ARTEMIJE RAŠČINJEN!

Izvor: Kurir, 19.Nov.2010, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ARTEMIJE RAŠČINJEN!

BEOGRAD - Penzionisani vladika raško-prizresnski Artemije (Radosavljević) raščinjen je u petak veče, trećeg dana redovnog jesenjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, rečeno je u Srpskoj pravoslavoj crkvi (SPC)

BEOGRAD - Penzionisani vladika raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) raščinjen je u petak veče, trećeg dana redovnog jesenjeg zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, rečeno je u Srpskoj pravoslavoj crkvi (SPC).

Sabor je odluku o oduzimanju vladičanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << čina vladiki Artemiju doneo pošto je on, sa četrdesetak svojih sledbenika, odbeglih monaha i monahinja, uzurpirao dva manastira - Duboki potok i Devine vode na severu Kosova.

Ova saborska odluka doneta je većinom glasova. Artemiju je oduzet čin vladike i on je vraćen u red monaha.

Vladika Artemije je, oglušivši se o sinodske i saborske odluke, služio jutros svetu arhijeresku liturgiju u trpezariji konaka manastira  Duboki potok.

Posle toga, njegovi sledbenici su pokušali da uzurpiraju manastir Banjsku, ali pošto su meštani blokirali put, oni su se uputili prema drugim manastirima na severu Kosova.

Sabor je, istovremeno, podneo krivične prijave protiv Artemija i njegovih sledbenika, zbog nasilja i uzurpacije imovine u vlasništvu SPC.

Artemije je penzionisan na ovogodišnjem majskom zasedanju, zbog finansijskih malverzacija u Eparhiji raško-prizrenskoj, a za njegovo stalno stanište mu je određen manastir Šišatovac u Sremu.

Sabor je juče za novog episkopa raško-prizrenskog izabrao vladiku Teodosija.

SPC: Najteže kanonske krivice

"Posle upoznavanja sa svim relevantnim činjenicama i iscrpne rasprave, Sveti Arhijerejski Sabor je, sa velikom žalošću, ali i odlučno stajući u odbranu svetog i spasonosnog jedinstva Crkve, zbog dokazanih i od njega samoga potvrđenih najtežih kanonskih krivica - sveštenosluženja pod važećom zabranom sveštenodejstva, odbijanja poslušnosti Saboru, stvaranja raskola i nasilnog zauzimanja pojedinih manastira Srpske Pravoslavne Crkve u Eparhiji raško-prizrenskoj, čak uz učešće naoružanih pojedinaca i fizičko ugrožavanje monahâ u tim manastirima - lišio umirovljenog Episkopa raško-prizrenskog Artemija episkopskog čina i vratio ga u red monahâ", navedeno je u saopštenju Svetog arhijerejskog Sabora SPC.

Situacija u manastirima mirna

Potojerej Milija Arsović rekao je da je situacija na teritoriji raško-prizrenske aparhije mirna i da se pristalice raščinjenog vladike Artemija nalaze jedino još u manastiru Duboki potok, gde je u petak veče došao i novi episkop te eparhije Teodosije.

"Sve je normalno i situacija je mirna u celoj raško-prizrenskoj eparhiji. Bila je to jedna ludost i glupa ideja da Artemije zauzima kuću koja nije njegova", rekao je Arsović agenciji Beta.

Monahinje i iskušenice bliske raščinjenom vladiki Artemiju koje su se tokom dana smestile u manastir Devine vode u blizini Zvečana, napustile su manastirski konak.

"Ljudi bliski crkvi rekli su im da to nije njihova kuća i da tu ne mogu da ostanu, i one su otišle", rekao je protojerej Arsović. On je dodao da ni one ni monasi bliski raščinjenom vladiki Artemiju ne mogu da borave u manastirima eparhije Raško-prizrenske.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je policija privela nekoliko sledbenika raščinjenog vladike Artemija kod manastira Crna Reka, u koji su takođe pokušali da uđu.

Monasima Kiprijanu i Martinijanu, koji su, kako se navodi usaopštenju, pokazali posebno agresivno ponašanje, određen je pritvor od 48 časova, dok su ostali učesnici pokušaja nasilne provale u manastir Crnu Reku, među njima i jeromonah Nikolaj Negojević dali izjave u policiji.

Ne priznaje odluku Sabora

Raščinjeni vladika Artemije Radosavljević, koji se nalazi u konaku manastira Duboki potok na severu Kosova i Metohije, odbija da napusti taj verski objekat.

Artemije je vladiki Teodosiju, novom episkopu Eparhije raško-prizrenske, rekao da ne priznaje odluku Sabora o njegovom raščinjavanju, kao što ne priznaje ni odluku o njegovom penzionisanju ili sinodsku odluku o zabrani činodejstvovanja.

Artemije je u manastir Duboki potok, kod Zubinog potoka, nasilno upao u četvrtak veče u pratnji četrdesetak monaha i monahinja, njegovih odbeglih sledbenika, a jutros je u trpezariji konaka, uprkos zabrani Sinoda, služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.