Zveri haraju Korićanima

Izvor: Politika, 30.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zveri haraju Korićanima

U ovom selu, na svega nekoliko kilometara od grada, divlji psi usred bela dana zaklali i izujedali pet ovaca porodice Srećković

Kragujevac – Čopor divljih pasa prekjuče je napao stado ovaca u Korićanima, prigradskom naselju udaljenom svega desetak kilometara od Kragujevca. Pokolj se zbio usred bela dana, nešto posle 13 sati, a zveri su zaklale i izujedale pet ovaca i jagnjadi porodice Srećković. Domaćica Mirjana kaže da su psi došli gotovo do same kuće i napali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stado u ograđenom prostoru.

– Sedela sam ispred kuće, kada sam čula našeg kera kako laje i zavija. Kad sam pogledala prema livadici, videla sam ovce kako pokušavaju da preskoče ogradu. Potrčala sam i spazila da mi psi odnose jagnje. Mobilnim sam pozvala komšije i posle desetak minuta smo uspeli da ih rasteramo. Jedna ovca je od ujeda brzo uginula, a još četiri su teško izujedane. Veterinar ih je jedva zakrpio – priča Mirjana.

Ona kaže da joj nije jasno kako su psi uspeli da preskoče visoku bodljikavu ogradu i za kratko vreme naprave pravi pokolj. Ovce su, veli Mirjana, bile izujedane po celom telu, najviše po vratu i vimenima, a mnogima su otkinute i uši.

Veterinar Sunčica Lazić-Negrojević, iz Veterinarske ambulante "Kompas", koja se posle pokolja obrela na licu mesta, kaže da je scena bila strašna, ravna onima iz horor filmova, te da je dugo pokušavala da zakrpi sve rane i sanira povrede.

– Ovako nešto nisam nikad videla, a dolazim iz Pirota gde sam spasavala ovce posle napada vukova. Ovo nisu vukovi, oni ovce hvataju za vimena, a ove ovce su bile bukvalno pocepane. Rane su bile po celom telu, u predelu prednjih nogu, glave, stomaka, nekim ovcama su nedostajale cele ušne školjke. Razderotine su bile duboke od pet do deset santimetara i veličine ljudske šake – kaže u izjavi za "Politiku" veterinar Negrojević.

Ovaj slučaj je prijavljen nadležnima u kragujevačkoj upravi, a Milivoje Borić, zadužen za bezbednost građana i imovine, kaže da je ovo drugi napad na stada u poslednjih nekoliko dana koji se zbio u prigradskom naselju Korićani.

– Pre nekoliko dana imao sam još jednu prijavu da je učinjen pokolj. Najverovatnije je reč o divljim psima koji se pare sa šakalima, a te životinje su, takođe, napadale stada u selima oko Kragujevca. To su čopori od petnaestak zveri, koje se ne plaše ljudi i često dolaze do samih kuća. Učinićemo sve da ovih napada više ne bude.

U izjavi za "Politiku", predsednik Skupštine kragujevačkog udruženja lovaca "Šumadija" Sveta Madžarević podseća na napade koji su se pre šest meseci desili u Dulenima i Sabanti, selima nadomak grada. Tada je zaklano dvadesetak ovaca, a lovci su, kaže on, ustrelili dva šakala. Međutim, prema njegovim rečima, najopasniji su psi koje vlasnici, kad odu na odmor, puste da se sami snalaze za hranu.

– Podsetiću vas na prošlogodišnji pokolj u našoj fazaneriji. Tada su napušteni rotvajleri, teški više od 60 kilograma, u potrazi za hranom razvalili ogradu i poklali nekoliko ovaca koje smo držali. Napadi su, očigledno, sve učestaliji, pa mi jedino ostaje da se nadam da bar neće biti ljudskih žrtava. U svakom slučaju, nešto brzo mora da se preduzme – kaže Madžarević.

B. Kartalović

[objavljeno: 30.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.