Amfilohije: Artemije ide u Sremsku eparhiju

Izvor: Politika, 06.Jun.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Artemije ide u Sremsku eparhiju

Gračanica –Sadašnji problem Eparhije raško-prizrenske jeste problem poštovanja iskonskog crkvenog poretka, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i naglasioda u njoj ne bi ostao „kamen na kamenu da crkva pravoslavna nije čuvala taj poredak”.

On je, posle liturgije u manastiru Gračanica, istakao da se u crkvi zna mesto vernika, prezvitera, monaha, monahinja, kao i mesto episkopa čija je uloga od velikog značaja.

Naglasio je da se takođe zna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i mesto Sabora i Sinoda, kao najviših organa jedne pomesne crkve.

Mada se nalazio u konaku manastira Gračanica, umirovljeni vladika Artemije nije prisustvovao liturgiji, javlja KiM radio.

Mitropolit Amfilohije je objasnio da se Artemije priprema za odlazak u Sremsku eparhiju, gde će ubuduće boraviti. „Sveti Sinod je, na molbu vladike Artemija, njemu predložio da ubuduće boravi u manastiru Šišatovcu ili u manastiru Feneku, u Sremskoj eparhiji”, rekao je Amfilohije.

On se sada priprema za odlazak, dodao je i „možda je to razlog zbog čega nije bio prisutan na liturgiji”.

Kao administrator Raško-prizrenske eparhije, mitropolit Amfilohije očekuje od crnorečkih monaha da ostanu verni svom monaškom i svešteničkom činu i „raspetom Kosovu i Metohiji”.

„Nažalost, bratija iz Crne Reke je ovih dana otišla iz manastira i privatno se smestila u blizini Čačka”, rekao je Amfilohije.

„Ja sam im s ljubavlju i iskrenošću predočio da, ukoliko napuste manastir i svoje poslušanje, biće pozvani da se vrate nazad, ukoliko oni odbiju, biće predati crkvenom sudu zbog rušenja kanonskog poretka i zbog otkazivanja od svoga služenja”, najavio je Amfilohije.

Fonet

[objavljeno: 06/06/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.