Отварање изложбe „Пшеница – Од њиве до трпезе“, 12. маја у Музеју Војводине

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Maj.2023, 07:30

Отварање изложбe „Пшеница – Од њиве до трпезе“, 12. маја у Музеју Војводине

Изложба  „Пшеница – Од њиве до трпезе“ биће отворена у Музеју Војводине у  петак, 12. маја у 20:00 часова. Фото: PrtSc/muzejvojvodine.org.rs Изложба је резултат рада интердисциплинарног ауторског тима који чине: виши кустос археоботаничар Александар Медовић, виши кустос етнолог Филип Форкапић, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кустос етнолог Александар Антуновић и археолог Илдико Медовић.
На отварању изложбе присутнима ће се обратити мр Тијана Станковић Пештерац, директорица Музеја, Драгана Милошевић покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и др Сања Микић, виши научни сарадник у Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду.
Пшеница се на простору Војводине узгаја и конзумира од појаве првих ратара и сточара. Скоро осам хиљада година ветар је повијао класје пет различитих врста пшеницe у плодној равници, од којих је три одувао у заборав. Изложба прати пут посејаног зрна пшенице кроз векове, од узоране њиве, преко жетве, вршидбе, чишћења и сортирања, млевења, све до крајњег производа – каше, хлеба, али и пива. Временом, људи су усавршавали методе и технике њеног узгоја. Прве бразде заоране су једноставним алаткама, а прво снопље пожњевено српом од јеленског рога назубљеног оштрим кременим сечивима. Производња пшенице се развијала од неолитске, преко индустријске револуције све до дигиталног доба.
У традицијској култури, пшеница има важну улогу у религијској и обредној пракси. Присутна је у обичајима животног и годишњег циклуса, а њен значај у веровањима становника Војводине огледа се у бројним ритуалима везаним за аграрне радње.
Пшеница је синоним нашег постојања и просперитета – свој живот смо подредили њеном. Са жељом да заштитимо природно окружење у којем живимо и обезбедимо нашој деци будућност какву заслужују приликом реализовања ове изложбе коришћени су претежно еколошки прихватљиви материјали.
Srpsko narodno pozorište- Opera u maju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Отварање изложбe „Пшеница – Од њиве до трпезе“, 12. маја у Музеју Војводине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.