Zvizdić optužuje Plenkovića da narušava Dejtonski sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2018, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvizdić optužuje Plenkovića da narušava Dejtonski sporazum

Pedsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić optužio je predsednika hrvatske vlade Andreja Plekovića da se meša u unutrašnje poslove BiH i pozvao ga da s tom praksom prekine, jer time ugrožava dobrosusedske odnose dve zemlje.

U pisanoj izjavi koja je iz Veća ministara BiH dostavljena medijima Zvizdić, koji dužnost obavlja u tehničkom mandatu do uspostavljanja nove izvršne vlasti na osnovu rezultata izbora, upozorio je kako nedavne istupe premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Plenkovića u telima Evropske unije kao i tokom njegovih bilateralnih susreta vidi kao "pokušaj uspostavljanja paternalističkog ponašanja" prema Bosni i Hercegovini.

"Plenković zloupotrebljava članstvo Hrvatske u EU i nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što nije u skladu sa dobrosusedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direktno mešanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH", smatra Zvizdić, prenosi Federal.ba.

Predsedavajući Veća ministara BiH je aludirao na izjave i komentare hrvatskog premijera o njegovim susretima sa zvaničnicima članica EU u vezi sa rezultatima izbora u BiH, uključujući ocenu da je izborom Željka Komšića za člana Predsedništva BiH, mimo većinske volje birača hrvatske nacionalnosti, narušen duh Dejtonskog sporazuma.

Zvizdić tvrdi da Plenković na taj način "pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH".

"Siguran sam da Plenković zna da su, u skladu odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na celoj teritoriji BiH i da u bilo kojoj instituciji na nivou BiH zbog brojnih mehanizama zaštite ne može biti doneta ni jedna odluka protivno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda", izjavio je Zvizdić, koji je na proteklim izborima izborio mandat zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.