moramo biti toliko jaki da se niko ne usudi da nas napadne!

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 11:14

"moramo biti toliko jaki da se niko ne usudi da nas napadne!

Evropa mora da ojača svoju odbranu i da obezbedi da može da izdrži svaki vojni napad spolja, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

"Rusija ne samo da napada Ukrajinu, ona uništava i mir u Evropi", rekao je Šolc.

On je dodao da će Ukrajina biti podržana u samoodbrani "dok god bude potrebno".

"A mi, Nemačka i Evropa, činimo više – i moramo sve više – da bismo mogli da se efikasno branimo", istakao je nemački kancelar.

"Odvraćanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrambena spremnost - znam da su to neobične reči koje dolaze od nemačke kancelarke. Reči koje mi u Nemačkoj nismo koristili toliko dugo da su skoro zaboravljene", rekao je Šolc.

On kaže da te reči ukazuju na veoma važan zadatak: "zajedno sa našim saveznicima moramo biti toliko jaki da se niko ne usudi da nas napadne”.

On je opisao NATO kao najbolju garanciju odbrane "sa obe strane Atlantika" i ukazao na povećanje ulaganja u nemačku vojsku kao znak da ona ispunjava svoje obaveze prema NATO-u, navodeći da ove godine ulaganja u vojsku iznose dva odsto vrednosti ukupnog privrednog proizvoda, prvi put ove godine nakon nekoliko decenija.

Tako će ostati i narednih godina i decenija, najavio je Šolc. "Stalna" proizvodnja municije – koja je trenutno predmet mnogih debata u Evropi – ključni je element odbrane, a evropske zemlje treba da udruže svoje narudžbe, rekao je Šolc.

Nemačka takođe pregovara sa saveznicima Francuskom i Britanijom o razvoju preciznog oružja dugog dometa kako bi osigurala da njena strategija odvraćanja ostane vrhunska, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.