Да ли можете да стојите на једноj нози више од 10 секунди?

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Sep.2022, 15:00

Да ли можете да стојите на једноj нози више од 10 секунди?

У резултатима студије објављене овог лета у британском спортском магазину, открива се да су собе које нису у стању да стоје на једној нози 10 секунди у средњој и старости имају скоро 50 одсто веће шансе да прерано умру. Фото: Pixabay/StockSnap Научници су процeнили да је током здравствених >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тестова на којима је проверавана равнотежа код особа од 51 до 75 година, а у групи од 1700 испитаника, њих око 123 умрло од различитих узрока. Након упоређивања старости, телесне тежине, већ постојећих болести, истраживачи су открили да је пад на тесту равнотеже повезан са 83 одсто већим ризиком од смрти током студије, у поређењу са онима који су радили тест.
Студија је открила да постоји само корелација (не узрок и последица) између вероватноће успешног завршетка теста равнотеже и смрти.
Али ако желите да се тестирате да видите да ли можете да стојите на једној нози 10 секунди, такође можете имати користи од тога јер ћете вежбати равнотежу и смањити шансе за пад, без обзира да ли то утиче на вашу дуговечност.
Како направити тест? Станите близу подршке, ако вам је потребна. Раширите руке и станите на једну ногу до колена. Дакле, морате издржати 10 секунди. Поновите све још једном са другом ногом.
Како побољшати равнотежу? Пре свега, треба имати на уму да проблеми са равнотежом могу довести до падова и прелома, тако да је ова вештина веома корисна касније у животу. Покушајте да радите неке једноставне вежбе равнотеже неколико минута дневно.
Eво шта саветују лекари: Станите на једну ногу док перете зубе, 10 секунди лево, а затим 10 секунди десно. Ову вежбу треба да радите боси, а ако вам је претешка, направите паузу од 10 секунди пре него што станете на другу ногу. Држите се за кваку на вратима и стојите на једној нози један минут, мењајући ноге сваких 10 секунди. Ако и даље имате проблема са равнотежом, размислите о одласку код лекара јер физиотерапија може да вам помогне да ојачате мишиће ногу како бисте лакше балансирали.
Da li je naše telo savršena mašina?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли можете да стојите на једноj нози више од 10 секунди? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.