„Žvakanjem” papira protiv stresa

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Žvakanjem” papira protiv stresa

U Manakovoj kući otvorena je radionica za izradu figura od „papir-mašea” i učenje tehnika za oslobađanje od stresa.

– Ova tehnika, „papir-maše”, što u prevodu znači žvakanje papira može da bude igra, hobi, razbirbriga, ručni rad, umetnička kreacija. Nešto za svoju dušu i zadovoljstvo. Nešto što nema veze sa platama, privatizacijom, poskupljenjima, političkim aferama. I eto načina da se nosimo sa stresom. Kurs će trajati mesec dana dva puta nedeljno po dva i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po sata kaže – Branka Kordić, psiholog i instruktor veštine poznate pod imenom „papir-maše”.

Iako nosi francusko ime „papir maše” veština obrade papira stigla je u ovu zemlju tek u 17 veku. „Papir maše” potiče iz Kine odakle se interesovanje za njega proširilo u Japan i Persiju.

Potreban materijal za „papir-maše” su lepak, četkica, boje, lak, žica, kanap i naravno novinski papir, ali ne svaki.

– Kod ove veštine papir se ne seče, već cepa na veće delove, a potom cepka u komadiće koji se lepe na model ili prepletenu žicu. Papir na kome je štampana „Politika” je odličan jer može da se cepa po dužini, a da izgleda kao da je sečen najoštrijim makazama – napominje Kordićeva.

B. V.

objavljeno: 23.02.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.