ARTEMIJE SLUŽIO LITURGIJU, PRETI MU RAŠČINJENJE

Izvor: Kurir, 19.Nov.2010, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ARTEMIJE SLUŽIO LITURGIJU, PRETI MU RAŠČINJENJE

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva najdrastičnije će reagovati na nasilni upad penzionisanog vladike Artemija u manastir Duboki potok na severu Kosmeta, gde je danas u manastirskom konaku služio liturgiju, pa se očekuje da će ga Sveti arhijerejski sabor u zasedanju, danas raščiniti, rečeno je Tanjugu u crkvenim krugovima.

Penzionisani vladika Artemije biće, kako se navodi, lišen svešteničkog čina jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << krenuo putem Miraša Dedeića, takozvanog mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Vladika Artemije nasilno je upao sinoć u manastir Duboki potok kod Zubinog potoka, gde je u konaku manastira služio liturgiju u prisustvo četrdesetak odbeglih monaha. Kako je Tanjugu rečeno u Raško-prizrenskoj eparhiji, njima nije bilo dozvoljeno da uđu u crkvu, a liturgiji nije prisustvovao nijedan vernik.

Vladika Atemije je umirovljen na prošlom majskom saboru i od tada se ne povinuje sindskim i saborskim odlukama zbog čega je crkvena vlada odlučila sredinom septembra da mu privremeno zabrani činodejstvovanje. Sabor je juče na upražnjeno mesto episkopa raško-prizrenskog izabrao vladiku Teodosija.

Beta je ranije javila da je umirovljeni vladika SPC Artemije sa oko 50 monaha služio jutros liturgiju u manastiru Duboki potok u Ibarskom Kolašanu, u opštini Zubin potok i da je liturgiji prisustvovao veliki broj vernika koji su stigli tokom noći i jutra.

U Duboki potok, prema saznanjima agencije Beta, došli su i igumani iz nekoliko drugih manastira na Kosovu, a ceo događaj protiče bez problema.

Novinske agencije

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Artemije uprkos zabrani SPC služio liturgiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Nov.2010

Umirovljeni episkop Srpske pravoslavne crkve, Artemije,  služio je liturgiju u manastiru Duboki potok na Kosovu, uprkos zabrani da obavlja obrede. Iz SPC najavljuju  da će ga danas raščiniti. Sa njim je u manastiru Duboki  i 50 monaha i vjernika koji ga podržavaju, a koji su u manastir...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.