Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2017, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvizdić: Evroatlantske integracije strateški cilj BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade Hrvatske Davorom Ivom Štirom i ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Piterom Sijartom da su evroatlantske integracije strateški cilj BiH i da je osnova za stabilan ekonomski i politički napredak integracija u EU.

Zvizdić je upoznao goste o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Sagovornici >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su se saglasili da su odnosi ovih zemalja dobri i prijateljski.

Zvizdić je dodao da veoma cijeni dosadašnju podršku i pomoć Hrvatske u procesu pridruživanja EU i naglasio značaj zaključivanja ugovora o evropskom partnerstvu u narednom periodu.

Štir i Zvizdić su se saglasili da je održavanje zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske, prilika za razgovor o otvorenim pitanjima i za dalje unaprijeđenje saradnje.

Na sastanku je pozdravljeno nedavno osnivanje Poslovnog vijeća BiH i Mađarske, te su podržane aktivnosti koje će doprinijeti jačanju privrednih veza između dvije zemlje.

Zvizdić je zahvalio Mađarskoj na podršci u procesu evropskih i NATO integracija BiH i izrazio nadu da će ona biti nastavljena.

Tokom susreta, Zvizdić je uputio poziv mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da zvanično posjeti BiH.

Članovi Predsjedništva BiH ocijenili su tokom današnjeg sastanka sa potpredsjednikom Vlade Hrvatske Davorom Ivom Štirom i ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Piterom Sijartom, da BiH sa ovim zemljama ima dobre i prijateljske odnose.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su goste da postoji čvrsto opredjeljenje za očuvanje pozitivnog momenta procesa reformi, s ciljem dobijanja statusa države kandidata za članstvo u EU do kraja godine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izražena je nada da će doći do zaključivanja Sporazuma o evropskom partnerstvu sa Hrvatskom, što bi stvorilo pravni okvir i mogućnost da tehnička, stručna i ekspertska pomoć budu potpuno iskorištene.

Štir je istakao snažnu podršku Hrvatske u procesima integracija u EU i izrazio uvjerenje o skorom održavanju zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH.

Sijarto je rekao da je glavni cilj današnje posjete pružanje podrške BiH u njenim naporima ka evroatlantskim integracijama i dodao da evropska perspektiva nema alternativu.

On je prenio stav Vlade Mađarske da je evroatlantska integracija ključ za stabilnost, jedinstvo i budućnost BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.