Ðenero: Smjena vlasti u Hrvatskoj - konsolidacija odnosa sa Srbijom

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Nov.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðenero: Smjena vlasti u Hrvatskoj - konsolidacija odnosa sa Srbijom

ZAGREB - Hrvatski analitičar Davor Ðenero smatra da u slučaju smene vlasti u Hrvatskoj valja očekivati konsolidaciju odnosa Srbije i Hrvatske i unutrašnju politiku koja će daleko više voditi računa o manjinskim pravima nego što je bilo u protekle četiri godine.

"HDZ je naučio da mora poštovati prava manjinskih zajednica, pa tako i srpske, a SDP se uvek ponašao kao da on ''nema lošu savijest'' u manjinskom pitanju. Isto tako, HDZ-ovci su naučili da moraju da poštuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << evropsku zajedničku politiku prema Balkanu, kao uostalom i druge elemente zajedničke evropske politike, a SDP se ponaša kao da ga članstvo u EU ne obvezuje", rekao je Ðenero.

Kratko rečeno, ističe Ðenero, sa HDZ-om svi u medunarodnoj zajednici "znaju na čemu su", a SDP i Zoran Milanović su sasvim nepredvidljivi.

"Zato u slučaju smjene vlasti valja očekivati konsolidaciju bilateralnih odnosa (Srbije i Hrvatske) i unutrašnju politiku koja će biti daleko pozornija na manjinska prava nego što je bila u protekle cetiri godine", rekao je on.

Ðenero očekuje relativno tijesnu pobjedu HDZ-a.

"Relativnu pobjedu, naravno. Niko neće moći bez dodatnih koalicionih partnera formirati Vladu, ali će HDZ verjovatno biti nešto bliže cilju, okupljanju 76 mandata", smatra Ðenero.

Prema njegovim riječima, prednost HDZ je to što ima prednost u većem broju izbornih jedinica, što osvajaju tri mandata u dijaspori, a u finišu to što je predsednica Republike, koja dodeljuje mandat za sastavljanje Vlade "njihova", što znači da će Tomislavu Karamarku dati mandat za sastavljanje Vlade nakon što rezultati izbora postanu službeni, na osnovu relativne većine, ne tražeći da unapred okupi apsolutnu vecinu poslanika.

Prema njegovoj ocjeni, hrvatska stranačka scena definitivno se pretvorila u dvostranačku, i kroz duži period, dok god postoji ovakav izborni zakon koji djeluje kao da većinski, iako je formalno proporcionalni, može se očekivati da će se taj bipolarizam samo učvršćivati.

"Ko god osvoji vlast, moraće da se suoči sa budžetskim deficitom, javnim dugom i velikom ratom otplate kredita u 2017. godini. Zato će Vlada morati da vodi restriktivnu fiskalnu politiku i da smanjuje javnu potrošnju. To su spremniji raditi HDZ-ovci nego socijaldemokrati", zaključio je Ðenero.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Đenero: Smena vlasti - konsolidacija odnosa sa Srbijom

Izvor: Blic, 08.Nov.2015

Hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da u slučaju smene vlasti u Hrvatskoj valja očekivati konsolidaciju odnosa Srbije i Hrvatske i unutrašnju politiku koja će daleko više voditi računa o manjinskim pravima nego što je bilo u protekle četiri godine...- HDZ je naučio da mora poštovati prava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.