Izvor: Politika, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda

Atletiko Madrid je igrao protiv Zvezde na "Marakani" u vreme kada je Vladislav Bogićević, legendarni half, imao dugu kosu, prilično lagodan pogled na život, sport, kartanje, cigarete i poneki viski. O višku talenta da ne govorim. Centarfor Atletika bežao je ka golu Zvezde, Bleki Bogićević mu je bio za petama i "Marakana" je ustala na noge. Tih nekoliko sekundi su trajali kao sati. Za one koji umiru zbog fudbala, to su dobro poznati otkucaji srca koji se čuju jače od huka sa severa. Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << špic Atletika da gol, Zvezda ispada iz Evrope.

Španac je trčao, Bleki ga je jurio. S tribina se čulo:

- Ruši ga, lomi ga, hajde, bre, Bleki...!

Tada se za start poslednjeg igrača odbrane pred golom nije davao crveni karton. Bleki je mogao da zaustavi Španca klizećim, čak i da su ga kasnije optužili za pokušaj ubistva. Izvukao bi se sa žutim kartonom i ordenom narodnog heroja, ali, na opšte čuđenje, nije to učinio. Španac je bio brži.

Posle meča, dok su "crveno-beli" pokazivali kako izgleda kada muškarci plaču, Bleki je nonšalantno odgovarao na pitanje novinara - zašto nije faulom sprečio gol.

- Bleki ne udara s leđa, Bleki je džentlmen!

Posle je Bleki otišao u Njujork, da Amere uči igri na dva gola s loptom koja nije jajasta, zajedno s Peleom, Bekenbauerom, Kinaljom, Neskensom i ostalim liderima međunarodne fudbalske zajednice. I tada je bilo crnih fondova u fudbalu, nameštane se utakmice, Zvezda i Partizan, "cigani" i "grobari" su dokazivali da građanski rat među Srbima nikako da se završi i pored toga što je cvetalo bratstvo i jedinstvo, ali fudbal je ipak živeo.

Zvezda je, i pored petokrake, i pored toga što je crvena, i pored toga što su u njenoj loži rado sedeli članovi CK i generali Udbe, postala jedan od četiri stuba srpstva, zajedno sa SANU, SPC i "Politikom". Posle crvenih, i nacionalisti su je prihvatili, u paketu s petokrakom, bojom i "severom". Bila je crvena i kada se u Bari kretalo kao u boj na Kosovo, iako su tada značajni pešadinci bili Hrvat Prosinečki, Makedonci Pančev, Najdoski i Belodedić - Srbin s rumunskim pasošem koji je preplivao Dunav i pobegao od Čaušeskua. Ko god ode u inostranstvo, zna da članske karte Zvezde i Partizana imaju snagu pasoša. Ne možete s njom preko granice, ali odmah znaju odakle ste. ne zaobilazim ni OFK Beograd, pošto sam rođen na Karaburmi.

Zašto neredi i afere na "Marakani" i ostalim stadionima prete da unište srpski fudbal? Nekada niste znali da li je Rajko Mitić ministar spoljnih poslova, desna polutka ili filantrop. Najveći greh Pižona i Duleta Savića bila je njihova kosa koja im je prekrivala uši. Moca Vukotić je mogao da dribla i u gipsu.

Možda ima onih koji prave razliku između Zvezde i Partizana, ali list "Politika" sigurno ne. Ako ima kriminala u klubovima, bez obzira na to o kome je reč, onda će se o tome pisati.

Znate zašto? Da bih opet slušao legende o Bobeku i video novog Blekija. Da bismo opet vikali na njega da sruši igrača, a da nas on s prezirom odbije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.