Izvor: B92, 29.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zvornik": Svedočenje doborovoljca

Beograd -- Na suđenju za zločine u Zvorniku, danas svedočio Miroslav Vuković, koji je tokom aprila i maja kao dobrovoljac bio u Zvorniku.

Vuković je pred Većem za ratne zločine kazao da je sredinom aprila 1992. na poziv Coleta Pivarskog došao u Zvornik sa grupom od oko 20 ljudi, među kojima su bili optuženi optuženi Dragan Slavković zvani Toro i Ivan Korać zvani Zoks.

Zadatak je bio obezbeđenje fabrike u Glinici i brane Crvenog mulja, rekao je svedok navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ne zna za zatvaranje, mučenja i ubijanja Muslimana u zvorničkoj opštini.

Svedoci žrtve su tokom postupka ispričali da su Toro, Zoks, izvesni Vojvoda Čele, ispitivali i tukli Muslimane zatvorene na "Ekonomiji" i "Ciglani" tokom maja i juna 1992. godine.

Vuković je rekao da je njegov nadimak bio Čele, ali da je više osoba imalo isti nadimak, navodeći da na Ekonomiji nikada nije bio, a da na Ciglani u to vreme nije bilo Muslimana.

"U Zvorniku je bilo bezbednije nego u Beogradu, nije bilo pljački, zločina...", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Pivarski se držao naređenja koja je dobijao iz Beograda i slušao tadašnjeg komandanta štaba Teritorijalne odbrane, drugooptuženog Branka Popovića.

Vuković je posvedočio da je od 18. maja, kada je napustio Zvornik sa Slavkovićem, Koraćem, izvesnim "Puftom", "Sašom" i "Savom", koji se pominju u optužnici, bio u obezbeđenju predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na mitinzima u Srbiji.

Svedok Radomir Kojić, koji je u proleće 1992. godine radio u Ciglani, rekao je da su krajem maja Muslimani sa Ekonomije dovedeni u Ciglanu, i da ne zna za mučenja i ubistva zatvorenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.