenju odbacila tvrdnje monahinja raščinjenog vladike Artemija da je episkop raško-prizrenski Teodosije danas navodno "lično učestvovao u njihovom izbacivanju i fizičkom nasrtaju".

"Episkop Teodosije je u manastir ušao kao kanonski episkop raško-prizrenski i bez ikakve primene sile obavestio uzurpatore da moraju da oslobode prostorije manastira. Tom prilikom nije primenjena nikakva sila", navodi se u saopštenju.

Bože sačuvaj SPC od ovakvog hajduka i razbijača.Malo li je što je pokrao pare od humanitarne pomoći koju je narod Srbije uputio Srbima na Kosovu i Metohiji,što je prodaao crkveno zemljište šiptarima,što se upustio u čist kriminal sa vilovskim,kojem je omogućio da pobegne za Grčku i otudji velike crkvene pare.

I pored toga što mu je patrijarh ,uvažavajući njegove godine, omogućio da mirno provede starost u manastiru Šišatovac,bez da pokrene crkveno veće zbog pričinjenog kriminala,ovaj hajduk,kao da je pripadao nekoj drugoj crkve,a ne SPC,krenuo je juče u razbijački pohod,podržan od delikvenata,koji su obukli svešteničku odoru.

U tome su mu pomogli čuveni koštuničini "kadrovi" jakšić i ivanović sa svojim lažnim procenama i obećanjima,te su razvaljujući kapije počeli upadati u manastirske porte i same manastire.

To je još jedan dokaz o nečastivosti i pohlepi ovog hajduka,koji bi da na silu radi nešto što svojim narušenim i upropaštenim "ugledom",više ne može da radi.Činodejstvovat može samo sveštenik odan Bogu i svojoj SPC,a ne hajduk,srebroljubac i hulnik.

Откуд то да српска полиција сме да реагује по Косову и Метохији противно резолуцији 1244, или их окупатор само пушта да скрнаве светиње?

Jos jedan udarac drzavi od dolaska DOS na vlast. Najprije su smenili sve generale odane drzavi, razbili i onesposobili vojsku u koju je narod od pamtivjeka imao najvise poverenje, sad je na red dosla SPC.

Patrijah je podlegao nagovorima Tadica da smeni one koji su branili kosovo. Patrijah Irinej objasnjava smjenjivanje i penzionisanje nizom krsenja kanonskih pravila i malverzacijama u financijama.

Dobro ako je to tako zasto onda nije podnesena krivicna prijava za to. Kako mogu kaznjavati coveka koji nije zakonom osudjen.

To je cisti dokaz da se ide na razbijanje SPC u koju narod ima jos donekle poverenja. U Crnoj gori ce se osnivati dve pravoslavne crkve, u Hrvatskoj takodjer, pa sta to znaci, ko to financira , o tome Irinej cuti. Bojim se ako vako nastavi da ce i njega poslati u penziju.

Recite lepo,uz pomoc kps,odnosno siptarske policije! i

Bruka i nasa sramota.Zar nas Vladika Dragi Artemije ne smije da odrzi Crkvenu sluzbu u Svetinji gdje je proveo svoj vijek? Kako ide prije ce PAPA da odrzi sluzbu u nekom od MANASTIRA na nasem Kosovu nego neko od Vladika koji ne odgovaraju rezimu.Neka Dragi BOG pozivi naseg Vladiku Artemija,neka nas cuva i pazi od ovog sto se desava u nasoj CRKVI ako je mozemo da nazovemo nasom jer izgleda neko tudji upravlja snjom!!!!SRETNA KRSNA SLAVA NASEM VOZDU RADOVANU, MNOGO LJETA I VJEKOVA DA TE DRAGI BOG POZIVI PRESJEDNICE NAJBOGATIJE SRPSTVOM NASE DRZAVE>

Vode nas na PASALUK BEOGRADSKI.Sve ce nam uzet !!!Dali smo im Presjednika!Milosevica, Seselj se predao sam ,

IZDALI VOZDA RADOVANA, DALI KOSOVO< SANDZAK PREDAJEMO, VOJODINA JE NA PISMENOM, ONDA NAS DIJELE NA REGIJE-REPUBLIKE i na kraju SRBIJSA manja negoli GORA CRNA .........PA dje ce te zivjeti BRACO.

OVAJ CESTITI COEK JE SMIJENJEN JER NIJE PRIZNAO PARADU PONOSA ,NIJE PRIZNAO N A T O NA NASEM KOSOVU,NIJE PRIMIO POTPRESJEDIKA USA BAJDENA< OCE DA NAM BOZIC OSTANE NA 07 JANUAR A NE NA 25 DECEMBAR. .ZIVIO TI NAMA DRAGI NAŠ VLADIKO

VOLE TE CESTITII SRBI IZ OVE AMERIKE,Radenko Krajisnik sa porodicom i prijateljima.

NEKA TE DRAGI BOG CUVA VLADIKO !

Ovo je takodje veliki neuspeh obavestajnih sluzbi koje su infiltrirale nekoliko agenata u blizini Aremija kako bi do svega ovoga doslo.

Naime jos pre skoro deceniju u njegovu blizinu su ubaceni spavaci koji su zamonaseni i koji su spavali dokle nije doslo vreme da se i poslednje uporiste srpskog naroda, a to je Crkva, razori. Plan je bio jednostavan ali je zahtevao dugotrajne pripreme zadobijanje poverenja Vladike. Jednom kada je to odradjeno, islo je mnogo lakse. Mnogobrojne provokacije prema SPC su dovele do februarskih dogadjaja. Jedan od agenata je odleteo u Grcku i odatle nasavio svoj rad i "savetovanje" Vladike. Bogu hvala, pomeli su se, napravili nekoliko katastrofalnih gresaka te im plan nije uspeo. Ovih dana jadan i od svih ostavljen monah Artemije umesto u manastiru prebiva po hotelima i ceka sud. A Sud Boziji tek treba da dodje na red, za sve nas.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.