Žuta zemlja na vratima pakla

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2014, 03:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žuta zemlja na vratima pakla

Vulkan Dalol na severoistoku Etiopije pravi jedan od najživopisnijih predela na svetu. Pre oko 20 miliona godina ovo područje je prekrivala morska voda koja se vremenom povukla, ostavljajući naslage soli visoke čitav metar.

Žute naslage soli na crnom kontinentu

 

Ogromne količine pare koje izbacuje vulkan dižu so u vazduh i raspršuju je na sve strane. Pošto u pari ima sumpora i gvožđa, na površini se talože različite boje - žuta, zelena, plava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << crvena, smeđa.

 

U krateru se nalaze brojna mala jezera ispunjena vodom u kojoj je rastvorena so, ali se kupanje ne preporučuje. Iako je voda veoma topla i naoko prijatna, u nekim delovima je i otrovna.

 

Dalol ima pustinjsku klimu i najtoplije je mesto na planeti sa prosečnom temperaturom od 41 stepen. Dalol je i jedno od najzabačenijih mesta na Zemlji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.