Izvor: B92, 13.Apr.2010, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnici ne putuju zajedno

Beograd -- Najviši zvaničnici Srbije, predsednik, premijer i predsednica Skupštine, nikad ne putuju istim avionom jer to nalažu stroga bezbednosna pravila, pišu "Novosti".

Tako je bilo i kada se prošlog novembra u Rimu održavao samit vlada Italija - Srbija. Premijer je putovao jednim avionom sa ministrima, a predsednik drugim. "Funkcionisanje države ne sme da se dovede u pitanje. I nije reč samo o avionu, već o bilo kom prevoznom sredstvu. Najviši državnici ne bi mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajedno ni u kola, ni na brod", kažu u kabinetu premijera.

Inače, iz pres-službe predsednika Srbije najavljuju da će do kraja ove nedelje šef države sesti u novi službeni automobil.

Po bezbednosnim standardima, blindirano vozilo ne sme da bude starije od pet godina, a ono koje koristi predsednik navršilo je jedanaestu. Pre tri godine bilo je na reparaciji. Bezbednosne službe su, zato, odlučile da predsednik treba da koristi novija kola.

Kada budu stigla, saopštiće se o kom je modelu reč, a kako saznajemo, to više neće biti BMV.

Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić kaže da je procena bezbednosnih rizika za predsednike i premijere u svetu procena "nulte tolerancije".

Zato, automobili, avioni ili helikopteri kojima se oni voze moraju da budu apsolutno ispravni. Demagoška priča o troškovima, smatra on, tu je deplasirana.

Avio-služba Vlade, prema nezvaničnim podacima, četiri puta do sada tražila je kupovinu nove flote jer je postojeća stara i skupa za održavanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.