Izvor: Southeast European Times, 26.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnici Hrvatske, EU i OEBS-a osudili ubistva novinara u Zagrebu

26/10/2008

ZAGREB, Hrvatska -- Premijer Ivo Sanader u petak (24. oktobar) je obećao da će iskoreniti organizovani kriminal, rekao da će vlada ostati beskompromisna u suočavanju sa tim problemom i obećao brzo usvajanje zakona protiv mafije. On je to izjavio posle vanredne sednice Hrvatskog saveta bezbednosti, sazvanog posle ubistva vodeće ličnosti u medijskom sektoru zemlje. Ivo Pukanić, vlasnik nedeljnika Nacional i direktor marketinga tog nedeljnika Niko Franić poginuli su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << četvrtak u eksploziji automobila.

Incident je oštro osuđen i u zemlji i u inostranstvu. Izvestilac Evropskog parlamenta Hanes Svoboda rekao je da je Hrvatska napravila tri koraka unazad. Komesar za proširenje EU Oli Ren osudio je ubistva i pozvao na detaljnu istragu. OEBS je takođe osudila ubistva. Hrvatski predsednik Stipe Mesić je u međuvremenu rekao da napad nosi naznake terorizma. On je priznao da je Hrvatska pretrpela neuspeh, ali je insistirao da kandidatura zemlje za prijem u EU nije ugrožena.

Policija je u subotu objavila fotorobot osumnjičenog napadača. (Jutarnji list, AFP, Makfaks - 25/10/08; AFP, DPA, Rojters, internet strana OEBS-a - 24/10/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.